Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Materiaal

Test: Thermalution Yellow Grade warmtevest

Hoor jij bij die groep duikers die het liefst het hele jaar door duikt, maar vanwege de lage watertemperatuur toch maar een stop inlast? Edwin van der Sande ging met het Thermalution Yellow Grade warmtevest onder water. Maakt het vest een winterstop overbodig?

Thermolution_Yello Grade_warmtevest (1)
Eerste aanblik en gebruik
Bij het uitpakken van het warmtevest valt mij op dat het materiaal veel compacter en dunner is dan ik had verwacht. Moet ook wel, ik kreeg de hele set in een pakket van 24x24x8 cm opgestuurd, inclusief de lader voor het opladen van de accu’s. Het vest zelf voelt soepel aan, ook het deel op de rug waar het verwarmingselement zit. Het meest prominent zijn de accu’s, die aan weerszijden in een vakje onder de oksels zijn weggewerkt, en de ontvanger, die op de onderrug is geplaatst. Deze elementen maken dat het vest voelbaar gewicht krijgt. De ontvanger is een schijf van 6,5 centimeter en heeft een superhandige eigenschap. De schijf trilt namelijk één of meerdere keren afhankelijk van de stand waarin je het vest met behulp van de draadloze handzender hebt ingeschakeld. Handig, zo kan je het vest bijna blind in één van de drie gewenste standen aanzetten.

De eerste keer aantrekken gaat ongemakkelijk, omdat de accu’s niet in de houder willen blijven zitten. De accu’s laten zich gemakkelijk in de daarvoor bestemde zakjes terugplaatsen, toch voelt het allemaal wat ongemakkelijk aan. Van verschillende duikers die het vest al wat langer gebruiken, heb ik begrepen dat dit vooral iets is wat in het begin gebeurt. “Je moet hem ook niet aantrekken als een t-shirt, het aantrekken is een handigheidje” wordt mij dan verteld. Oké, die slag heb ik duidelijk nog niet te pakken.

DSC03523_kleinDe duik en erna
De eerste duik is een duik in het zwembad. Een warmtevest dat waterdicht is en geschikt voor duiken tot een diepte van 100 meter, klinkt leuk, maar dat wil ik natuurlijk wel eerst proberen. Wanneer ik elektronica onder mijn droogpak en op mijn huid ga dragen, wil ik graag zeker weten dat het waterdicht is. Vooral omdat mijn ervaring met droogpakken is dat ze niet altijd droog blijven.

In het zwemwater draag ik alleen mijn zwembroek en het Thermalution vest. Na anderhalf uur in het water merk ik dat ik het nog steeds niet koud heb. Voor mijn gevoel word ik bijna ongemerkt opgewarmd door het vest. Ondanks dat het warmtevest door mijn trimjacket op mijn rug wordt gedrukt, merk ik de verwarmingselementen nauwelijks op.

Anders is het wanneer ik het warmtevest onder mijn droogpak ga proberen. Ik merk nu dat ik het vest al snel te warm vind. Standje één is voor mij boven water al te warm. Bij het toesturen van het vest had ik de instructie gekregen om wanneer ik het vest onder mijn droogpak op mijn blote huid zou dragen, vooral boven water voorzichtig te zijn en zeker geen gebruik te maken van de hoogste stand. Zelf vind ik het prettig om het warmtevest over mijn thermoshirt heen te dragen en zeker na de duik wanneer mijn droogpak toch in een soort van vacuüm wordt getrokken, is het mij zelfs dan nog snel te warm. Wat mij betreft schakel ik het vest pas in als ik te water ga, en gebruik ik het echt alleen onder water.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAWat mij opvalt is dat de bediening gemakkelijk gaat. Ik heb de afstandsbediening om mijn arm bevestigd en de bediening gaat vlekkeloos. In de praktijk blijkt dit erg te kunnen wisselen, zeker in zout water. Het materiaal van je pak, het wel of niet hebben van een stalen backplate, duiken in zoet of zout water zijn allemaal elementen die het bereik van de zender beïnvloeden. Mocht dat het geval zijn, dan zal je de zender dichter bij de ontvanger moeten houden.

De technologie achter het Thermolution vest is gebaseerd op Far-Infra-Red, een gepatenteerd systeem, dat moet zorgen dat de temperatuur diep in je lichaam wordt verhoogd door het generen van resonantie. Een technologisch hoogstandje en het klinkt allemaal prachtig, maar ik vraag mij dan af of een vest wat alleen mijn rug verwarmt, voldoet. Tot mijn verbazing merk ik inderdaad dat het prima werkt en dat ik daarbij ook aanzienlijk minder last van koude handen heb. Mijn duiken kunnen nu ook in de winter lekker lang duren. De leverancier belooft dat de capaciteit van de accu’s mij, afhankelijk van in welke stand ik het vest gebruik, voldoende is om mij 180 – 240 minuten warm te houden. Dat is voor mijn winterduiken zeker lang genoeg.

Voordat ik de testduiken ging maken, werd mij geadviseerd om er vooral voor te zorgen dat ik mijzelf warm zou houden. Dat betekent rustig beginnen in de laagste stand en wanneer ik het verder in de duik koud dreig te krijgen, verhogen naar de volgende stand. Die theorie gaat inderdaad op.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pluspunten van het warmtevest zijn:
+ draadloos, geen geknoei met kabels
+ trillen van de ontvanger geeft aan in welke stand het vest staat
+ goede pasvorm
+ geschikt voor gebruik met droog én met nat duikpak

Aandachtspunten zijn:
– ontbreken van een elastiek dat de accu’s bij het aantrekken op zijn plek houdt

Conclusie
De aanschaf van een Thermalution Yellow Grade vraagt om een voor veel mensen forse investering. Je krijgt er echter flink wat duikcomfort voor terug. De truc in het gebruik van het vest is dat je moet zorgen dat je het niet koud krijgt – dan ben je in staat om je duiktijd comfortabel te verlengen. De waarschuwing om het vest vooral niet in een te hoge stand te gebruiken op de blote huid is niet voor niets. De warmtecapaciteit is flink en de temperatuur loopt snel op. Na deze test kan ik zeker concluderen dat duikers geen winterslaap meer hoeven te houden en ze met een goed verwarmd lijf de hele winter door kunnen duiken.

Reactie van Harro Cats van Thermalution Benelux:
«Thermalution ondervesten zijn er in 4 verschillende uitvoeringen. De Yellow Grade heeft een hoge capaciteit en is draadloos, en daardoor een van de meest kostbare. De eerste instap voor bijvoorbeeld onder een droogpak, is de Green Grade. Net zo veel warmte, maar voor minder dan de helft van de prijs.
Het warmtevest van Thermalution is een technisch product, “niet zo maar een hempje”, het dient dan ook gebruikt te worden met zorgvuldigheid, net als een onderwaterfotocamera. Tevens is het noodzakelijk dat de gebruiker zich vooraf goed laat informeren over de toepassing en de voorschriften. Je hebt dan een prettig en veilig product om je warm te houden. Indien deze instructie niet of onjuist wordt opgevolgd, kunnen er onprettige situaties of defecten ontstaan. Eventuele indianenverhalen die er over dit product de ronde doen, zijn in 99% van de gevallen veroorzaakt door gebruikersfouten als gevolg van onjuiste of het ontbreken van instructies.
Graag helpen we (toekomstige) gebruikers uitvoerig voordat ze een Thermalution gebruiken.»

Meer informatie over Thermalution…

Let op! Hoe iemand een bepaald product ervaart, is heel persoonlijk. Je ervaring hangt af van heel veel verschillende factoren: opleiding, niveau, ervaring, materiaalconfiguratie, soorten duiken die je maakt, persoonlijke voorkeuren, enzovoort! Of de conclusie van de testduiker ook jouw mening is, weet je alleen als je zelf eens een duik met het materiaal maakt.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief