Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Materiaal

Test: Suunto EON Steel

Een duikcomputer die volledig te personaliseren is, een kleurenscherm heeft met een grote inkijkhoek, oplaadbaar is en als de volgende generatie duikcomputers werd geïntroduceerd. Dat schept verwachtingen, maakt de EON Steel dat waar? Tijd voor een test.

Eon-Steel Cees-Kassenberg

Suunto heeft met de EON Steel naar eigen zeggen een volgende generatie duikcomputers geïntroduceerd. Een computer die door de fabrikant in de markt wordt gezet als ‘volledig te personaliseren’. In de specificaties van dit model, dat zijn naam dankt aan de roestvrijstalen glasring, word je met termen als Wide angle Suunto BrightSee™-kleurenscherm, Customdisplay™ en Xensation™-glas om de oren gegooid. Allemaal mooie termen voor materialen die ervoor moeten zorgen dat het kleurenscherm helder, duidelijk en eenvoudig af te lezen is en het gebruikte glas duurzaam en krasbestendig is. De indeling van het kleurenscherm is volledig aanpasbaar naar je persoonlijke wensen, zo kunnen bijvoorbeeld allerlei functies zichtbaar worden gemaakt, zoals diepte, gemiddelde diepte, duiktijd, no-deco tijd, enz. De computer is tot een diepte van 150 meter te gebruiken en kan met maximaal 10 gassen werken, waarbij je zuurstof van 5 – 99% en helium van 0 – 95% kunt gebruiken. De EON Steel maakt gebruik van het Suunto Fused™ RGBM-algoritme om je duiktijden te berekenen, iets waar technische duikers wellicht extra rekening mee willen houden.

Suunto_EON Steel_duikcomputer_2015De eerste indruk
Normaal gesproken moet je een nieuwe EON Steel eerst een keer aan het Suunto DM5 programma (gratis te downloaden)op de pc of Mac hangen voordat je de computer gebruiken. Je kunt de computer dan direct helemaal naar wens indelen. Ons testexemplaar is al eerder gebruikt, daardoor kan ik direct aan de slag met de eerste verkenning. Met behulp van de drie knoppen waarmee de computer is uitgerust, wandel ik direct heel intuïtief door de mogelijkheden heen. Het menu laat zich makkelijk bedienen en ik kan mijn weg naar bijvoorbeeld het instellen van mijn nitroxpercentage heel gemakkelijk vinden. Het display is fraai grafisch vormgegeven en goed leesbaar, ik ben heel erg benieuwd hoe die leesbaarheid tijdens de duiken zal zijn. De EON is naar keuze te voorzien van een kunststof polsband (standaard) of het bungeekoord. Dit testexemplaar beschikt over de bungees, waardoor ik de computer heel gemakkelijk over het droogpak op mijn onderarm kan dragen. Ik heb de computer om mijn linkerarm; als ik hem rechts had willen dragen, had ik de weergave in het scherm kunnen draaien om de knoppen nog makkelijk te kunnen bedienen. Bij dit exemplaar heb ik geen beschikking over de optionele draadloze zender. De POD, zoals die wordt genoemd, zorgt ervoor dat de computer ook de hoeveelheid lucht in de fles aangeeft en je realtime informatie hebt over je luchtverbruik.

De duik en erna
Nieuwsgierig begin ik aan mijn (recreatieve) duik. Met zijn rechthoekige vormgeving is de computer is duidelijk groter dan veel duikers gewend zijn. Naast het feit dat het scherm daarmee ook iets groter dan gemiddeld is, lijken ook de speciale materialen die op en rond het venster zijn gemaakt, hun vruchten af te werpen. Tijdens de duiken blijkt de EON heel goed afleesbaar te zijn. De informatie die in kleuren worden weergegeven, contrasteert goed op de donkere achtergrond. Erg prettig, zeker als je wat minder omgevingslicht hebt. Bovendien is het fijn dat je zelf vooraf kunt bepalen wat je tijdens je duik aan informatie wilt zien. Voor de meeste duikers zal dit betekenen dat er onder water ook helemaal niet op knoppen hoeft te worden gedrukt om te zien wat je wilt zien.
Na de proefduiken ben ik nieuwsgierig of ik mijn weg naar het logboek in de duikcomputer makkelijk kan vinden. Het menu laat ook nu zien heel intuïtief te werken en ik heb de informatie die ik in mijn ouderwetse papieren logboek wil invullen, in korte tijd tevoorschijn getoverd. Mijn verwachting was dat ik het heel onplezierig vond dat de duikcomputer niet met een ‘normale’ batterij is uitgerust, maar met een oplaadbare batterij die volgens de fabrikant capaciteit heeft voor 20 tot 40 duikuren. Tijdens de testen merk ik dat ik helemaal niets meer van dit vooroordeel merk. De computer geeft heel duidelijk aan hoeveel capaciteit de batterij nog heeft, en het opladen via de meegeleverde USB-kabel gaat heel makkelijk en kan bovendien goed gecombineerd worden met het uitlezen van de duiken op laptop of desktop. De software laat zich ook heel intuïtief gebruiken, wat in lijn is met de verwachting die de Suunto ondertussen heeft achtergelaten.

EON Steel_software_SuuntoDuiken plannen
Met behulp van de DM5 software, die je gratis kunt downloaden, is een duik volledig planbaar. Wanneer je de maximale diepte, bodemtijd en beschikbare (zelf in te stellen) gassen ingeeft, dan wordt de duik voor je gepland. Wil jij een decoduik maken, dan houdt de DM5 rekening met de beschikbare en door jou ingevoerde decogassen. Al met al zorgt de combinatie van de EON Steel en de DM5 software voor een volledig persoonlijk instelbare duikcomputer voor zowel de recreatieve als technische duiker (zowel Open Circuit als Close Circuit). Voor de liefhebbers kan de EON ook in gauge-mode worden ingesteld waardoor de computer als bottomtimer gebruikt kan worden .

Komen we bij de plus en minpunten!
Pluspunten van de Suunto EON Steel zijn:
+ goed afleesbaar en duidelijk beeldscherm
+ te personaliseren indeling van de informatie tijdens je duik
+ bruikbaar met meerdere gasmengsels

Minpunt is:
– relatief zwaar

Conclusie
De claim dat Suunto met de EON Steel een nieuwe generatie duikcomputers heeft geïntroduceerd, zal voor veel duikers zeker waarheid zijn. Het feit dat de computer zo makkelijk te personaliseren is, is absoluut bijzonder en sterk. In het gebruik is de computer erg intuïtief en goed afleesbaar. De gebruiksduur van de oplaadbare accu is voldoende voor een reeks van aaneengesloten duiken, daarnaast laat de oplaadbare lithium-ion van de computer zich makkelijk en snel laden.

Noot van de redactie: de test is uitgevoerd door een recreatieve duiker tijdens een recreatieve duik. Los van vermelding van diverse kenmerken in dit testverslag is de duikcomputer dus niet getest onder de omstandigheden van een technische duik. 

Reactie van Joep Mol namens distributeur AmilcoSports:
«Ik vind het natuurlijk leuk om te horen wanneer gebruikers van onze producten of zelfs mensen die onze producten testen, daarover positief zijn. Uiteraard worden ook de verbeterpunten genoteerd en serieus genomen.
Suunto is met recht trots op de EON Steel. Hij voldoet aan de verwachtingen van de grootste groep duikers en de doelgroep die Suunto voor ogen heeft. Daarbij heeft de Suunto EON Steel de mogelijkheid om te groeien in zijn functies doordat de gebruiker steeds getrakteerd wordt op firmware-updates met nieuwe functies voor de EON Steel. Zo zal er in de maand maart een nieuwe update komen die baanbrekend zal zijn op het gebied van communicatie. Ik mag er helaas nog niets over zeggen maar houd de media in de gaten zou ik zeggen!»

Let op! Hoe iemand een bepaald product ervaart, is heel persoonlijk. Je ervaring hangt af van heel veel verschillende factoren: opleiding, niveau, ervaring, materiaalconfiguratie, soorten duiken die je maakt, persoonlijke voorkeuren, enzovoort! Of de conclusie van de testduiker ook jouw mening is, weet je alleen als je zelf eens een duik met het materiaal maakt.

Foto’s: Suunto (productfoto), Cees Kassenberg 

2 reacties

  1. Ik heb afgelopen weekend diverse duiken gemaakt met het test exemplaar van deze Suunto eos steel.
    Het klopt allemaal, voor mij zeker recreatief. Ben pas beginnend, maar heb een geweldige duik gehad. Het enige nadeel is de prijs, ik heb wel gebruik gemaakt van de POD. Het is gewledig dat je je juiste druk zo perfect kan bijhouden, zodat je het maximale uit je duik kunt halen.

    REAGEREN
  2. Leuk om te lezen dat je de computer zelf ook hebt getest Riny. Tegenwoordig heeft Suunto naast de EON Steel ook een EON Core die iets lager geprijsd is. Misschien moet je daar dan ook eens een testduik mee gaan maken 😉

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief