Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Materiaal

Diepe passie of oppervlakkige liefde?

We hebben twee lampen van Dutch Diving Lights getest: de DPCL3 21 watt led van 1500 Lumen en het nieuwste model de DCPL6 led van 2000 Lumen. Nederlands fabricaat!  

De naam van de lampen voluit is Deep Passion Canister Light (DPCL). Alleen de naam triggerde al om deze lampen aan een test te onderwerpen. Wat wordt het? Diepe passie of oppervlakkige liefde?

Testgegevens

Het product: Deep Passion Canister Lampen van Dutch Diving Lights, de modellen DPCL3 21 watt van 1500 Lumen (hierna de 1500 genoemd) en de DCPL6 led van 2000 lumen (hierna de 2000 genoemd)
De testduiker: Rob van der Kuyl, 500+ duiken sinds 1994, waarvan veel in Nederland, Egypte en Indonesië. Hij is SSI Divecon instructeur, NOB 2* instructeur, PADI DM
De locatie:
Nederland en Indonesië
Testperiode:
zomer 2010

Eerste aanblik en gebruik

Het geheel van canister, kabel en lampenkop oogt mooi compleet. De canister, zeg maar de opbergplaats van het accupack, van de 1500 is iets korter dan die van de 2000, maar dat komt ook omdat de 1500 een kleiner accupack heeft. De lamp heeft zo’n groot accupack als dat van de 2000 ook niet nodig (maar indien gewenst kan het wel, dan krijg je een DPCL6 21 Watt Led van 1500 Lumen).

De canister is bij beide lampen netjes afgewerkt en sluit door middel van twee klampen (of latches) en twee o-ringen. Om de canister te bevestigen zit er tussen twee roestvrijstalen (RVS) spanbanden om de canister heen een ronde band waar je of een band van je harnas of stabjack doorheen kunt halen of een loodgordel. Ik heb voor de laatste optie gekozen omdat ik niet met een harnas duik.

De schakelaar om de lamp aan te zetten is enigszins verzonken in het deksel van de canister, en dat is een verschil met veel andere canisterlampen op de markt. Vaak staat de schakelaar daar op het deksel en zit er een simpel busje of een U-profiel omheen.

Uit het deksel van de canister komt ook de kabel die de lampenkop ‘voedt’.

In de ‘achterkant’ van de lampenkop zit de elektronica voor aansturing van de led. De ‘voorkant’ is de glazen buis met de led die door middel van een kap met reflector afgeschermd wordt. De kap kun je door middel van een stelschroef vastzetten in verschillende posities: dit geeft de mogelijkheid om te focussen of een bredere straal te maken. Overigens hadden we bij de 1500 ook de beschikking over een kap met videoreflector; deze hebben we ook getest. Als laatste is aan de kap een verstelbare maar vaste Goodman-handle bevestigd.

Dan de technische details:

 x3  x4  x5
1500 2000
Accu NiMh24V 2,8 Ah NiMh 24V 5,6 Ah
Brandduur ca. 3 uur ca. 4 uur
Laadtijd ca. 3 uur ca. 6 uur
Lamp led (21 W) led (32 W)
Lumen 1500 2000
Kleuren ca. 5800K ca. 5800K
Afmeting canister (rond) 70x235mm 70x330mm
Gewicht geheel boven/onder water ca. 1,5 kg/0,7 kg ca. 2,5 kg/1,2 kg
Kabellengte ca. 1,2 m ca. 1,2 m

 

De duik en erna

Ik ben, zoals bekend, geen technische duiker, dus ik heb geen wing of harnas om de canister aan te bevestigen. Ik opteer dan ook voor een extra loodgordel om de lamp mee te nemen. Dit werkt op zich prima en ik kan zo ook goed bij de schakelaar. De canister hangt bij mijn heup en de Goodman-handle zit prima om mijn hand, de kabel is dus duidelijk lang genoeg.

De lichtopbrengst van de 1500 is prima. De opbrengst van de 2000 lijkt in eerste instantie hetzelfde als je in de vrije ruimte schijnt, maar zodra je van dezelfde afstand op een object richt, zie je wel duidelijk verschil.

Weinig verschil 1500 2000

Eén van de voordelen van deze lampen is dat je onder water de kap kunt wisselen. Omdat mijn buddy aan het filmen was, konden we met een simpele handeling (zelfs met handschoenen aan) de gewone kap wisselen voor kap met de videoreflector. Overigens was mijn buddy naderhand erg te spreken over het filmresultaat met de 1500, maar vond hij dat hij bij de 2000 later te veel moest corrigeren bij de filmmontage. Wellicht geeft de 2000 te veel licht af voor een lichtgevoelige camera .

Na de duik de gehele set afspoelen met kraanwater en dan voorzichtig de klampen openen, zodat het accupack geladen kan worden. Intussen kun je de o-ringen controleren. De onderste moet licht ingevet zijn, de bovenste alleen maar schoon en niet ingevet.

Dat je voorzichtig moet zijn met het accupack, ondervonden we aan den lijve na de derde duik met de 1500: de lamp ging aan en … uit. Er bleek in het accupack een soldeersel van één van de accu’s los te zijn geraakt. Iets wat altijd kan gebeuren, maar nooit uitkomt, hoewel het nu ons een mooi gelegenheid gaf om de service van de fabrikant te testen. En dan zie je het voordeel van een Nederlandse fabrikant die service en garantie hoog in het vaandel heeft staan: binnen een paar dagen hadden we een nieuw accupack in ons bezit.
Later bleek overigens dat het ‘defecte’ accupack al de hele wereld overgevlogen was en al meerdere keren onder extreme omstandigheden was getest. Daar hebben wij qua brandduur en lichtopbrengst in ieder geval niets van gemerkt.

Is er dan niets voor verbetering vatbaar? Jawel, drie punten. Ten eerste kan er door het verzinken van de schakelaar water rond de schakelaar blijven staan en dat is redelijk eenvoudig te verhelpen door een afvoerkanaaltje van de zijkant van het deksel naar de schakelaar te boren.
Ten tweede zou het makkelijker zijn als je de lampenkop van de canister los kunt koppelen zonder dat je meteen het deksel van de canister erbij krijgt. Het optionele e/o cord zou mijns inziens standaard moeten zijn ook omdat dit het inpakken van de lamp na de duik erg vergemakkelijkt (nog maar niet te spreken over het inpakken van de handbagage waar je duiklampen in meeneemt) en ook draaiingen in de kabel makkelijker op kan lossen.
En als laatste zou ik de schroeven van de ijzeren banden rond de canister inpakken, er is nu namelijk kans dat deze aan de uitrusting blijven haken met halen in je pak of wing/stabjack tot gevolg.

Uit gesprekken met de makers van deze lampen weten we dat er naar duikers geluisterd wordt. Men werkt o.a. aan een magneetschakelaar op de lampenkop (ook op verzoek van enkele duikers), dus wie weet wat er met mijn opmerkingen gedaan wordt.

Conclusie

Komen we bij de plus- en minpunten.

1500 2000
+ beschermde schakelaar + beschermde schakelaar
+ verwisselbare kappen + verwisselbare kappen
+ lange gebruikstijd + lange gebruikstijd
+ straal en goed licht voor video + groot oppervlak beschijnen
+ (relatief) korte laadtijd – (relatief) lange laadduur
– defecte accu – gewichtsverschil t.o.v. 1500

Prima lampen die doen wat ze horen te doen: veel licht geven gedurende een langere tijd. Mijn voorkeur ligt bij de 1500, want die is prima geschikt voor mijn type duiken en ook de kortere oplaadtijd is dan prima. Daarentegen kan ik me ook heel goed voorstellen dat er juist technische duikers zijn die de nog langere brandduur van de 2000 prefereren. Als laatste zou een standaard e/o cord beide lampen nog gebruiks- en transportvriendelijker maken. Hoe dan ook, er zit passie in het product.

Reactie van Nashim Juma, directeur van Dutch Diving Lights

«Fijn om te lezen dat onze lampen zo positief worden ervaren. Duikpassie-dealers hebben het exclusieve dealerschap van Deep Passion en hebben deze toepasselijke naam zelf bedacht.
Ondanks dat onze lampen van duikers voor duikers zijn, blijven we luisteren naar andere duikers, verbeteren, ontwikkelen en testen. Service en garantie zijn zonder meer uniek te noemen. De ontwikkelingen staan niet stil en inmiddels is ons programma uitgebreid.
Dan de minpunten: deze vatten we positief op, zeker omdat alle andere merken dit ook niet hebben. Het afvoerkanaaltje wordt op korte termijn doorgevoerd en als optie een magneetschakelaar op de cannister i.p.v de standaard tuimelschakelaar op advies van verschillende testduikers.
E/O cord: ons idee! De meerprijs weegt niet op tegen het gemak wat je ervan hebt.
Bescherming rond de schroeven kan op verzoek van de klant vanaf heden.
Techniek kan helaas altijd falen. Mocht dit gebeuren, dan lossen we het altijd snel en coulant op.»

Let op! Hoe iemand een bepaald product ervaart, is heel persoonlijk. Je ervaring hangt af van heel veel verschillende factoren: opleiding, niveau, ervaring, materiaalconfiguratie, soorten duiken die je maakt, persoonlijke voorkeuren, enzovoort! Of de conclusie van de testduiker ook jouw mening is, weet je alleen als je zelf eens een duik met het materiaal maakt.

Foto’s: Dutch Diving Lights en Rob van der Kuyl

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief