Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken

NOB en PADI lanceren protocol voor verantwoorde onderwatersport

NOB en PADI geven met het protocol voor ‘Verantwoord onderwatersport in de 1,5m samenleving’ duikverenigingen en duikscholen de mogelijkheid om duikactiviteiten en opleidingen weer voorzichtig op te starten. In deze fase van versoepeling is er vooral ruimte voor trainingen en opleidingen voor jeugd en volwassenen. Ook geven de organisaties met het protocol richting aan het ongeorganiseerd duiken door individuele duikers. Dit protocol is geldig voor alle duikers en onderwatersporters in Nederland.

Foto: Rob Aarsen

Vanaf 29 april is georganiseerd sporten voor kinderen en jeugd t/m 18 jaar weer mogelijk. NOC*NSF heeft hiervoor het protocol ‘Verantwoord sporten kinderen en jeugd’ gepubliceerd. In dit protocol staan maatregelen en voorwaarden om het sporten in de buitenlucht veilig te laten gebeuren. Georganiseerd door sportaanbieders en met toestemming van gemeenten. Vanaf 11 mei mogen ook volwassenen weer gaan sporten in de buitenlucht, zwembaden mogen ook vanaf 11 mei weer opengaan. Op basis van de versoepeling van de maatregelen die op 6 mei bekend zijn gemaakt, wordt dit landelijke sportprotocol aangepast.

Protocol voor de duik- en onderwatersport

NOB en PADI hebben met professionals en vrijwilligers vanuit verschillende disciplines een aanvullend protocol voor de duik- en onderwatersport geschreven. Dit protocol geeft handvatten voor het geven van duikinstructie, het duiken met je buddy, gedragsregels op duikplekken én veilig gebruik van duikuitrusting. Ook zijn de verschillende onderwatersporten, zoals onderwaterhockey en freediving, betrokken.

Samengevat

Het geven van duikopleidingen en -trainingen en het individueel duiken in de eigen omgeving is onder voorwaarden mogelijk. Met de opening van de zwembaden op 11 mei, bekijken we wat de mogelijkheden zijn voor de onderwatersport (onderwaterhockey, vinzwemmen etc). Het protocol voor de duik-en onderwatersport wordt hiermee verder uitgebreid.

Voorwaarden

Voor recreatief sportduiken en het volgen van sportduikopleidingen zijn er een aantal voorwaarden. Sportduikers duiken niet met verkoudheid en zijn gewend om met risico’s om te gaan en procedures te volgen. Met het hanteren van afstand-maatregelen, hygiënemaatregelen en aangepaste procedures en opleidingen kan de duiksport op individueel niveau snel weer worden opgepakt. Belangrijk daarbij is dat dit in de eigen omgeving wordt gedaan, verplaatsing over grotere afstanden wordt voorkomen en drukke duikplekken worden gemeden. Hiermee wordt het risico voor verspreiding van het virus aanzienlijk verminderd. Belangrijk hierbij is: vermijd drukte en houd 1, 5 meter afstand.

Wat is er in de huidige situatie mogelijk?

  • Iedereen kan met toestemming van de gemeente trainen en opleidingen volgen;
  • Recreatief duiken met maximaal twee personen in de eigen omgeving en met aangepaste procedures is toegestaan;
  • Gemeente en/of eigenaar bepalen bij duikplekken de toegang, voorzieningen en het parkeerbeleid;
  • Binnenzwembaden gaan vanaf 11 mei weer open. Hier wordt het protocol nog op aangepast.

Klik op de knop hieronder om het protocol te downloaden.
Heb je vragen, dan vind je op de website van de NOB een overzicht van vragen en antwoorden.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief