Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film / Materiaal

Test: Olympus Tough TG-5 – De praktijk in Zeeland

Ron Offermans onderwierp de Olympus Tough TG-5 aan een grondige test en nam hem zowel in Zeeland als in tropisch water mee onder water. In dit tweede deel: een praktijktest in Zeeland.

Videolampen
Ik probeer de camera in verschillende configuraties uit in zowel Nederland als Mexico. De eerste duik met de TG-5 maak ik met twee ledlampen als externe lichtbron. Dit lijkt mij zinvol omdat aangenomen mag worden dat er een grote doelgroep is die deze camera koopt om zowel mee te fotograferen als te filmen.

Helaas geven de gebruikte lampen, met een lichtopbrengst van 2300 lumen, nog niet voldoende licht. Vooral bij een ondiepe situatie waarbij het daglicht nog erg overheersend is, ontbreekt het in de foto’s een beetje aan kleur en contrast die ze met flitslicht waarschijnlijk wel hadden gehad. Dat is bij de foto van de zeedahlia, maar vooral aan de foto van de zeester goed te zien. Dit is natuurlijk geen probleem van alleen de TG-5, maar komt voort uit het feit dat lampen wat lichtopbrengst betreft nog steeds niet opgewassen zijn tegen flitsers.

Olympus Tough TG-5 met 2x Weefine 2300 videolamp (1/100 sec – f/2,8 – ISO100)


Olympus Tough TG-5 met 2x Weefine 2300 videolamp (1/320 sec – f/2,8 – ISO100)

Nieuwe camerafuncties
Op grotere diepten, bij close-ups of tijdens een nachtduik zal je geen ‘last’ hebben van daglicht. Dit kun je goed zien aan de close-up van de zeester. Door de korte afstand van de lampen ten opzichte van het onderwerp is het licht naar verhouding veel krachtiger, maar omdat er maar heel weinig ruimte aanwezig is tussen lens en onderwerp, heb ik wel meer moeite om het egaal uit te lichten.

Olympus Tough TG-5 met 2x Weefine 2300 videolamp (1/250 sec – f/3,8 – ISO160)

Ik maak ook nog een paar opnamen zonder externe verlichting in de ‘Onderwater-HDR’-stand. Door het zonnetje en de donkere contouren van de grote bruinwieren kun je spreken van een heel hoog contrast. Door gebruik te maken van de HDR-stand wordt het zonlicht toch enigszins getemperd en worden de schaduwen opgelicht. Het is niet voldoende om een mooie doortekening te krijgen in de schaduwen, maar het beeld is wel sfeervol.

Olympus Tough TG-5 op onderwater HDR / bestaandlicht ( 1/750 sec – f/8 – ISO100)

TG-5 met ring light
Voor de tweede duik rust ik de camera uit met de allernieuwste WeeFine ring light 3000. Hiermee hoop ik de macro-capaciteit van de camera optimaal te kunnen benutten. Helaas kun je de ring light niet om de lenspoort heen bevestigen, maar wordt hij er voorop aan bevestigd. Hierdoor valt de eerste 6 cm vanaf de lens buiten het bereik van het licht. Dat betekent dat je de kortste instelafstand van 1 cm niet kunt gebruiken.

Uiteindelijk kan ik helemaal ingezoomd in de microstand een onderwerp van 25 mm beeldvullend krijgen. Maar dan is het ook meteen mooi uitgelicht en hoef ik niet moeilijk te doen met losse flitsers die aan alle kanten uitsteken.

Flitsboost
De ring light heeft een continue stand van 1800 lumen en een flitsboost van 3000 lumen. Een flitsboost is een heel kort moment dat de maximale hoeveelheid licht van 3000 lumen wordt afgeven. Deze wordt geactiveerd door het flitslicht van de interne flitser dat via een glasvezelkabeltje naar de ring light wordt geleid, net zoals bij een externe flitser. Je kunt ook nog met minder dan 1800 lumen instellen, of met blauw of rood licht om dieren niet af te schrikken.

Helaas is de flitsboost met de TG-5 niet goed te gebruiken. De TG-5 heeft namelijk alleen automatische belichtingsprogramma’s, die door het gedimde instellicht op het verkeerde been worden gezet. Je kunt proberen het automatische belichtingsprogramma een beetje te manipuleren door middel van over- of onderbelichting, maar het resultaat blijft onzeker. In plaats daarvan gebruik ik hem daarom in de continue stand van 1800 lumen. Met dit toch nog felle licht jaag je wel sommige dieren weg en bovendien zal de accu een stuk sneller leeg zijn.

In camera focus-stacking
En ook geldt hier weer elk nadeel heeft zijn voordeel. Met het continue licht kan ik wel de functie van de TG-5 in-camera focus stacking uitproberen, omdat de camera hierbij heel snel achter elkaar foto’s maakt. Zo snel dat een flitser of boost dat niet kan bijhouden. Voorwaarde is dat het onderwerp niet beweegt en dat je de camera ook goed stil houdt.

 

Links: Olympus Tough TG-5 met Weefine ring light / focus stacking (1/320 sec – f/6,3 – ISO500).
Rechts: Olympus Tough TG-5 met Weefine ring light / focus stacking   (1/25 sec – f/6,3 – ISO200)

  

Links: Olympus Tough tg-5 met Weefine ring light / focus stacking (1/50 sec – f/4,9 – ISO 100).
Rechts: Olympus Tough TG-5 met Weefine ring light / focus stacking  (1/250sec – f/6,3 – ISO 500)

TG-5 met flitsers en groothoekconverter
In Zeeland rust ik de TG-5 nog uit met twee INON D-2000 flitsers en een Epoque 0,56x groothoek converter om te zien hoe hij in dat soort situaties reageert. Uiteraard kan je dan niet meer spreken van een compact setje. Je kunt er prima overzichtjes mee maken of grotere dieren zoals kreeften fotograferen.

Het beste kan je de flitsers op s-TTL instellen en het flitsmenu van de camera op invulflits. Flitsers met een s-TTL modus kan je vanuit de camera bedienen. Als het nodig is, kan je de opname van de door de TTL-meting bepaalde flits met de flitsercompensatieregelaar op de camera tot maximaal twee stops lichter of donkerder maken.

Olympus Tough TG-5 met Epoque 0,56x en 2x INON D2000 (1/30 sec – f/6,3 – ISO200)

Lees en kijk ook op:


Test: Olympus Tough TG-5 – de functies

13 reacties

  1. Uiteindelijk heb je dus toch nog wel wat extra accessoires nodig als je echt goed foto’s wilt maken met deze camera?
    Of zou alleen de camera met huis ook voldoende zijn voor leuke foto’s?

    REAGEREN
  2. Helaas wel, maar dat ligt niet aan de camera. Ook al heb je de duurste spiegelreflex, maar geen flitsers en extra lenzen dan kan je ook niet veel bijzondere foto’s maken.

    REAGEREN
  3. Ik heb de TG 5 met het Olympus onderwaterhuis en de Weefine flitser gekocht maar helaas nog niet kunnen gebruiken. Uit je praktijktest begrijp ik dat de combinatie eigenlijk een miskoop is omdat ze niet op elkaar af te stemmen zijn.

    REAGEREN
  4. Hallo Jan, je bedoelt de WeeFine ringlight met flitsboost?

    REAGEREN
  5. Hoi Ron, leuke review! Je schrijft dat je ziet dat de camera voor zowel fotografen als videomakers gebruikt kan worden. In dit artikel – maar ook in de andere – besteed je jammer genoeg niet zoveel aandacht aan de video capaciteiten van de camera.
    Je hebt in Zeeland gedoken met video lampen, die voor fotograferen niet voldoen (lijkt me logisch, je rijdt ook niet met je zomerbanden een besneeuwde winterhelling in Oostenrijk op) maar ik lees niets over de video die met die configuratie geproduceerd kan worden. Kan je hier soms nog een toevoeging over maken? Daar ben ik als videograaf wel geïnteresseerd in!

    REAGEREN
  6. Hallo Marcel,
    Je hebt helemaal gelijk. Ik heb veel te weinig aandacht aan de video-capaciteit besteedt. Waarschijnlijk ben ik toch teveel een verstokte onderwaterfotograaf )-: Wel is het zo dat er buiten onderwaterfotografen en videografen er tegenwoordig ook een grote groep is die beide even belangrijk vindt en die op zoek zijn naar set waarmee je net zo makkelijk kan fotograferen als filmen. Voor die groep waren mijn opmerkingen eigenlijk bedoeld. Ik ben er van overtuigd dat dit in de toekomst mogelijk is, maar op dit moment nog niet. Je zult nu nog echt een keuze moeten maken wat prioriteit heeft.

    Op dit moment ben ik bezig met het schrijven van het basishandboek voor onderwaterfotografie en videografie. Het gedeelte over fotografie vordert al aardig en dan ga ik mij storten op de videografie. Als ik wetenswaardigheden heb over de TG-5 op het gebied van video zal ik dat zeker via dit kanaal laten weten. Bedankt voor je opmerking.

    Ron.

    REAGEREN
  7. Hallo Marcel,
    Nog even voor de duidelijkheid, dat ligt niet aan de camera, maar aan het licht. Zodra er led licht is met een flitsboost van 100.000 lumen kun je het vergelijken met een flitser.

    Ron.

    REAGEREN
  8. Hallo Ron

    Ik heb deze camera met 1 d-2000 en 1 weefine smart 2300 focuslamp. Waar ik nu tegenaan loop is dat het erg lastig is een iets groter voorwerpen mooi in beeld te krijgen zonder dat ik meters achteruit hoef te zwemmen. Uiteraard snap ik dat een groothoeklens dit oplost. Maar wat is voor mijn set een goede keuze?

    REAGEREN
  9. Hallo Ronald,
    Met de Weefine WFL02 kun je met de TG-5 perfecte groothoekopnamen maken. Ik heb deze ook in Mexico gebruikt en daar de foto’s van de Zeeleeuwen mee gemaakt zoals die in het derde deel van de review zijn gepubliceerd. Ik had er zelfs een publicatie over twee pagina’s mee in het blad onderwatersport. Echt een aanrader.

    REAGEREN
  10. Hallo Ron,
    Dank voor de uitgebreide artikel serie! Nog wel een vraag. Het is mij niet helemaal duidelijk waarom het concept met de flitsboost niet werkt voor de TG-5, waarschijnlijk door mijn beperkte kennis over flitsers en belichting.
    Zorgt de voorflits en de TTL sensor er niet voor dat de lengte van de hoofdflits wordt aangepast om de juiste belichting te krijgen? Of volgt de booster de lengte van de interne flitser niet goed?
    Hoe wordt de TG-5 op het verkeerde been gezet?
    Ik hoop dat je mij wat verduidelijking kunnt scheppen.

    REAGEREN
  11. Hallo Martin,
    Je begrijpt het goed. Een flitsboost kan de lengte van de interne flits niet kopieren. Daar is een ingewikkeld elektronisch systeem voor nodig dat tot nu toe alleen bij TTL flitsers is ingebouwd. De flitsboost moet je beschouwen als een handmatige volle flits.

    Met het verkeerde been bedoel ik dat de TG-5 alleen twee automatische belichtingsmodussen heeft P en A. Hij belicht dus altijd op basis van het licht dat er op dat moment is. Hij houdt er dus geen rekening mee dat op het moment dat de foto wordt gemaakt er plotseling veel meer licht is vanwege de flitsboost. Als je flits houdt de camera er wel rekening mee vanwege de voorflitsjes. De flitsboost geeft geen voorflitsjes.

    REAGEREN
  12. Kwam toevallig op deze pagina. ook ik heb de TG-5 , aangsachft omdat een onderwater behuizing voor mijn D7200 meer kost dan mijn complete foto uitrusting :-(. Maar inderdaad ben je met de TG-5 en de TP058 nog niet klaar. Voor mijn laatste duikvakanties in Egypte heb ik een chinese onderwaterlamp gebruikt en de foto’s waren vol van kleur. Ik deel niet alle conclusies van dit artikel, met de juiste instellingen en juiste nabewerking maak je fantastische foto’s. ten eerste gebruik GEEN onderwatermode. kleurcorrectie doen ik achteraf in lightroom. Schiet in RAW en zet de camera in de P stand met een belichting compensatie tussen de -0.3 en -0.7 om de donkere delen er zwart uit te laten komen. Voor voldoende snelle sluitertijd zet ik de ISO vast tussen de 320 en 400 ISO. De TG-5 is mede door zijn 12 megapixels een ruisarme camera. De ruis kan grotendeels achteraf worden weggehaald in Topaz Denoise of lichtroom. maak zoveel foto’s van onderwerpen die je aan zou kunnen raken, dus minder dan 1 meter, maar dat is een algemene tip voor onderwater fotografie. Over de nabewerking op de computer kan ik hele boeken schrijven. Ik gebruik voornamelijk lichtroom met een aantal extra tools. gebruik veel de defog functie binnen lightroom om achtergronden te verscherpen. Wat ik nog mis is zijn flitsers. die vind ik nog een beetje te prijzig, maar die komen er nog wel een keer en door de vergroting onder water een fisheye lens die onder water een groothoek wordt. De TG-5 is op meerdere plekken uitgeroepen tot onderwatercamera van het jaar. ik laat mijn D7200 ook vaker thuis omdat de TG-5 voor mij de ideale vakantiecamera is, scheelt een hoop gesleep, al heb ik tijdens mijn laatste vakantie (Egypte) mijn 300mm gemist om dolfijnen te fotograferen. o-Ja het spelen met scherptediepte is op de TG-5 erg lastig. Er zit geen diafragma in, maar een simulatie met grijsfilters. daarom heb ik deze altijd op 2 staan.

    REAGEREN
  13. Hallo Pandit,

    bedankt voor je reactie. Altijd nuttig dit soort gebruikers tips. Alleen om als algemene tip mee te geven dat je niets moet fotograferen dat verder weg is dan 1 meter, omdat je zelf flitsers te prijzig vindt, is een beetje kort door de bocht. Verder is de TG-5 niet ruisarm omdat hij 12 megapixels heeft. Olympus heeft de ruis aardig onder controle voor zo’n kleine beeldsensor, maar de meeste camera’s met een grotere beeldsensor doen het beter op dat vlak. RAW, P stand en belichtingscompensatie op -0,7 zijn prima. Alleen als je ondiep duikt in de tropen misschien toch beter op A en dan het kleinste diafragma (groot getal). Niet voor de scherptediepte maar om het natuurlijke licht dimmen, maar dan heb je wel een flitser nodig (-;

    Ron.

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief