Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film / Materiaal

Test: Olympus Tough TG-5 – Mexico en conclusies

Ron Offermans onderwierp de Olympus Tough TG-5 aan een grondige test en nam hem zowel in Zeeland als in tropisch water mee onder water. In dit derde deel neemt hij de camera mee naar het WK in Mexico en trekt hij zijn conclusies.

Mexico
In Mexico kan ik tijdens het Wereldkampioenschap Onderwaterfotografie, waar ik als assistent, model en coach ben, de TG-5 ook nog goed uitproberen. Door de enorme hoeveelheid bagage van de deelnemers blijft er voor mij niet zo heel veel ruimte meer over. Gelukkig kunnen de TG-5, twee INON D-2000 flitsers, de ring light en de Weefine groothoekconverter nog net mee. In elkaar gezet beschik je dan over een handzaam setje.

Olympus Tough TG-5 met Weefine WFL02 groothoekadapter en 2x Inon D-2000 flitser (1/400 sec – f/8.0 – ISO250)

Dat handzame komt goed van pas bij het fotograferen van een kolonie zeeleeuwen. Normaal gesproken fotografeer ik altijd met de belichting op handbediening,maar dat kan niet bij de TG-5. Ik moet dus de belichting totaal aan de camera overlaten. Het blijkt achteraf ook heel fijn want bij het fotograferen van de beweeglijke zeeleeuwen richt je de camera zo vaak en zo snel alle richtingen op dat je de belichting zelf nooit zou kunnen bijhouden. De TG-5 kan dit gelukkig wel en ik maak een heel mooie serie. Eén van de foto’s wordt later zelfs over een dubbele pagina in Onderwatersport gepubliceerd.

Olympus Tough TG-5 met Weefine WFL02 groothoekadapter en 2x Inon D-2000 flitser (1/250 sec – f/8.0 – ISO100)

  

Links: Olympus Tough TG-5 met Weefine WFL02 groothoekadapter en 2x Inon D-2000 flitser (1/250 sec – f/8.0 – ISO250)
Rechts: Olympus Tough TG-5 met Weefine WFL02 groothoekadapter en 2x INON D-2000 flitser (1/200 sec – f/8.0 – ISO250)

Macro
Ook in Mexico probeer ik voor het macrowerk de TG-5 uit in combinatie met de Weefine ring light 3000. Ik weet al vanuit mijn ervaring in Zeeland dat je hiermee de kortste instelafstand niet kan gebruiken, maar voor het gros van de onderwerpen kan ik er goed mee uit de voeten.

Een kleine murene fotografeer ik mooi frontaal. De ring light zorgt dat zowel de buitenkant als de binnenkant van de bek verlicht wordt. Reguliere onderwerpen zoals kerstboomwormen zijn eenvoudig te fotograferen. Door de compactheid kan ik overal goed bij en is het licht ook altijd mooi egaal.

Olympus Tough TG-5 met Weefine ring light 3000 (1/250 sec – f/6.3 – ISO400)

  

Links: Olympus Tough TG-5 met Weefine ring light 3000 (1/100 sec – f/14 – ISO125)
Rechts: Olympus Tough TG-5 met Weefine ring light 3000 (1/320 sec – f/6.3 – ISO400)

Pool party
Na het WK hebben we nog een dag vrij en zitten we hoofdzakelijk in het zwembad. Hierdoor kan ik nog lekker spelen met de TG-5. Door het tropische zonnetje, dat onbelemmerd in het zwembad schijnt, is extra verlichting niet nodig en monteer ik alleen de Weefine groothoekadapter. De TG-5 is ook nog uitgerust met allerlei creatieve filters. Een dramatic art filter doet het altijd goed bij grote contrasten. Ook ben ik nu goed in staat om de reactiesnelheid van de TG-5 te testen door te proberen precies af te drukken op het moment dat iemand in het water springt. Dat is allemaal dik in orde en wat dat betreft is de camera enorm leuk speelgoed.

  
Links: Olympus Tough TG-5 met Weefine WFL02 groothoekadapter (1/1600 sec – f/2.0 – ISO100) (Dramatic art filter)
Rechts: Olympus Tough tg-5 met Weefine WFL02 groothoekadapter (1/200 sec – f/8.0 – ISO 100) (Dramatic art filter)

Olympus Tough tg-5 met Weefine WFL02 groothoekadapter (1/400 sec – f/8.0 – ISO 100) (Dramatic art filter)

Conclusie
Laat ik beginnen met de beeldkwaliteit. Daar kan ik kort over zijn – die is redelijk goed. Zeker als je in ogenschouw neemt dat de camera een vrij kleine beeldsensor heeft. Scherpte en kleurweergaven zijn ook dik in orde, maar hoge ISO-waarden kun je beter vermijden.

Wat functionaliteit betreft is de TG-5 in mijn ogen een vreemde camera waarbij ik mij afvraag welke doelgroep Olympus met deze camera voor ogen heeft. Aan de ene kant is de belichting niet handmatig in te stellen, een basisfunctie voor de wat gevorderde onderwaterfotograaf.  Aan de andere kant heeft de camera een aantal mogelijkheden die alleen in de topmodellen van Olympus en Nikon zitten, zoals Focus bracketing, Live composite, en Pro capture?

Het weglaten van de handmatige functies zou te begrijpen zijn als de doelgroep de amateur-onderwaterfotograaf is die niet te veel gedoe wil en een soort point and shoot camera zoekt. Maar dat staat in schril contrast met de uitgebreide functies en mogelijkheden op onder andere macrogebied. Om deze uitgebreide fotografische functies te kunnen benutten heb je wel enige kennis en ervaring nodig. Dus verdiep je goed in deze camera voordat je hem aanschaft, en kijk of hij aansluit bij wat jij ermee wilt doen.

Aandachtspunt: levensduur van de accu
Alle functies kosten energie. De TG-5 heeft veel functies, dus de accu moet dat allemaal zien op te brengen. Daar heeft hij soms moeite mee. Als je meerdere duiken op een acculading wilt maken, kan je het beste een aantal functies zoals WiFi en GPS uitschakelen.

Olympus Tough TG-5 versus SeaLife DC 2000
Een vergelijking van de eerder door mij geteste SeaLife DC2000 met de Olympus Tough TG-5 is misschien wel op zijn plaats omdat beide camera’s in ongeveer hetzelfde prijssegment zitten en zich min of meer op dezelfde doelgroep richten. Bovendien vallen camera’s onder de noemer amfibiecamera omdat ze zonder onderwaterhuisje ook al waterdicht zijn.

Technisch is er nogal een aantal verschillen. Zonder daar al te diep op in te gaan denk ik dat onderwaterfotografen die zich hier in Nederland richten op macrofotografie veel beter uit zijn met de TG-5. Deze camera kan zonder extra macroconverter al super dichtbij fotograferen. Door de kleine sensor is de scherptediepte, ook bij een kleine diafragma-opening, groot genoeg om de meeste kleine objecten met voldoende scherptediepte vast te leggen. Rust je hem uit met videolampen of een ring light, dan kan je ook moeiteloos overschakelen naar 4K video. Ook hierbij staan de macromogelijkheden van deze camera garant voor spectaculaire shots. Als je op deze manier werkt, zal de automatische belichtingsregeling in bijna alle gevallen uitstekend zijn werk doen.

De SeaLife is beter geschikt voor het groothoekwerk. Door de grotere beeldsensor is het dynamisch bereik wat groter en doordat je de belichting van de camera ook handmatig kunt instellen, heb je veel meer controle bij menglichtopnamen. Door de handmatige belichting is het ook eenvoudiger om met externe flitsers te werken en deze op vol vermogen te gebruiken en verschillende flitsposities uit te proberen. Bij de onderwaterinstellingen wordt de witbalans bij de SeaLife ook meteen gecorrigeerd. Hij bezit wat minder toeters en bellen dan de TG-5, maar het is bij SeaLife meteen duidelijk wat de functie van een instelling is.

Lees en kijk ook op:


Test: Olympus Tough TG-5 – de functies


Test: Olympus Tough TG-5 – De praktijk in Zeeland

1 reactie

  1. So is the image quality of sealife dc2000 better than the olympus tg5? I dont do a lot of macro photography but i am concerned about the image quality, do the sealife dc2000 better in image quality than olympus tg-5 even without flash? how about photo taking speed? How did the two compared?

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief