Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Materiaal

Test: Thermalution Red Grade Plus en Ultra onderpakken

Als het water kouder wordt, kun je natuurlijk stoppen met duiken, maar is dat wat je wilt? Je kunt ook kiezen voor extra warmte, bijvoorbeeld met een warmtevest of onderpak van Thermalution. Marloes Otten testte de verschillende types vest, waaronder de Red Grade Plus en Red Grade Ultra onderpakken.

Naast de warmtevesten heeft Thermalution ook twee volledige onderpakken: de Red Grade Plus en Red Grade Ultra. In feite is de Red Grade Plus een Yellow Grade Plus met broekspijpen en mouwen. Het verwarmingsdeel en de bediening zijn identiek aan de Yellow Grade Plus. De Red Grade Ultra heeft twee extra verwarmingselementen die op de buitenkant van de dijen gepositioneerd zijn. Op deze manier worden ook de beenspieren verwarmd en is er een groter verwarmingsoppervlak.

De Red Grade pakken zijn bedoeld voor gebruik onder een droogpak. Bij gebruik van een natpak heeft een volledig onderpak geen meerwaarde en zal het eerder ongemakkelijk zitten. In combinatie met een neopreen droogpak, zal niet altijd een ander onderpak nodig zijn. Persoonlijk vind ik als koukleum het lycrapak met een soort fleecevoering te dun om alleen dit onder mijn droogpak te dragen. Bij een trilaminaatpak zal je alsnog een extra onderpak aan moeten.

Het voordeel van de volledige onderpakken is wel dat het comfortabel zit. Het pak kan niet omhoog kruipen en er zullen geen plooien in het vest of pak ontstaan.

Ervaring onder water
Het water is 10 graden tijdens de test met het Red Grade Ultra onderpak. Het pak trekt makkelijk aan en je hebt geen hinder van de verwarmingselementen. De pakken vallen echter niet groot. Vooral dames moeten er rekening mee houden dat ze een maatje groter nodig hebben voor de breedte.
Ik draag geen extra broek over het onderpak in mijn 2 mm compressed neopreen droogpak. Dit betekent dat ik zodra ik het water in stap, de kou op mijn benen voel. Er zit weinig volume tussen mijn huid en het water, op dat moment niet voldoende om te isoleren tegen de kou. Wel heb ik een thermoshirt en thermobroek aan onder het onderpak zodat de verwarmingselementen niet direct op de huid zitten.

Afstandsbediening
De afstandsbediening zit om mijn linkeronderarm. Ik heb deze halverwege mijn onderarm bevestigd, nog een stuk boven mijn duikcomputer. De klittenbandsluiting werkt simpel. De bediening zit op een handige plek en blijft goed zitten.
Zodra ik horizontaal in het water lig, zet ik de verwarming aan op stand 1. Door simpelweg de schuifknop op de afstandsbediening een keer naar boven te duwen wordt de verwarming ingeschakeld. Het lampje knippert groen en de ontvanger op de onderrug trilt eenmaal kort. Binnen enkele seconden is de warmte op zowel rug als benen voelbaar. Omdat ik nu ook horizontaal lig, zit er meer lucht tussen mijn benen en het koude water. In combinatie met de verwarming op mijn benen ervaar ik het water niet meer als koud op mijn benen.
Ik probeer ook de middelste en hoogste stand, waarbij de hoogste echt te warm is voor deze duik waarbij ik ook een beetje stroming heb. Ik moet soms flink zwemmen en dan schakel ik de verwarming weer terug naar stand 1. Dat geeft genoeg comfort.

De hoogste stand geeft een rood lichtje en een signaal dat uit drie trilsignalen bestaat. Om het vest uit te schakelen beweeg je de schuifknop nog eenmaal. Het aanhoudende trilsignaal is duidelijk anders dan de eerdere signalen en maakt duidelijk dat het vest uit staat.
De trilsignalen zijn goed voelbaar, maar absoluut niet storend. Ik ervaar het als een prettige bevestiging dat het signaal van de afstandsbediening is aangekomen.

Van het Yellow Grade Plus vest wist ik al dat de ontvanger niet onaangenaam op de rug zat (alhoewel ik dat in eerste instantie wel verwachtte). Dit geldt ook voor de Red Grade onderpakken. Van de ronde ontvanger op je rug voel je niets tijdens het duiken. Er rust hier geen gewicht van de fles op je rug en je voelt de ontvanger niet zitten.
Als ik het water uit kom na 65 minuten, heb ik het niet koud. Ik besluit de verwarming helemaal uit te zetten voordat ik weer de dijk over klim terug naar de parkeerplaats.

Accutest
Ik maak uiteindelijk drie duiken met dit pak en de accu’s raken niet leeg. De aangegeven 180-240 minuten accuspanning kloppen dus, ook bij een watertemperatuur van 10 graden. Ik heb het pak meestal in stand 1 en 2 gehad.

Pluspunten

  • Door de afstandsbediening kun je ook met een droogpak aan de standen tijdens het duiken veranderen en de verwarming aan- of uitzetten.
  • Zender van afstandsbediening is goed te bedienen, ook met dikke handschoenen aan.
  • Trilling van de ontvanger is goed voelbaar en de standen zijn duidelijk herkenbaar.
  • Goede plaatsing van de 2 accu’s, deze voel ik niet zitten onder mijn armen.
  • Goed voor minimaal drie duiken.
  • Warmt snel op.
  • Zit comfortabel onder een droogpak.
  • Bij een neopreen droogpak kan dit onderpak als enige onderpak gebruikt worden.
  • Bij de Red Grade Ultra ervaar ik de verwarmingselementen op de benen als een meerwaarde.

Minpunten

  • Armband van de afstandsbediening zou langer mogen voor gebruik met een droogpak.

Conclusie
Bij de warmtevesten was de Yellow Grade Plus mijn favoriet en de Red Grade Plus is feitelijk hetzelfde, maar dan als compleet onderpak in plaats van een vest. Hierbij is het dus persoonlijk wat je prettiger in gebruik vindt.
De Red Grade Ultra heeft door zijn extra verwarmingselementen op de benen wel een meerwaarde ten opzichte van het vest, zeker bij langere duiken en lagere watertemperaturen.

De twee accu’s zijn voldoende voor 3 tot 5 duiken zonder tussentijds herladen. De zender is ook met dikke handschoenen aan goed te bedienen, wat dit vest ook geschikt maakt voor duiken in extreem koud water en gebruik van droogpakhandschoenen. Tijdens de duik kan de stand van de verwarming aangepast worden en je kunt de verwarming ook pas aanzetten als je werkelijk het water in gaat of zelfs tijdens de duik.

Let op! Hoe iemand een bepaald product ervaart, is heel persoonlijk. Je ervaring hangt af van heel veel verschillende factoren: opleiding, niveau, ervaring, materiaalconfiguratie, soorten duiken die je maakt, persoonlijke voorkeuren, enzovoort! Of de conclusie van de testduiker ook jouw mening is, weet je alleen als je zelf eens een duik met het materiaal maakt.

1 reactie

  1. Leuke artikelen, Marloes. Heb je ze inmiddels ook getest bij een graad of 4 a 5 ( onze normale watertemperatuur in de winter) ? Ben benieuwd in hoeverre een warmlichaam helpt tegen koude vingers e.d.
    Normaal is dat eigelijk het probleem in de winter!

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief