Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Leendert Smit – Goed zicht bij de Nieuwe Kerkweg

Voor de tweede duik van de maandag zoekt Duikreporter Leendert het Grevelingen meer op. De dahlia’s staan er goed bij.

Na een duik met slecht zicht bij Plompe toren hoop ik op de volgende locatie: Nieuwe Kerkweg, op wat betere omstandigheden. Het lijkt hier wat drukker maar de auto’s blijken toch voornamelijk van bezoekers van “Even pauze”. twee duikers, een vader en zoon, komen net het water uit. Zij waarschuwen mij voor een dronken man op de steiger. Die blijkt er inderdaad te zitten. Als hij me ziet begint hij te schreeuwen. Ik negeer hem en ga te water.

Wat een verschil met Plompe toren! 4-5 meter zicht en geen vuiltje aan de lucht, pardon, in het water. Mijn eerste doel is de Zeedahlia (Urticina felina) op 9 meter. Onwillekeurig zwem ik toch langs de Dahlia op de steile wand. Hij is ingetrokken helaas en er priemen wriemelende pootjes van een krabbetjes tussen zijn tentakels door. Ai, net te laat, de vangst had ik wel willen meemaken. Ik laat me niet afleiden en zwem richting de 9 meter. Ik moet daar wel even zoeken maar dan zwem ik er zo tegenaan. Hij staat mooi open. Er zit wel veel slib rond de monddelen maar ik heb geen spuitje om hem schoon te vegen.

Ik zal het met de natuurlijke situatie moeten doen. Op de terugweg merk ik een noordzeekrab op die bovenop een rifbal staat. Stokstijf, Ik maak een paar foto’s. Merkwaardig gedrag moet ik zeggen. Misschien heeft dit te maken met het zuurstofgehalte van het water en zoekt de krab het hoogste punt in zijn omgeving op. Dit overdenkende zwem ik recht op een ander Dahlia af en even later op de Dahlia die ik op de heenweg al tegen kwam. Hij staat nu weer open, het krabbetje is in geen velden of wegen te zien.

20231016_102PA165257-124319

20231016_115PA165270-124319

20231016_126PA165281-124319

20231016_141PA165296-124319

De laatste uitdaging is een Dahlia die ik nog nooit gespot heb. Hij zit vrij ondiep, net over de rand maar ik moet echt een paar keer heen en weer zwemmen voor ik hem dan eindelijk heb gevonden.Voor de verwende fotograaf is dit wel een leuke plek want er is meer dan voldoende omgevingslicht voor een menglicht opname. Mijn 9-18 mm groothoek is net niet groothoek genoeg om ook het wateroppervlak in beeld te krijgen voor nog meer effect.

De dronken man zit er nog steeds en als ik me sta om te kleden komt hij de parkeerplaats opschuifelen, blik bier aan de mond.

Duiktijd: 62 minuten, watertemp: 17 graden

1 reactie

  1. Die schreeuwende dronkelap loopt er wel vaker in de rondte. Afgelopen weekend liep hij ons nog acherna bij den Osse haven met een jointje in zijn hand. We hebben hem maar genegeerd.

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief