Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Reizen / Sint Eustatius

Statia: drie favorieten van Mike Harterink

Mike Harterink woont en werkt op St. Eustatius, ook bekend als Statia. Hij leidt je rond in zijn ‘achtertuin’.


Even voorstellen! Mike Harterink is mede-eigenaar van Scubaqua Dive Center op het Caribische eiland St. Eustatius. Alweer tien jaar werkt en woont hij samen met zijn vriendin Marieke en partners op het ‘meest ongerepte eiland van het Koninkrijk der Nederlanden’. Geen duik is hetzelfde dankzij de verschillende ecosystemen en door de beschermde status zijn haaien en gezonde riffen hier gelukkig nog heel gewoon.

Als we Mike vragen naar zijn drie favoriete duikplekken in zijn ‘achtertuin’, is kiezen lastig. Hij en het Scubaqua-team hebben namelijk een missie: ze laten je alleen de beste duiken maken als je hen bezoekt. En dan ben je even bezig! De keuze is dus groot.

Vaste bewoner Charlie!

Charles Brown wrak

Met zijn honderd meter is dit een van de grootste en meest indrukwekkende wrakken in de Caribische Zee. Sinds 2003 ligt dit wrak voor de deur van Scubaqua en als een goede fles wijn wordt het elk jaar een beetje mooier. De eerste aanblik wanneer je afdaalt, is spectaculair. Behalve het indrukwekkende wrak zie je hier honderden horsmakrelen, schildpadden, haaien. En de kans is groot dat je wordt verwelkomd door de vaste bewoner – barracuda ‘Charlie’.

Vliegende poon.

Blue Bead Hole

Het vinden van een blue bead (volgens de legende is het andersom en vindt de blue bead jou!) tijdens een duik op Blue Bead Hole, vergeet je de rest van je leven niet meer. De blue beads -blauwe kralen- die je op St. Eustatius vindt, werden als betaalmiddel door slaven gebruikt. Na afschaffing van de slavernij gooiden -volgens de legende- de voormalige slaven hun zuurverdiende blue beads in het water om hun vrijheid te vieren.

Maar zelfs als je er geen vindt, heeft deze duikstek nog een heleboel verrassingen. Groot is de kans dat je bewijs van de rijke geschiedenis van Statia vindt zoals potscherven en kleipijpjes, die je in tegenstelling tot de blue beads niet mee mag nemen. Daarnaast kan de macrofanaat hier zijn hart ophalen. Je hebt kans dat je oog in oog komt te staan met de mooiste vis van Statia: de vliegende poon.

Grand Canyon

De 600 meter hoge vulkaan is in werkelijkheid veel hoger. Onder water gaat deze vulkaan namelijk nog wel een stukje verder. Je duikt tussen twee volledig met zwarte waaierkoralen begroeide wanden van lava terwijl de bodem onder je verdwijnt. Wanneer je alleen oog hebt voor deze canyon, mis je misschien de adelaarsroggen en haaien die we hier regelmatig in het blauw zien verschijnen.

Krijg je al zin om hier ook eens een duikje te wagen? Kijk op de website van Scubaqua voor meer informatie.

3 reacties

  1. Statia is mooi heel mooi, zekers. Persoonlijk heb ik meer affiniteit met het Chien Tong wrak. Tuurlijk het ligt minder diep dan de Charly Brown, het ligt rechtop op de bodem, maar er groeien prachtige gorgonen en sponzen op en in, schildpadden frequenteren het dek, en Atlantische stekelroggen liggen op het zand rondom het wrak en vaak is een paartje Franse engelen die van de huid knabbelen, Jacks die over je heen gaan. Kortom een geweldig en meer overzichtelijk wrak de Chien Tong op een gewelge duikplaats: Statia! Bovendien een wandeling naar de top de rand van The Quill, de Kuil, naar het regenwoud in de krater van de vulkaan is ook iets om te doen op rustdagen.

    REAGEREN
  2. super bestemming! en ook nog eens een leuke duikschool, o nee een duikschool met leuke mensen 🙂

    REAGEREN
  3. Deze staan op de bucketlist.

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief