Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Materiaal

Mares Hybrid – Het nieuwe draagsysteem

Bas dook met de Mares HYBRID – volgens de fabrikant is de Hybrid de ultieme evolutie op het gebied van Mares stabjackets. Wat hij ervan vond? Lees het zelf.

Het product: Mares Hybrid jacket
De testduiker:
Bas Slingerland, 1500+ duiken sinds 1983, waarvan veel in Nederland, Spanje Frankrijk, Egypte, Bonaire, Australië, New Zeeland, South Pacific Tonga, Thailand en Indonesië. PADI instructeur sinds 1991
De locatie:
Nederland
Testperiode:
Zomer 2011

Eerste aanblik en gebruik

Het jacket is prachtig vorm gegeven, dat kan je aan de Mares ontwerpers wel overlaten – die zijn daar al jaren een specialist in. Over elke constructie op het jacket aan de buitenkant is goed nagedacht. De standaardinflator is een vertrouwd beeld op het Mares jacket en wordt aangesloten op een standaard middendrukslang.

Wat helemaal nieuw aan dit jacket is, is het harnas dat los van het drijflichaam of de bladder is gemaakt zodat je het harnas goed en zeer comfortabel op de rug kan afstellen, net zoals bij rugzakken. Dit noemt Mares het Suspension System.
Het harnas en de bladder zitten met banden aan elkaar vast. De schouderbanden zijn van een zeer zacht en mooi materiaal gemaakt en zitten vast aan de rugplaat van het jacket waaraan je de fles bevestigt. Met het oog op een goede pasvorm heeft het jacket een rekbare buikband met een kunststofsluiting.

Opvallend is dat de rugplaat naar één kant scharnierend is gemaakt zodat hij kleiner opgevouwen kan worden als je op reis gaat. Ook het gewicht van het jacket is een stuk lager dan bij andere jackets van dit type.

Ook is er gedacht aan een plekje voor je mes. Er zijn gaatjes aangebracht zodat je een Mares mesje kunt monteren. Het jacket heeft 7 aluminium D-ringen waar je allerlei spullen aan kunt bevestigen. Ook hier is weer rekening gehouden met het totale gewicht.

Het jacket is voorzien van geïntegreerde loodpockets. Per kant kun je maar liefst 6 kilo kwijt. Er zitten stevige ringen aan waarmee je het loodpocket kunt richten en de loodzak goed op zijn plaats kunt schuiven en vastklikken. Helaas niet heel goed te bedienen met dikke handschoenen aan. De loodpockets vallen op door de grote rode handvaten. Zoals elk modern jacket heeft de Hybrid een trekontluchting in de inflatorslang, een trekontluchting op de andere schouder en een trekontluchting onderaan op de rug.

Het jacket heeft een standaardflesband die niet echt stevig in de rugplaat is vastgeweven – je moet de band goed vasthouden om de fles op de rugplaat te kunnen klemmen.

De duik en erna

Ik moet even wennen aan de bediening van de inflator want die is anders dan ik gewend ben. Maar het went snel. Het doseren van de lucht gaat niet heel vloeiend – bij het uittrimmen gaat het wat schokkerig en met iets meer geluid dan normaal, maar het gaat goed. De inflator die op het jacket zit, wordt al jaren door Mares geproduceerd en heeft zijn dienst bewezen.

Tijdens de duik doen we allerlei testjes onder water. Zoals een noodopstijging van 10 meter en dan zo snel mogelijk weer al je lucht kwijt zien te raken voordat je de oppervlakte bereikt. Jacket onder water uitdoen en weer aantrekken, boven water uittrekken en weer aantrekken –  dit om te kijken of er geen banden dubbel gaan zitten en of je gemakkelijk de banden wijder kunt maken. Rollen in de lengteas van de duiker om te kijken of het jacket niet verschuift. Het jacket opblazen met de mond gaat goed. Het jacket aan de oppervlakte helemaal opblazen om te kijken of je nog comfortabel kunt ademhalen en of je ver genoeg uit het water komt met een totaalgewicht van 8 kg in de twee loodpockets. Het jacket heeft er allemaal geen problemen mee, de banden bewegen zelfs mooi mee naar buiten.

Om het jacket te reinigen kun je er via de inflator water in laten lopen. Dit water laat je er via de dumpvalve onder aan het jacket uit lopen. Via de inflator is ook een optie, maar houd het jacket dan wel ondersteboven.

Conclusie

Komen we bij de plus- en minpunten!
+ Licht in gewicht en klein op te vouwen
+ Drijfvermogen
+ Bedieningsgemak

– Loodpocket inbrengen met dikke handschoenen aan.
– Flesband

Het jacket heeft een goede pasvorm, met goede duikeigenschappen. Het jacket is licht in gewicht en klein opvouwbaar, ideaal voor mensen die veel reizen en duiken. De inflator-dumpvalve is wel aan een nieuw design toe, zeker bij zo’n Italiaans design jacket.

Let op! Hoe iemand een bepaald product ervaart, is heel persoonlijk. Je ervaring hangt af van heel veel verschillende factoren: opleiding, niveau, ervaring, materiaalconfiguratie, soorten duiken die je maakt, persoonlijke voorkeuren, enzovoort! Of de conclusie van de testduiker ook jouw mening is, weet je alleen als je zelf eens een duik met het materiaal maakt.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief