Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Materiaal

Test: het Neptune III volgelaatsmasker

Rob van der Kuyl dook in Nederlands water onder met het nieuwste masker van OCEAN REEF – de Neptune III. Heeft dit volgelaatsmasker echt de meerwaarde die het merk belooft?

Eerste aanblik en gebruik

Het Neptune III volgelaatsmasker of Full Face Mask (FFM) is het nieuwste volgelaatsmasker van Ocean Reef. Een FFM is simpel gesteld een combinatie van een duikmasker en ademautomaat in één en dit model is ‘designed by diver for divers” waarmee men bedoelt dat men de ervaringen van de duikers met de andere volgelaatsmaskers van Ocean Reef heeft meegenomen bij het ontwerpen van dit masker. Zo wilde men meer kunnen zien, makkelijker kunnen ademen etc. etc..  De Neptune III zou dan ook het breedste gezichtsveld hebben van alle huidige op de markt zijnde volgelaatsmaskers (zelfs meer dan Ocean Reefs eigen GDivers/Neptune Space masker) en 15% comfortabeler ademen dan de concurrentie. Kortom, zicht en comfort, twee zaken waar wij duikers erg van houden! En het zijn dit soort uitspraken die een test van het masker rechtvaardigen.

NeptuneIII_1

Als je de Neptune III in je handen hebt, vallen er nog wel wat zaken op – zo ziet het masker er een stuk minder hoekig uit dan de vorige maskers van Ocean Reef, omdat het kijkgedeelte ronder is gemaakt. Het ziet er vriendelijker uit. Ook is de stelknop van de ademautomaat, waarmee je de flow van de automaat kon aanpassen, verdwenen en het Dive-Pre-dive hendeltje is een knop geworden.  Aan het masker zit standaard een Extender Frame waar je allerlei accessoires aan kan bevestigen. Ook zijn de klepeltjes aan de onderkant bij de onderste banden waar je het vorige masker mee af kon zetten, veranderd in één hendel/handgreep, zodat je nu met één hand het masker af kan zetten. Handig voor fotografen die hun camera niet los willen laten, of als je om een andere reden maar één hand kan gebruiken. Als je dat trouwens niet wil, dan is er nog steeds de mogelijkheid om het met twee handen te doen want het oppervlak en de grip op die punten is iets breder en ruwer gemaakt.

Neptune-III_1200x1200_3
Neptune-III_1200x1200_1
Neptune-III_1200x1200_2

Wat verder opvalt, is dat de gebalanceerde ademautomaat wat gekanteld en naar beneden geplaatst is – dit zou ook voor beter zicht zorgen (je kijkt niet meer tegen de bovenkant van de automaat aan). En ook het uitblaasventiel is veranderd, dat is nu geen aparte uitgang meer onder aan het masker – het membraan van de ademautomaat is nu ook het uitblaasventiel. Door de veranderde plaatsing en montage van de automaat is ook deze waterloosknop “verhuisd”, het wordt dan ook interessant om te zien hoe goed deze bereikbaar is. Een duiker is toch gewend om recht op een ademautomaat te drukken als hij de waterloosknop wil gebruiken – deze zit nu iets naar onder.

De reden van de manier van plaatsing van de ademautomaat is een verbetering in de werking van de automaat, hij zou zo in elke stand werken zonder freeflow of “klapperen” waardoor dus inderdaad de stelknop niet meer nodig is. De GDivers modellen hadden wel die neiging vooral als je op je kop ging hangen of als je heel erg naar beneden keek (lees als je horizontaal uitgetrimd via je buik naar je voeten probeerde te kijken).

Als laatste zit aan de linkerkant van het masker de mogelijkheid tot het monteren van communicatiemiddelen en aan de rechterkant zit de Surface Air Valve (SAV). De SAV gebruik je om aan de oppervlakte te ademen zonder dat je lucht uit je fles gebruikt. Bij het onder water gaan sluit je deze door middel van draaien af en ga je dus over op perslucht.

Op het eerste gezicht is daar niet zo snel een verandering te zien, maar dat komt omdat die verandering meer aan de binnenkant zit. Er is een membraan toegevoegd waardoor er via deze klep geen water meer naar binnen zou kunnen komen. Dat zou dus ook het beslaan van het masker, wat al te verwaarlozen was bij de vorige generatie, verder/volledig voorkomen. Sterker nog men, claimt dat als je vergeet de SAV dicht te draaien en toch onder gaat, er geen water in het masker komt. Wederom een mooie uitdaging.

Tot zover de buitenkant. De banden en de zachte siliconen faceseal zijn niet echt veranderd ten opzichte van de vorige serie volgelaatsmaskers, net zomin als de maatvoering: S/M en M/L.

De binnenkant heeft enkele wijzigingen ondergaan. Het orinasaalpocket (het deel dat je neus en mond omsluit) is kleiner en ook het hele binnenvolume is kleiner geworden doordat het masker dichter op het gezicht zit. Het voordeel hiervan is naast beter zicht en een betere pasvorm ook dat als er wel water in het masker zou komen, je minder leeg hoeft te blazen. Ook past er dus minder lucht in en dat scheelt positief drijfvermogen. Overigens is het gewicht van het totaal niet echt veranderd, dat is ongeveer gelijk gebleven, maar door het kleinere volume zou het positief drijfvermogen minder zijn. Ook dat kunnen we testen.

Bij het masker worden een schroevendraaier en een set pinnetjes geleverd. Deze heb je nodig voor het afstellen van de nokjes waarmee je de neus kan afsluiten als je moet klaren. Je wilt ze zo afstellen dat je als je het masker iets optilt met één hand (drukken met de palm tegen de automaat), ze je neusgaten afsluiten zodat je kan klaren. Als je de nokjes al tegen je neus voelt drukken zonder het masker op te tillen, zullen ze de hele duik vanwege de waterdruk tegen je neus duwen en dat is heel ergerlijk (geloof me). Goed afstellen is dus een must. Wie kan klaren zonder zijn neus dicht te knijpen, kan de nokjes eruit laten – dat geeft meer ruimte bij de neus. En juist dat ademen door je neus is een groot voordeel van volgelaatsmaskers – het is natuurlijker, dus rustiger voor jezelf, en het scheelt luchtverbruik (zegt men, persoonlijk valt dat bij mij wel mee).

Het masker opzetten aan de oppervlakte gaat zo: je maakt de zes banden lang en zet het masker tegen je gezicht waarbij je neus en mond comfortabel in het orinasaalpocket zitten. Let op dat er geen haar, kap of iets anders tussen de faceseal en je huid zit. De faceseal moet aansluiten op de huid (alhoewel een dunne kap ook kan), anders kan er op die plek lucht lekken. Eigenlijk net als bij een gewoon masker – alleen loopt er dan water in het masker en lekt er bij het volgelaatsmasker juist lucht. Trek vervolgens de middelste banden aan (die bij je oren), dan de twee onderste (die bij je nek) en als laatste de bovenste. De onderste banden fixeren het masker onder de kin en houden op die manier ook het orinasaalpocket goed op zijn plek. Ze zijn dus de kracht die het positieve drijfvermogen van het masker onder controle houdt. De bovenste banden dienen om te voorkomen dat er lucht ontsnapt uit het masker, maar ook hier geldt: trek ze niet te hard aan (dat hoeft namelijk niet). Doe je dat wel, dan krijg je zogenaamde “konijnenoren”. Als je dit alles goed hebt gedaan, zit het brede deel van de banden mooi op het midden van je achterhoofd en ben je gereed om te gaan duiken!

De duiken en erna

Mijn buddy en ik hebben beiden een Neptune III op en eerlijk is eerlijk met open SAV beslaat hij niet aan de oppervlakte ondanks dat het een regenachtige dag is en mijn uitgeademde lucht ook veel warmer is dan de buitentemperatuur. Mooie dag voor de eerste testen. Bij het te water gaan laat ik expres de SAV openstaan en inderdaad komt er geen water door naar binnen. Er vertrekken wel een paar luchtbellen vanuit het masker via de SAV, maar het is geen stroom bellen, ook niet als ik eens lekker hard ga ademen, dus het membraan lijkt goed te werken.

— Bij het te water gaan laat ik expres de SAV openstaan en inderdaad komt er geen water door naar binnen. —

Waar ik wel last van heb, is lekkage via de faceseal. Ik heb een te dikke kap op (eigen schuld, niet goed nagedacht) – de faceseal sluit daardoor af op de kap in plaats van op mijn huid. En het is lastig om de faceseal van de kap af te krijgen door het niet flexibele Extender Frame en mijn handschoenen. Uiteindelijk besluit ik om de kap maar gewoon helemaal af te doen en het masker op mijn kaploze hoofd te zetten. Het mooie hiervan is dat door deze actie het masker inmiddels helemaal vol water zit. Het is dus na leegblazen vochtig tot en met – een mooie “beslaan”-test als ik ga ademen. En echt, ik heb het masker snel weer leeggeblazen en het beslaat daarna niet. Eerlijk is eerlijk, er was wel een heel klein plekje van het vizier beslagen, maar dat was met twee ademhalingen weg.

Het zicht tijdens de duik is niet om over naar huis te schrijven (veel te troebel water), dus echt het zichtveld van het masker testen is niet zo makkelijk. Ik probeer wel te kijken hoeveel ik nog kan zien van zaken in mijn ooghoeken, maar echt een indicatie van hoeveel ik nu meer zie dan met andere maskers, krijg ik niet. Dat moet dus in een volgende duik. Wel kan ik mooi testen hoe het nou zit met het  ademcomfort en het klapperen van de automaat en dergelijke. Ik kan me voorstellen dat als er andere duikers in de buurt waren, zij wel hebben gedacht dat wij niet alles onder controle hadden terwijl wij op onze kop stonden en allerhande zaken als SAV opendraaien e.d. uitvoerden.

Het slechte zicht onder water geeft ons in ieder geval de kans om goed te focussen op ademcomfort en de automaat zelf. En dat zit wel goed – de ademautomaat ademt heerlijk licht en in elke houding blijft hij het goed doen zonder dat hij gaat klapperen, dus de stelknop is inderdaad niet meer nodig. De waterloosknop vinden is een kwestie van wennen, hij zit gewoon wat lager, dus de eerste paar keer druk ik op een verkeerde plek, maar na een paar keer ben ik eraan gewend.

— De ademautomaat ademt heerlijk licht en in elke houding blijft hij het goed doen zonder dat hij gaat klapperen. —

Ik had ook een verwachting ten aanzien van de hendel/handgreep waarmee je het masker met één hand kan afzetten. Ik had verwacht dat die tijdens het zwemmen tegen de onderkant van mijn kin of nek zou tikken door de stroming. Iets wat mij heel irritant leek, maar nee, ook daar heb ik geen enkele last van, sterker nog, ik denk er niet eens meer aan.

Wat wel onhandig is, is de Dive-Pre-dive knop bedienen met handschoenen aan. Normaal gesproken doe je dat één keer, maar ik heb geen idee op welke stand hij stond toen ik het water in ging (ja, eigen fout). Dus ik draai eraan onder water…. het ademcomfort blijft goed in beide standen en echt veel verschil voel ik niet, dus ik weet nog steeds niet in welke stand ik hem had…. Dan is een hendeltje naar voren of naar achteren een stuk duidelijker dan een draaiknop en ook is een hendeltje beter te bedienen met handschoenen aan, zeker met dikkere zoals we in Nederland gebruiken. Daarbij zit de knop in een soort uitsparing, dus de ruimte is beperkt, zeker met handschoenen aan. Een knop in een uitsparing vind ik dus niet zo’n handige oplossing.

— We kunnen er lang over doen of kort, maar van alle volgelaatsmaskers waar ik mee heb gedoken, is dit toch wel het beste tot nu toe. —

Tweede duik

Bij de volgende duik hebben we beter zicht en valt me inderdaad op dat dit masker een veel breder gezichtsveld heeft dan de vorige generaties volgelaatsmaskers. We hebben ook een GDivers masker mee onder water genomen en kunnen onder water goed vergelijken. Ik kijk bij de GDivers ineens tegen een ademautomaat aan, ik moet meer moeite doen om te ademen (meer weerstand), het masker leegblazen (onder water) duurt langer (meer volume) en als ik de SAV openzet, komt er water in. Ook klappert de automaat als ik op mijn kop ga hangen en dus moet ik de stelknop gebruiken. De GDivers is echt wel een goed volgelaatsmasker, maar de Neptune III wint hiervan op alle fronten!

Om dat punt te illustreren, op de tweede testdag kan mijn vaste buddy niet mee en duik ik dus met een andere buddy. Ook hij heeft wel enige ervaring met volgelaatsmaskers, maar van de Neptune III wordt hij zo enthousiast dat hij hem niet terug wil geven en (omdat hij wel moet) heeft hij er de volgende dag zelf één besteld… dat zegt denk ik wel iets.

Onderhoud van de Neptune III betekent goed afspoelen en laten drogen voordat je hem opbergt. Qua servicebeurt is het niet anders dan met een gewone automaat – kijk wat de fabrikant daarover zegt. Accessoires heb je natuurlijk ook, kijk daarvoor op de website van de fabrikant of bij een duikcentrum.

Conclusie

We kunnen er lang over doen of kort, maar van alle volgelaatsmaskers waar ik mee heb gedoken, is dit toch wel het beste tot nu toe. Ja, de Dive-Pre-dive knop is niet fijn, maar dat minimale nadeel weegt echt niet op tegen het goede zicht en het ademcomfort. Voor een ieder die al eens overwoog om met een volgelaatsmasker te gaan duiken of er één aan te schaffen, deze Neptune III is het proberen zeker waard!

Plus- en minpunten

Hoe is het volgelaatsmasker bevallen?

+ Zeer breed zichtveld
+ Klein volume intern
+ Zeer comfortabel ademcomfort
+ Geen klapperen van automaat bij vreemde posities onder water
+ Verbeterde SAV
+ Afzetten met één hand mogelijk door hendel/handgreep
+/- Beslaat niet tot minimaal, maar wat er is is zo weg
– Dive-Pre-dive knop moeilijk te gebruiken met dikke handschoenen? Vented neck drain

Reactie van René Huisman van OCEAN REEF:

“Goed te horen dat de testduiker positief is over de Neptune III is en ook de verbeteringen ten opzichte van de eerdere modellen van OCEAN REEF opmerkt. Voor OCEAN REEF staat ontwikkeling nooit stil.
Wat betreft de opmerking over de dive pre-dive knob – deze heeft onder water niet zoveel waarde. Terecht merkt de testduiker op dat hij géén verschil in ademweerstand ervaart als de knob in de “aan” of “uit” stand staat. Door de airflow-eigenschappen van het masker en de gecombineerde ademautomaat heeft de knop onder water nauwelijks invloed. Echter aan de oppervlakte kan het helpen een spontane “free flow” te voorkomen als het masker verkeerd om in het water komt te hangen.”

Let op! Hoe iemand een bepaald product ervaart, is heel persoonlijk. Je ervaring hangt af van heel veel verschillende factoren: opleiding, niveau, ervaring, materiaalconfiguratie, soorten duiken die je maakt, persoonlijke voorkeuren, enzovoort! Of de conclusie van de testduiker ook jouw mening is, weet je alleen als je zelf eens een duik met het materiaal maakt.

4 reacties

  1. Ik wil dit uitproberen mvg

    REAGEREN
  2. Wat kost het masker?

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief