Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Corné Bolders – Duiken onder de grond

Als je zegt dat je naar Frankrijk gaat om te duiken, denken de meesten aan de kust en wrakken. Maar ook het midden van Frankrijk trekt steeds meer duikers vanuit heel Europa. Corné Bolders dook in Lot gebied en laat zien hoe dat er uit ziet.

Het Lot gebied is zeer bekend onder de grotduikers. In het voorjaar en najaar gaat de Dutch Cave Dive Group afgekort: DCDG naar Gramat en huren daar een compleet huis af.
Deze DCDG houdt zich bezig met het promoten van Grotduiken in Nederland en geeft ook opleidingen. Naast de opleidingen zijn er genoeg plaatsen vrij voor grotduikers die al gebrevetteerd zijn en gewoon lekker hun duikjes willen maken. Kortom een leuke mix van verschillende niveaus.

Vaak gaan mijn vaste grotduik buddy Paul Meeuwisse en ik zelf in het voor of najaar naar Frankrijk en af en toe sluiten we aan bij de DCDG.
Helaas moet Paul dit keer afzeggen omdat hij net 2 weken voor de trip door zijn rug was gegaan. Degene die wel eens een grotduik filmpje van mij hebben gezien snappen dat dat dus niks zou worden in Frankrijk.
Ik besloot dus maar alleen naar Frankrijk te gaan en te zien bij wie ik me daar aan zou kunnen sluiten.
Al snel had ik wat buddy’s gevonden die een beetje van dezelfde soort duiken houden.
Het duiken in een grot waarbij je met een schacht naar >100m gaat boeit mij niet zo veel.
Ik houd meer van grotten die de meeste niet doen vanwege de bereikbaarheid en het sjouwen met spullen. Op mijn verlanglijstje staat wel een aantal grotten met droge gedeeltes. Dat betekent dus eerst een stukje duiken om vervolgens weer boven te komen in een droge holte onder de grond.

Truff in sifon 2 droog facebook-50356

joris ingang truff facebook-50356

Dat klinkt klein en benauwd maar de gangen die daar onder de grond zijn ontstaan zijn vaak groot genoeg om met een vrachtwagen doorheen te rijden. In geval van de Loulé loop je het eerste stuk in het droge gedeelte zelfs in een waterval. Echt een bijzondere wereld onder de grond. Na 600m droog gedeelte gaat de grot dan weer verder onderwater en duik je naar het volgende droge gedeelte.
Het is bij dit soort duiken dus niet zozeer de diepte en de duikduur maar meer de hele reis er naartoe.

jacob ondergrond 1 internet-50356

Het leuke is de afwisseling met duiken die ik normaal doe in de Oosterschelde en Grevelingen.
Na een weekje duiken met onder andere Joris Koenders, Robert Sevat en Jacob Leloux van de DCDG is het weer tijd naar huis te gaan.
En kan ik weer terugkijken op een leuk trip in het Franse Lot gebied.

jacob ondergrond4 internet-50356

Jacob met 4 stage's -50356

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief