Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film

Test: Canon Powershot G1X en WP-DC44

In de topklasse compactcamara’s is een stille strijd aan de gang. Het gaat niet langer om de meeste megapixels, maar om de grootste sensor. Canon heeft haar topcompact uit de G-serie nu voorzien van de grootste sensor. Tijd voor een test.

We testen de Canon PowerShot G1X, die volgens zeggen prestaties kan leveren die gelijkwaardig zijn aan die van de Canon EOS 600D spiegelreflexcamera. Een theorie die wordt toegeschreven aan de kwaliteit van de lens en het grote formaat sensor. In de wereld van de onderwaterfotografie mag deze nieuwe Canon de strijd aangaan met concurrenten als de Olympus XZ-1, Nikon P7100, maar ook met haar eigen zusje, de Canon S100. Allemaal camera’s waarbij je alle instellingen handmatig kunt doen, je zowel in JPEG als RAW kunt fotograferen en de meeste ook over een relatief grote sensor beschikken.

Canon PowerShot G1X

Deze nieuwe Powershot camera is een high-end compactcamera. Een camera voor de veeleisende hobbyfotograaf of de Canon spiegelreflexgebruiker die er een compact naast wil hebben, wordt wel gezegd. Kortom een camera voor de kritische gebruiker. Alle functies op de camera zijn zowel automatisch als manueel te bedienen, waardoor je als fotograaf maximale invloed op het eindresultaat hebt. Met een 14,0×18,7 mm CMOS beeldsensor wint deze Canon het qua formaat van menig concurrent. De sensor is zelfs groter dan die van de systeemcamera’s van Nikon, Panasonic en Olympus en beschikt over 14,3 megapixels. Naast de voordelen die een dergelijke grote sensor bieden met het fotograferen met hoge ISO-waarden, is het ook mogelijk om foto’s te maken met een beperkte scherptediepte. Je onderwerp komt dan mooi los van de onscherpe achtergrond. Voor onderwaterfotografen zijn die hoge ISO-waarden gunstig. Het stelt je in staat om met een grotere lichtgevoeligheid te fotograferen. Met andere woorden meer kleur en licht op je opname in situaties waarbij het in je omgeving donkerder is en zonder dat je foto onscherp en korrelig wordt.

 

  PowerShot_G1_X_FRT_FLASH_UPPowerShot_G1_X_FSL
PowerShot_G1_X_TOP_LENSPowerShot_G1_X_TOP

 

 

 

De G1X beschikt over een 28 mm groothoekobjectief met 4x optische zoom. De lens is uitgerust met een beeldstabilisator die ervoor zorgt dat je met langere sluitertijden kunt werken, zonder bewegingonscherpte. Het display van de Canon is kantelbaar en geeft een indrukwekkende 920.000 pixels weer. Naast het LCD-scherm beschikt de camera ook over een optische zoeker, waarmee je in zeer heldere omstandigheden zonder zicht op het scherm, toch je compositie kunt bepalen. De G1X heeft een ingebouwde pop-up flitser en is daarnaast voorzien van een flitsschoen waarop een externe flitser kan worden aangesloten. De body van de Canon is van metaal en de camera is voorzien van een degelijke rubberen handgreep.

Video in Full HD

Zoals tegenwoordig met elke moderne camera, kun je met de G1X ook in HD filmen. De Canon neemt 1080p op in MOV-formaat. Met een druk op de ‘rode’ knop switch je van fotograferen naar filmen. Voor de beeldstabilisatie maakt de Canon gebruik van een 4-stops optical Image Stabilizer die wordt ondersteund door Intelligent IS. Een hoop techniek die bewegingsonscherpte moet voorkomen en tegelijkertijd voor een mooie registratie van het bewegend beeld moet zorgen. De instelmogelijkheden die je voor het filmen hebt, zijn beperkt, wat het filmen betreft valt de camera in de ‘point-to-shoot’ categorie.

Canon WP-DC44 onderwaterbehuizing

canon-wp-dc44Onderwaterfotografen kunnen blij zijn met een merk als Canon. De fabrikant maakt voor een uitgebreide range aan camera’s eigen waterdichte behuizingen, zo ook voor de G1X. Het onderwaterhuis is gemaakt volgens het bekende Canon concept en is van transparant kunststof.
Voor de vergrendeling zit aan de rechterzijde een draaiknop, die ervoor zorgt dat de behuizing op een correcte manier wordt gesloten. Deze draaiknop is op zichzelf weer voorzien van een extra vergrendeling, waardoor deze niet zomaar los kan klikken. De behuizing maakt een betrouwbare en degelijke indruk en is getest voor gebruik tot een diepte van 40 meter.
Aan de voorzijde van het huis valt op dat de lensopening niet rond, maar meer rechthoekig is. Dit is bij meerdere Canon behuizingen het geval. Wanneer je gebruik wilt maken van losse voorzetlenzen, dan zal je een losse adapter aan moeten schaffen. Deze adapters maken het vervolgens mogelijk om 67mm macro- en groothoeklenzen te gebruiken.
De behuizing wordt standaard geleverd met een diffuser. Handig wanneer je niet direct externe flitsers wilt gebruiken. De diffuser zorgt ervoor dat het licht van de flitser egaal verspreid wordt. Als je toch externe flitsers gaat gebruiken, zal je deze optisch aan moeten sturen en de kabels op de behuizing moet plakken.
De camera wordt bediend door knoppen die vooral op de achterzijde van het onderwaterhuis zijn te vinden. De knoppen zijn zwart en van gelijke hoogte. Aan de bovenzijde van het huis bevinden zich twee draaiwielen. Deze wielen zijn voor de bediening van het programma waarin je de camera instelt en de draaiknop waarmee je de belichting plus en min drie stappen kunt corrigeren. De behuizing is niet uitgerust met de draaiwielen voor het manueel verstellen van het diafragma en de sluitertijd. Deze bediening moet je door middel van een combinatie van druktoetsen doen. Je hoeft niet bang te zijn dat je vergeet de flitser omhoog te klappen, want deze functie is ook op het onderwaterhuis te bedienen.

canon-wp-dc44_1WP-DC44_rear

 

Onder water met de set

We combineren onze zoektocht naar de snotolf in het koude Zeeuwse water, met een test van de Canon G1X. Het voordeel van dit type camera’s is de veelzijdigheid die je onder water hebt. Je bent in staat om zowel macro- als groothoekfoto’s te maken. Mochten we de snotolf niet vinden, genoeg andere opties om te fotograferen. Vergeleken met andere compactcamera’s is de set vrij groot, wat veroorzaakt wordt door de zoomlens, die ruimte voor het uitschuiven in de behuizing nodig heeft. Je krijgt hier een veelzijdige en kwalitatief hoge zoomlens voor terug.
Voor het testen monteren we de camera op een tray, waardoor we ook externe flitsers kunnen gebruiken. Zowel met als zonder de tray is de bediening van de afdrukknop eenvoudig. De camera is uitgerust met een functie, die ervoor zorgt dat het scherpstelgebied op de foto iets vergroot wordt weergegeven. Eg handig als je kleine objecten wilt fotograferen. Voor macrofotografie is het gebruik van een voorzetlens echt noodzakelijk. Zonder deze lenzen is de minimale focusafstand bij macrofotografie twintig centimeter en dat is echt te ver weg. Ook bij het fotograferen van de snotolf hebben we ervaren dat de focusafstand redelijk groot moet blijven om scherpe foto’s te houden. Terwijl wij onder water juist zo dicht mogelijk op ons onderwerp willen zitten om maximale kleur en contrast te behouden. Het overschakelen van fotograferen naar filmen gaat eenvoudig en de bewegende beeldresultaten zien er zeer behoorlijk uit.

Het huis in de praktijk

Tijdens de duik in het koude Oosterschelde water ervaren we dat de knoppen vrij dicht op elkaar zitten, waardoor we nog wel eens een verkeerde knop indrukken. Met wat oefening en oplettendheid bij het indrukken is hier echter wel mee te werken. Het ontbreken van de draaiwielen die je voor de manuele bediening kunt gebruiken is wel een gemis. Canon heeft deze bedienmogelijkheid tot dusver niet op de behuizingen aangebracht en dat is jammer. Om de camera toch manueel te kunnen bedienen moet je een combinatie van toetsen indrukken. Welke toetsen je hiervoor moet gebruiken,  lees je in de gebruiksaanwijzing, die bij het onderwaterhuis is geleverd. Zorg ervoor dat je voordat je in het water stapt de gebruiksaanwijzing hiervoor goed hebt doorgenomen. Lees je dit niet door, dan is er een grote kans dat deze bediening je ook niet gaat lukken.

 

  groothoek_2 snotolf_2

Conclusie

De topkwaliteit van de Canon PowerShot G1X komt onder water niet helemaal tot zijn recht, voornamelijk veroorzaakt door de relatief grote minimale focusafstand. Zeker een gemis voor de macroliefhebbers onder de fotografen. Dit kan je deels oplossen door gebruik te maken van de losse macrovoorzetlenzen. Door het ontbreken van de instelwielen voor het aanpassen van de sluitertijd en het diafragma op de behuizing, laat de camera zich in het water minder makkelijk bedienen. Dit nadeel zou je op kunnen lossen door niet te kiezen voor de behuizing van Canon, maar voor één van de beschikbare ‘aftermarket’ behuizingen. In dat geval ben je echter wel meer geld kwijt voor je behuizing.

Eindoordeel

+ kwaliteit van het LCD-scherm
+ beeldkwaliteit
+ prestaties bij hoge ISO-waarden
–  minimale focusafstand
–  ontbreken van de instelwielen op het onderwaterhuis
–  relatief hoge prijs van de camera

 

 

Productfoto’s camera  en behuizing – Canon
Onderwaterfoto – Edwin van der Sande

Edwin van der Sande is onderwaterfotograaf en redacteur bij DuikeninBeeldEdwin_vander_Sande. Hij test met regelmaat nieuwe camera’s en toebehoren.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief