Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Materiaal

Test: Mares Atlas ADJ 62X TBP ademautomaat

Een ademautomaat waarmee je in alle duikseizoenen in Nederland en België uit de voeten kan, aldus Mares. Rob van der Kuyl dook in de koude maanden onder met de Atlas ADJ 62X TBP.

Compact, stevig en veel metaal, dat zijn de eerste dingen die in me opkomen als ik de Mares Atlas ADJ 62X TBP ademautomaat voor de eerste keer zie. Tussen de eerste en de tweede trap zit een miflex slang (lichtgewicht flexibele middendrukslang met gewoven buitenkant) met aan beide uiteinden slangbeschermers. De eerste trap werkt volgens het membraan gebalanceerde principe en ondanks dat het geheel behoorlijk compact is, zijn er gewoon 4 middendruk- en 2 hogedrukpoorten. Aan de bovenzijde van de eerste trap zit het TBP-systeem. TBP staat voor Twin Balanced Piston, een dubbele piston die de omgevingsdruk doorgeeft. Dit levert een hogere reactiesnelheid op en daarmee betere bescherming tegen bevriezing in vergelijking met andere koudwaterkits. TBP zorgt ook dat de eerste trap volledig afgesloten is. Dat komt de betrouwbaarheid en luchtopbrengst tengoede, zowel bij kou als op diepte.

De eerste trap heeft ook het Mares DFC systeem (Dynamic Flow Control). Dit zorgt voor een consistente luchttoevoer en dus druk naar de tweede trap. Als laatste is de eerste trap voorzien van AST ofwel Auto Sealing Technology. Simpelweg voorkomt dit dat er door de opening waar normaal de lucht uit je fles komt, water de eerste trap binnen kan komen. Bij druk gaat het open en zonder druk sluit het de eerste trap. Overigens wat ook tegen binnenlopend water kan helpen, is dat de stofkap bij deze ademautomaat is uitgevoerd met schroefdraad – je schroeft hem op de eerste trap vast. Beter dan de vele kapjes die je er gewoon op de aansluiting drukt met het risico dat ze weer loslaten en er alsnog water of vuil in de eerste trap komt.

—  Afhankelijk van je eigen wensen of de omstandigheden, kan je de tweede trap zo afstellen dat je altijd prettig ademt.  —

Als we  kijken naar de tweede trap, zien we waarom deze ademautomaat de kwalificatie ADJ (Adjustable) heeft. Met de stelknop kun je namelijk de gevoeligheid van de tweede trap regelen. Afhankelijk van je eigen wensen of de omstandigheden waarin je duikt, kan je de tweede trap zo afstellen dat je altijd prettig ademt. Comfort en beperking van de kans op bevriezing wordt gerealiseerd door het VAD (Vortex Assisted Design) systeem. Dit is het gebogen buisje aan de bovenkant van de tweede trap dat zorgt voor een prettige en natuurlijk aanvoelende luchttoevoer. De lucht wordt vrijwel direct naar het mondstuk gestuurd. Het ademen kost daardoor geen moeite en dankzij buisje(en de hoeveelheid metaal die in de tweede trap is verwerkt) kan de automaat minder snel kan bevriezen.

Binnen in de tweede trap -daar zal je als gewone duiker niet snel aan komen (daar heb je een gecertificeerde technicus voor)- zit het PAD (Pneumatically Assisted Design). Het PAD is een ander nieuwe kenmerk van Mares. Het PAD geeft de klep van de tweede trap, waardoor de lucht in de kamer stroomt, pneumatische ondersteuning. Het gevolg is nog meer ademcomfort, lees nog makkelijker inademen.

Gaan we  weer naar de buitenkant, dan zien we aan de voorkant een vrij grote waterloosknop, die van onderen scharniert, dus niet puur een veer en een membraan. Als laatste de baard van de automaat, de plek waar de uitadembellen uit komen. Deze steekt niet veel uit, ik ben benieuwd of ik daar qua zicht wat van ga merken.

—  Het PAD is een ander nieuwe kenmerk van Mares. Nog meer ademcomfort, lees nog makkelijker inademen. —

Omdat deze set met veel metaal is uitgevoerd, is de ademautomaat niet superlicht. Van de DIN versie, die ik mocht testen, wegen de eerste en tweede trap volgens mijn weegschaal samen één kilo en dat is nog zonder octopus of console. Dezelfde configuratie maar dan in INT uitvoering is ongeveer 250 gram zwaarder. In beide gevallen heb je dan wel een set die er robuust uitziet en daadwerkelijk tegen een stootje kan (geen aanrader om het te proberen).

Tijd om met al deze afkortingen (ADJ, TBP, VAD, DFC, AST, PAD) eens het Nederlandse water in te gaan onder op dat moment winterse omstandigheden en te kijken of het allemaal echt werkt zoals Mares aangeeft.

De duik en erna

Het aankoppelen van de DIN aansluiting is niet moeilijk, de stelschroef is groot en zelfs met handschoenen aan is hij goed te hanteren. Wel moet ik niet vergeten dat de stofkap een schroefdraad heeft… dus eraf schuiven was geen optie, draaien moest ik.

Na het te water gaan voelt het mondstuk goed aan in mijn mond en heb ik geen last van bellen als ik uitadem. De tweede trap is door het metaal wel wat zwaarder dan een tweede trap compleet van kunststof, maar ik heb wel zwaardere metalen tweede trappen gehad. Het gaat erom hoe je kaak zich voelt na de duik.

De stelschroef op de tweede trap draait makkelijk en zelfs als ik hem helemaal dichtdraai, blijft de automaat mij soepel lucht geven. Helemaal open idem dito, waarschijnlijk merk je het verschil tussen de verschillende standen beter op diepte, dus dat testen we later. De knop is in ieder geval groot genoeg om met dikke handschoenen te bedienen.

Qua andere testen, ik kan op mijn kop gaan hangen, geforceerd snel ademen, mijn buddy mee laten ademen via mijn octopus, de waterloosknop indrukken en de automaat laten blazen… wat ik ook doe, de set blijft mij rustig lucht geven. Als ik de tweede trap uit mijn mond haal en probeer hem te laten freeflowen, laat hij zich ook niet gek maken – op het moment dat ik de waterloosknop loslaat, stopt hij met lucht geven. Ik moet overigens zeggen dat de waterloosknop met de scharnier erg prettig  te bedienen is met dikke 5mm handschoenen. Hij is groot genoeg om makkelijk in te drukken en door de scharnier kan je ook heel gedoseerd indrukken. Je bent dus niet meteen een bak lucht kwijt als je met de waterloosknop de automaat leegblaast. Als je de tweede trap leegblaast op je longen, valt me op hoe snel hij leeg is. De vrije ruimte binnen in de tweede trap is niet dermate groot dat je daarvoor heel veel moeite moet doen. En ook de baard van de automaat werkt ook goed – ik heb geen enkele last van bellen die mijn zicht hinderen.

De duiken erna zijn eigenlijk een herhaling van het bovenstaande. Wat ik ook probeer, de automaat blijft mij soepel lucht geven en last van mijn kaken als gevolg van het gewicht van de tweede trap heb ik ook niet. Alle duiken die ik maak, zijn in Nederlands water met een temperatuur van tussen de 4 en de 7 graden. Mares geeft aan dat deze automaat koudwatergeschikt is en dat klopt in mijn beleving. Ook geeft Mares aan dat deze Atlas ADj 62X TBP op 200 meter diepte net zo werkt (gecertifieerd), en de ademautomaat is eveneens met succes getest op 400 meter diepte. Dit neem ik klakkeloos voor waarheid aan – op dat soort diepten zal je mij (als het goed is) nooit zien.

Plus- en minpunten

+ Zeer fijn ademcomfort (ook met twee duikers)
+ Grote scharnierende waterloosknop
+ Koud water geschikt
+ Compacte eerste trap
+/- Het is een geheel metalen set – het totaalgewicht kan voor sommigen een minpuntje zijn.

Is er dan niets negatiefs te melden?  Eigenlijk maar één ding en daar mag je eigenlijk niet over zeuren: de afstand tussen de middendrukpoorten van de eerste trap. Vanwege de compactheid van de eerste trap heb je eigenlijk te weinig ruimte hebt om de beschermers helemaal tegen de eerste trap aan te schuiven. Maar eerlijk is eerlijk, daar hebben veel andere compacte eerste trappen ook last van. Het is op te lossen door of geen slangbeschermers te gebruiken, deze niet helemaal aan te schuiven of een poortverlenger te gebruiken. Dus echt een minpunt is dit niet voor mij.

Qua onderhoud is het een kwestie van goed spoelen met zoet water en laten drogen na elke duik. Voor het grotere onderhoud bolg je de aanwijzingen van de fabrikant op en je laat het geheel servicen een daartoe gecertificeerd persoon.

Conclusie

Het is een hele fijne set voor koud water. Qua gewicht zullen er altijd duikers zijn die hem te zwaar vinden, maar het hele plaatje in combinatie met degelijkheid en zeker het ademcomfort maakt dat dit voor mij één van de betere automaten waarmee ik mee gedoken heb. Om in Mares taal te blijven, het is voor mij een TAA (Tested And Approved).

Let op! Hoe iemand een bepaald product ervaart, is heel persoonlijk. Je ervaring hangt af van heel veel verschillende factoren: opleiding, niveau, ervaring, materiaalconfiguratie, soorten duiken die je maakt, persoonlijke voorkeuren, enzovoort! Of de conclusie van de testduiker ook jouw mening is, weet je alleen als je zelf eens een duik met het materiaal maakt.

2 reacties

  1. Als je nooit in nederland duikt is dit dan ook een goede automaat. of kan ik dan beter een andere kiezen?

    REAGEREN
    • Hi Cor, het is een automaat die koudwatergeschikt is en dus zeker voor Nederland, maar dat wil niet zeggen dat ie ook niet geschikt is voor warm water, wat ook zeker zo is. Als je veel (per vliegtuig) reist en je eigen set steeds mee wil nemen zou ik wel even denken aan de kilo’s die je mee mag nemen want dit is niet de lichtste set. Maar in warm water is ie absoluut ook bruikbaar!
      Het beste kan je bij een duikwinkel verschillende automaten bekijken (waaronder deze) en bespreken wat je qua duiken wil gaan maken en dan vergelijken . Het kan zijn dat je dan met deze de winkel uitloopt, maar het kan ook een andere zijn, hoe dan ook dit is sowieso een goede in mijn boek.

      Met vriendelijke groet,
      Rob

      REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief