Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dirk Van den Bergh – Steenbolken? Zeker!

Een aantal jagende aalscholvers doet Duikreporter Dirk Van den Bergh vermoeden dat de school steenbolken bij de Zeelandbrug nog aanwezig is. Zouden ze onder water ook te zien zijn?

Laag water kentering om 09.41 uur bij de Zeelandbrug, dus het is weer vroeg uit de veren en in het spitsuur er naartoe. Het is inderdaad druk op de weg, maar omdat ik wat marge genomen heb ben ik er al om 08.00 uur. Even verkennen … Ziet er goed uit! Een aantal aalscholvers is aan het jagen. Ze duiken regelmatig op dezelfde plaats onder. Ik vermoed dat de school steenbolken nog steeds aanwezig is!

Mijn buddy, Pauline van Beek, is ook mooi op tijd. We beslissen om een duik te maken van de westelijke naar de oostelijke duiktrap en hopen zo onderweg de school steenbolken tegen te komen.

We maken ons rustig klaar en hierdoor liggen we pas 10 minuten vóór de kentering in het water. Het stroomt al bijna niet meer en dat is meegenomen tijdens het uitzwemmen naar 12 meter. Er zitten veel zeesterren in alle formaten op de zandvlakte achter de stenen. We zien ook veel lege schelpen van zwaardscheden liggen. Hier is het weer oorlog geweest! De daders zijn niet ver te zoeken … We betrappen er ééntje op heterdaad!

Dirk-Van-den-Bergh_20181024_krab-eet-zwaardschede-72402

De watertemperatuur is net iets onder de 14° gezakt en deze zwarte grondel heeft er precies al last van: hij blijft gewillig poseren. Zwart? Tja, de normale kleuren zijn bruinachtig, gevlekt, zoals hier op de foto, maar in de paaitijd kleurt het mannetje donkerblauw tot zwart en daar heeft deze vis zijn naam aan te danken!

Dirk-Van-den-Bergh_20181024_zwarte-grondel-72402

Een zeedonderpad wordt opgeschrikt door een strandkrab. Hierdoor kan ik hem eventjes al zwemmend vastleggen. Het zijn slechte zwemmers. Na 20 minuten draaien we terug richting kant, maken onze veiligheidsstop en zetten de duik richting pijlers voort tussen de 5 à 6 meter. We moeten niet veel moeite doen, want het begint steeds harder en harder te stromen (zelfs harder dan tijdens onze driftduik enkele dagen geleden!). Ik ben benieuwd hoe lang de harlekijnslakjes er nog zullen zitten … je komt ze overal tegen.

Dirk-Van-den-Bergh_20181024_harlekijnslak-72402

Dit tafereel doet me aan moderne kunst denken. Het zeespinnetje is omgeven door een palet van kleuren!

Dirk-Van-den-Bergh_20181024_zeespin-verkleind-72402

Is dit nu een échte gladde sponspootkrab? Ik heb nog altijd mijn twijfels … Zou evengoed een vermomde hooiwagenkrab kunnen zijn … Ze heeft inderdaad wel een breder lichaam, maar verder zie ik weinig verschil! Iemand die het met zekerheid weet? (zie ook video) We zagen wel drie van deze dieren, dus het zou best kunnen dat er zich een populatie gevestigd heeft. Er was er echter maar ééntje die zich met de broodspons versierd had. De anderen zagen wit.

Dirk-Van-den-Bergh_20181024_gladde-sponspootkrab-72402

In de buurt van de pijlers zien we ook nog twee sepia’s en dan zie ik een wolk in mijn ooghoek. Yes! Daar zijn ze, de steenbolken! (zie video). Missie geslaagd!

De sepia’s en de steenbolken hebben er voor gezorgd dat we 80 minuten in het water gelegen hebben. Koud had ik het niet met al die opwinding, maar al het bloed is uit mijn handen en voeten getrokken! Na zo’n super duik is dat echter vlug vergeten!

Onderstaande video bekijken in HD1080p voor de beste kwaliteit.

4 reacties

  1. Wie goed kijkt ziet dat er zelfs een tweede zeespin op de foto staat(!)

    REAGEREN
    • Klopt. Die had ik gezien, maar valt weg in de video door de close-up. Wat ik niet gezien had is het spookkreeftje, zie video bij het opengaan van de paarse kokerworm op 01:37!

      REAGEREN
  2. Die kokerworm heb ik een 0aar keer bekeken Dirk, mooi! Nu nogmaals vanwege het spookkreeftje. Goed met Halloween 🎃🎃

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief