Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Test: Droogpak Bare Trilam HDC Expedition Tech Dry

Het meest duurzame droogpak ooit van Bare, lezen we op de website van de distributeur. De Bare HDC Expedition Tech Dry is hét pak voor de technische/grotduiker en de serieuze recreatieve duiker. Serieuze, recreatieve duiker Martin de Weger ging er mee onder water.

Martin heeft het pak in december in zoet water in Nederland getest.

Eerste aanblik en gebruik

Het Bare Trilam HDC Expedition Tech Dry pak is gemaakt van Cordura waarbij op de mouwen, schouders, kruis onderbenen en knieën een versterking is aangebracht van RipStop-materiaal.  Met het oog op de pasvorm heeft het pak een telescopisch torso. Om te zorgen dat dit torso goed op zijn plek blijft zitten tijdens de duik, heeft het pak een kruisband. In plaats van een metalen rits is het pak uitgevoerd met een TIZIP Master Seal rits die diagonaal aan de voorzijde is geplaatst, waardoor je het pak makkelijk zelf aan en uit kan trekken. Deze kunststof rits is minder kwetsbaar voor beschadigingen door buigen en knikken dan een metalen droogpakrits.

bare.hdc.tech.dry.cave.expedition.drysuit.01

Zowel de inflator als de deflator zijn van APEX. De inflator kan 360 graden draaien waardoor de inflatorslang op diverse manier gerouteerd kan worden vanaf de eerste trap. Om het water buiten te houden is het pak  voorzien van latex polsseals en een neopreen nekseal. Om de nekseal zit een extra kraag. Deze heeft ook een drain om onaangename verassingen bij het uittrekken te voorkomen.

Wat verder opvalt zijn 2 erg grote zakken op de benen. In deze zakken kan je makkelijk een reel en oppervlakteboei meenemen. De zakken zijn aan de binnenzijde verdeeld in twee vakken, in deze vakken zitten bungees, waaraan de inhoud vastgemaakt kan worden zodat je niets verliest. Tijdens de test bleek dat een goed idee te zijn maar daarover later meer. Ook zitten er grote drains op zodat het water snel wegloopt als je het water uitkomt.

bare_bootsuchyStandaard is het pak voorzien van zogenoemde Tec-schoentjes. Deze schoentjes hebben een flexibele zool en zijn relatief klein. Een beginnende droogpakduiker zal hierdoor niet snel andere vinnen nodig hebben als hij overstapt van een natpak naar dit droogpak.

Het pak voelt erg flexibel en stevig aan en je ontvangt het in een tas. Dit is niet zo maar een tas, nee dit is een sporttas met een waterdicht vak waarin je handdoek en kleding droog blijven, ook al is de inhoud van het hoofdvak nat. Wel zo fijn voor de spullen die bij het duiken wel droog moeten blijven!

De duik en erna

De TIZIP rits heeft iets ander onderhoud nodig dan de metalen rits die ik in mijn eigen droogpak heb zitten. Voor gebruik moet je hem met speciaal vet invetten en dit moet regelmatig (na iedere paar duiken) herhaald worden. Dit invetten is erg makkelijk, een druppel onder in de rits en vervolgens de rits een aantal keer openen en sluiten. Niet de hele rits insmeren dus en ook geen kaarsvet meer mee naar de duikstek.

Het aantrekken van het pak gaat erg makkelijk. Ik ben niet een van de slankste duikers, maar ondanks de slanke pasvorm van het pak kwam ik zonder problemen erin. Dit was mede mogelijk door zowel de frontrits als de flexibiliteit van de stof.

De zakken op de benen zijn erg ruim en zitten op de juiste plek om er zowel boven als onder water goed bij te kunnen. Tijdens de eerste duik die ik met het pak maakte, bleek hoe verstandig het is om zaken die je mee wilt nemen onder water, goed vast te zetten. De waterdichte houder voor mijn autosleutels was uit de zak gekomen en dreef achter me aan. De koker zat in het grote vak van de zak (gelukkig wel vastgemaakt aan de bungee), bij de vervolgduiken heb ik de koker opgeborgen in het kleinere vak en heb ik geen probleem meer gehad. Dit is wel een aandachtspunt als je zaken meeneemt in een zak van je droogpak – zorg dan dat alles wat je niet kwijt wilt raken ook vastgemaakt is.

Het pak voelt tijdens de duik erg comfortabel. Ik had geen last van verplaatsende lucht, mede omdat het pak goed aansloot op mijn lichaam. Het bereiken van mijn kranen is ook geen probleem, je hebt voldoende bewegingsruimte, ondanks het feit dat het pak een slanke afwerking heeft.

De schoentjes voldoen goed, alhoewel ik niet in Zeeland ben gaan duiken met dit pak. Ik kan me voorstellen dat de zolen bij het in en uit het water klimmen daar wat aan de dunne kant zijn waardoor je ieder steentje voelt. Dit is een persoonlijke voorkeur. Ik duik normaal met een droogpak met rockboots waarbij ik dat probleem niet heb. Het pak uit de test kan echter ook met rockboots geleverd worden.bare-hdc-expedition-tech-dry-tas

De meegeleverde tas heeft diverse vakken, waaronder een droog vak waar je bijvoorbeeld een
onderpak, handdoek en/of een logboek in mee kunt nemen. Tijdens de testdagen is wel één van de drainventieltjes (zeg maar het ontwater/luchtgat) van de tas losgekomen, op zich niet erg maar toch.

Komen we bij de plus en minpunten !

Pluspunten van het pak zijn:

+ flexibel

+ pasvorm

+ duikeigenschappen

Minpunten zijn:

– Dunne zolen op de schoentjes

– Tas verloor een ventiel

Conclusie

Het Bare Trilam HDC Expedition Tec dry pak is een zeer degelijk pak dat met haar ruime zakken ook voldoende ruimte heeft om extra zaken mee onder water te nemen. Kortom erg comfortabel zowel boven als onder water.

Reactie van Joep Mol, Category Manager Diving Amilcosports:
«Het HDC Expedition Tech dry pak behoort op dit moment tot het topsegment van de Bare droogpakkencollectie. Bare staat bekend om zijn pasvorm en is er met de HDC Expedition in geslaagd om nog minder intern volume te creëren zonder dat dit ten koste gaat van de bewegingsvrijheid. Daarnaast voldoet het aan de hedendaagse wensen en normen van de (technische) duiker. De schoentjes zijn inderdaad anders dan men gewend is van Bare maar de pasvorm en flexibiliteit zijn geweldig! Mocht je willen kiezen voor de standaard Bare schoen of sokken met Trek Boots (overschoenen), dan is dat uiteraard ook mogelijk.

BARE kent op zijn droogpakken een levenslange garantie op de naden en fabricagefouten ongeacht of u de eerste eigenaar bent of niet. Dat er een Drain-ventiel van de tas afvalt mag natuurlijk niet gebeuren na een paar keer gebruiken en dit zal zeker netjes verholpen worden.»

 

Let op! Hoe iemand een bepaald product ervaart, is heel persoonlijk. Je ervaring hangt af van heel veel verschillende factoren: opleiding, niveau, ervaring, materiaalconfiguratie, soorten duiken die je maakt, persoonlijke voorkeuren, enzovoort! Of de conclusie van de testduiker ook jouw mening is, weet je alleen als je zelf eens een duik met het materiaal maakt.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief