Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Materiaal

Review – Warme handen met infraroodstraling

De droom van iedere duiker? Geen koude handen tijdens de duik? Met het Heated Glove System van Thermalution zou dat moeten kunnen. Marloes Otten wilde dat zelf wel eens beleven en nam ze mee voor een test.

Koude handen. Voor veel duikers de reden om een duik te beëindigen of zelfs het duikseizoen te beëindigen. Als je gevoelig bent voor kou of de hele winter in Nederland duikt, zijn koude handen een herkenbaar en irritant probleem. Duik je droog, dan zijn droogpakhandschoenen misschien een oplossing, en anders dikkere neopreenhandschoenen. Maar die laatste zijn ook niet altijd ideaal, omdat je minder gevoel hebt en lastiger precisiedingen kunt doen, zoals het bedienen van een onderwatercamera.

Thermalution heeft de oplossing: onderhandschoenen met infraroodverwarming. Thermalution is bekend van de heated vests, de vesten met infraroodverwarming, die je zowel onder een natpak als onder een droogpak kunt dragen.  De handschoenen zijn net als de warmtevesten van het merk 100% waterdicht – ze mogen nat worden en kunnen gedragen worden onder neopreen handschoenen én onder droogpakhandschoenen.

De handschoenen kennen drie verwarmingsstanden en worden afzonderlijk aangestuurd – als je wilt, kun je je rechterhand sterker verwarmen dan je linkerhand.

De Thermalution handschoenenset bestaat uit twee handschoenen, twee accu’s, twee bevestigingsbanden en een lader.

Eerste indruk

De lycra handschoenen zijn echt heel erg dun! Ook het verwarmingselement dat zich boven op de hand bevindt, is dun. De accu’s zijn plat en zitten goed bevestigd in neopreen hoesjes op de armband van klittenband. De armbanden voor de accu’s zien er degelijk uit net als de verbinding van de accu naar de handschoenen. Aan de ene kant denk ik bij het zien van de handschoenen: “Is dit alles?” Tegelijkertijd ziet het geheel er degelijk en doordacht uit.

Pasvorm

Lycra is een dunne en rekbare stof, waardoor de handschoenen comfortabel zitten en makkelijk aan te trekken zijn. Het verwarmingselement voel je eigenlijk niet zitten op je hand. Afhankelijk van de pasvorm van je normale duikhandschoenen, passen de Thermalution handschoenen er gewoon onder of anders zou je de duikhandschoenen een maatje groter moeten hebben. Zelf dacht ik een maate groter nodig te hebben, maar tot mijn verbazing gingen mijn eigen handschoenen probleemloos over de onderhandschoenen heen. En de Thermalutions zijn zo dun dat ik niet eens merk dat ik dikkere handschoenen of twee paar handschoenen draag.

Om de handschoenen aan te trekken kun je ze het best eerst verbinden met de accu. Vervolgens doe je de armband om, zet je die op de gewenste plek vast en trek je de Thermalution handschoen aan. Trek je ze eerst aan en wil je ze dan pas verbinden met de accu, dan is dat met één hand wat lastiger.

Test 1

Het water is met 11 graden Celsius nog niet echt heel koud als ik de handschoenen test. Om toch het effect van de handschoenen te meten gebruik ik ze in combinatie met mijn 3 mm dikke zomerhandschoenen.

Ik zet de handschoenen in de eerste stand. In tegenstelling tot het heated vest voel ik hier geen duidelijke warmte op de rug van mijn hand. Bij een vest voel je de warmte op je rug, die zich vervolgens door je lichaam verspreidt. Bij de handschoenen ervaar ik geen duidelijke warmtebron op mijn hand, maar wel een algemeen warmer gevoel. Als ik tijdens de duik onder water mijn neopreen handschoen uitdoe zodat mijn buddy een foto van de bediening kan maken, merk ik meteen dat de lycra handschoenen zelf geen enkele isolatie bieden. Het water blijkt toch koud! Snel trek ik mijn neopreen handschoen er weer over aan. Door de isolatie van de neopreen handschoen blijft de warmte binnen die handschoen circuleren.

Ik speel wat met de verschillende standen van de verwarming. De bediening is heel eenvoudig: je houdt de magneet op de muis van je ene hand op de sensor op de rug van je andere hand en voelt een zachte trilbeweging ter bevestiging van de verandering. Als je de handschoenen aanzet in de eerste stand, voel je een enkele trilbeweging. Houd je nog een keer de magneet boven de sensor, dan voel je twee zachte trillingen en gaat de verwarming een stand hoger. Uiteraard voel je voor de derde stand drie trillingen. Deze zijn goed voelbaar en ook het verschil tussen de drie standen is goed te onderscheiden. Qua warmte voel ik niet veel verschil tussen de drie standen, maar het water is dan ook nog niet echt koud.

Na de eerste duik kom ik tot de conclusie dat ik geen koude handen heb. Ik dook 60 minuten. Normaal gesproken zou ik bij deze watertemperatuur wel dikkere handschoenen dragen dan de 3 mm waarmee ik nu de Thermalution handschoenen test. Ik vraag me af hoe koud mijn handen geweest zouden zijn zonder de verwarmde handschoenen. Tijd voor een tweede test dus.

De tweede ronde

De volgende dag besluit ik een duik te maken met een handschoen in- en een handschoen uitgeschakeld. Op die manier hoop ik het verschil goed te kunnen voelen. Deze keer plan ik een duik van 80 minuten, ik wil zeker weten dat ik koude handen ga krijgen. Opnieuw ervaar ik niet echt directe warmte van het infraroodelement op mijn hand. Na een minuut op 30 merk ik dat de hand die ik niet verwarm, kouder en stijver begint te worden. Het bijzondere is dat ik in de verwarmde hand niet specifiek de verwarming voel, maar wel een veel betere beweeglijkheid en dus doorbloeding van mijn hand ervaar. Het verschil is groot, zonder echt het punt van verwarming te voelen. Ik denk dat als het water kouder wordt, dit echt een groot verschil kan maken.

Dat realiseer ik me vooral als ik onder water na 80 minuten even een koude rilling door mijn lijf voel gaan en me bedenk dat het tijd wordt voor een dikker onderpak. Normaal worden mijn handen als eerste koud. Nu merk ik niks aan mijn handen, terwijl mijn lichaam wél vindt dat het water duidelijk frisser wordt. Het lijkt me dat de handschoenen werken!

Accu

De accu’s zouden 5 uur mee moeten gaan. Ik kon drie duiken van een uur maken zonder tussendoor te laden en de accu’s waren nog niet leeg aan het einde van de derde duik.

Ik testte de Full set, de combinatie van de handschoenen en de accu’s. Er is ook een Add-on set verkrijgbaar: de losse handschoenen met een y-kabel. Deze handschoenen zijn namelijk ook te koppelen met de accu’s van je Thermalution vest. Let op: dit werkt alleen met de V2 accu’s die vanaf nu gebruikt worden in de vesten. Het oudere model accu kan niet gekoppeld worden.

Pluspunten van het Heated Glove System van Thermalution

  • Makkelijk in gebruik
  • Verschillende maten, zodat het altijd past
  • Degelijke accu’s en bevestiging
  • Makkelijk laden
  • Handschoenen zijn erg dun, je voelt ze niet als extra laagje
  • Verwarmt goed
  • Voelbaar verschil in de warmte en beweeglijkheid van de handen
  • Te gebruiken tot 100 meter diepte

Minpunten

  • Het pluspunt van het dunne materiaal is ook meteen het mogelijke minpunt. Het zijn geen handschoenen waar je heel hard aan moet trekken bij het aandoen. Omdat er verschillende maten zijn, is dat ook niet nodig als je maar de juiste maat hebt.
  • Het verschil tussen de drie standen kon ik qua warmte niet goed voelen, maar dat komt waarschijnlijk ook omdat de watertemperatuur nog niet laag genoeg was om werkelijk ijskoude handen te hebben.

Conclusie

De Thermalution handschoenen zijn eenvoudig in gebruik en vormen geen belemmering qua dikte of extra laag onder andere handschoenen, nat of droog. De handen zijn zeker minder koud na een duik en het is mogelijk langer te duiken. Een aanrader dus voor mensen die in hun winterse duiken beperkt worden door koude handen. 

Let op!

Hoe iemand een bepaald product ervaart, is heel persoonlijk. Je ervaring hangt af van heel veel verschillende factoren: opleiding, niveau, ervaring, materiaalconfiguratie, soorten duiken die je maakt, persoonlijke voorkeuren, enzovoort! Of de conclusie van de testduiker ook jouw mening is, weet je alleen als je zelf eens een duik met het materiaal maakt.

1 reactie

  1. Bedankt voor jouw bericht over deze handschoenen.

    Ik heb hen ook gekocht om onder mijn drooghandschoenen te dragen en ik ben teleur gesteld. Hier in Zwitserland is het water al een graad of 6, dus flink kouder dan tijdens jouw test. Tijdens het duiken met een lamp en een camera zijn mijn vingers vaak koud. De verwarming van deze handschoenen verwarmd echter maar de rug van mijn handen en niet de vingers.

    Dankzij jouw bericht zie ik nu de verschil: als je met nathandschoenen duikt word het water in jouw handschoenen verwarmd en de vingers blijven warm. Met drooghandschoenen is er (hopelijk) geen water in den handschoen, dus de vingers blijven koud.

    Ben je van plan om de Thermalution ook met drooghandschoenen te duiken? Ik ben benieuwd naar jouw indruk.

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief