Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken

Specialty: Coral Restoration Diver… in Nederland!

Wat voor duiker je ook bent, er valt nog zo veel te ontdekken en te leren! Specialty’s zijn een leuke manier om te ‘proeven’ aan specifieke vormen van duiken, je duikskills te verbeteren én nieuwe vaardigheden te leren. Dit keer: Coral Restoration Diver.

Koraalherstel? Als specialty in Nederland? Zo veel koraal valt er hier toch niet te herstellen? Toch wordt deze PADI Distinctive Specialty in Nederland gegeven en wel door Discovery Divers in Reeuwijk en helemaal volgens de richtlijnen van Reefo Divers in Kenia. Instructeur Erik Huigen en cursist Romy Gielings vertellen over deze specialty die veel meer inhoudt dan alleen het herstellen van koralen.

Koraalherstel in warmer water!

Kenia

Al enkele jaren sponsort Discovery Divers een koraalherstelproject van Reefolution in Kenia – een project dat jonge mensen aanspreekt en waarin veel dynamiek zit. Het project van Reefolution staat inmiddels als een huis en er is een spin-offproject gestart: Reefo Divers in Diani Beach. De aanjager van dit laatste project, Guido Paap, schreef een outline voor de specialty, speciaal voor de Kenianen die tot Reef Ranger worden opgeleid, maar ook voor vrijwilligers en studenten. “Die cursus wilde ik ook wel geven,” vertelt Erik Huigen, instructeur van Discovery Divers en mede-eigenaar van Pacific Diving. “Alleen dan moest ik wel hands-on ervaring opdoen en dus naar Kenia komen.” Zo gezegd, zo gedaan. Erik volgde bij Reefo Divers de instructeursopleiding en werkte een week mee. “En dat was maar goed ook, want er komt veel meer bij kijken dan ik vooraf had gedacht.”

— Luttel detail … hoe kom je aan koraal? —

Hoe dan in Nederland?

Het was nog wel een uitdaging om de cursus in Nederland op te zetten. Luttel detail … hoe kom je aan koraal. Het mag immers niet geïmporteerd worden (“en dat moet je ook zeker niet willen”, benadrukt Erik), maar zelfs voor dood koraal heb je een vergunning nodig. Gelukkig is het netwerk van Discovery Divers groot: een cursist met een zoutwateraquarium én een cursist met dood koraal (mét vergunning) bieden uitkomst. “Maar het mooiste was dat we in onze zoektocht ook uitkwamen bij Leen Bakker. De winkel verkoopt kunstkoraal en dat blijkt heel realistisch en goed bruikbaar te zijn!” Het kunstkoraal en het dode koraal werden van koraalkleuren voorzien zodat het net echt is.

Oefenen in Duiktoren Triton.
Werken!

Cursus

De cursus is gericht op duikers die de oceaan en het koraal een warm hart toedragen. “En dat blijken heel veel mensen te zijn,” vertelt Erik. Romy Gielings is een van zijn eerste cursisten. De Rescue Diver met een professionele achtergrond als marien bioloog leert in de theoriesessie inclusief een video van de auteur van de specialty veel over het kweken, herstellen en poetsen van koralen. “Ook wordt er gekeken naar het hele ecosysteem, de omgevingsfactoren en de sociale impact op een hele gemeenschap.” Waar op bijvoorbeeld Bonaire juist vrijwilligers (waaronder toeristen) koralen poetsen, wordt in Kenia juist de lokale bevolking heel erg betrokken bij het project en worden Reef Rangers daar opgeleid.

Multitasking

Tijdens de specialty leer je meer dan alleen koraal herstellen. Want om dit werk onder water te kunnen doen moet het regelen van het drijfvermogen een tweede natuur zijn. “Wanneer je een stuk koraal ophangt en een knoop in het visdraad moet maken, wil je niet heen en weer en op en neer gaan.“ Erik bevestigt dat een combinatie van skills wordt gebruikt: “Het is heel iets anders om uitgetrimd onder water te werken. De aandacht gaat uit naar de opdracht, dat knoopje dat in de visdraad moet worden gelegd, of die drijver die bevestigd moet worden. Dan moet je niet ook nog eens bewust bezig zijn met je drijfvermogen.” Datzelfde geldt voor het zwemmen met zware kratten met daaraan een boei of het oplaten van een hefballon – het hoort er allemaal bij en wordt ‘on the job’ geoefend. “Vergeet ook het samenwerken niet,” merkt Erik op, “er zijn werkzaamheden zoals het plaatsen van drijvers die je echt samen moet doen. En ondertussen moet je ook nog oppassen dat je niet per ongeluk op een rog gaat zitten die net onder je door zwemt.”

— Onder water een knoopje leggen in dun visdraad, dat later ook weer los kan, is best een dingetje.  —

Poetsen en knippen

De cursisten leren hoe ze het koraal knippen, ophangen en poetsen. Ja, poetsen, want als dat niet gebeurt, heeft het koraal geen kans om te herstellen. Dan is de kans groot dat het wordt overwoekerd door algen. “Zeepokken moeten worden verwijderd, de knoopjes moeten vrij van algen blijven en ook het frame waaraan de koraalboompjes hangen, moet schoon blijven. Alles voor gezond koraal.”

“Het lijkt allemaal zo makkelijk als je het vóór de duik op de kant probeert,” vertelt Romy. “Maar onder water een knoopje leggen in dun visdraad, dat later ook weer los kan, is best een dingetje. Op diepte is het echt drie keer moeilijker.”

Veel geleerd

“Je leert echt veel tijdens de cursus!” Dat zijn de woorden van zowel Romy als Erik. “Je moet zo veel doen en vooral ook zo veel tegelijk.” Romy: “Het is echt onwijs leuk, niet alleen omdat het voor Nederland een heel nieuwe specialty is. Juist ook omdat het ertoe bijdraagt dat duikers bewuster met onderwaterleven in het algemeen omgaan en meer kennis opdoen. Ook mijn duikvaardigheden heb ik weer kunnen verbeteren.” Of ze binnenkort aan een echt project gaat meewerken? “Ik hoop het ooit te gaan doen!”

Foto’s: Erik Huigen, Discovery Divers.

Coral Restoration Diver

Je leert de vaardigheden en kennis die nodig zijn voor het selecteren, fragmenteren, kweken en onderhouden van koraalriffen. De cursus bestaat uit een theoriesessie, een workshop op de kant en drie duiken. In het voorjaar, wanneer het buitenwater nog fris is, zijn de duiken in Duiktoren Triton in Den Helder, in het najaar in Vinkeveen. Dat heeft alles te maken met de temperatuur van het water – je kunt namelijk geen knoopjes in visdraad leggen met handschoenen aan.
Iedereen met een Open Water Diver brevet of gelijkwaardig kan aan de specialty meedoen.

Leuk detail: Discovery Divers doneert per deelnemer 100 euro aan het project van Reefo Divers in Kenia.

En zo ziet het er in Vinkeveen uit!
Koraalherstel bij Zandeiland 4

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief