Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

John Landa – Eerste duik van het jaar

Hij is terug! En hoe!
Duikreporter John Landa stapt na zijn winterstop het water weer in en weet meteen unieke foto’s te maken van… ja, van wat eigenlijk????


Datum: 10 april 2016
Duiklocatie: Bergse Diepsluis, Zeeland

duikreport-call-to-action-350x85

Duik 769.
De eerste duik van het jaar is een feit, vrijdag nog nieuwe duikschoenen gekocht (een maatje groter zodat ik ook sokken aan kan doen), gisteren alle spullen gecontroleerd en klaar gezet, mijn nieuwe camera met onderwaterhuis helemaal geprepareerd en besloten om helemaal voor macro te gaan wat achteraf een hele goede keuze bleek te zijn.
De wekker gaat om 6 uur wat eigenlijk best wel een beetje pijn deed na een hele drukke week op mijn werk, spullen inladen die ik allemaal al klaar had gezet en binnen 10 minuten ben ik onderweg naar de Bergse diepsluis misschien wel één van de mooiste duikstekken van de Oosterschelde.
Ik kom aan op een lege parkeerplaats en ik kan de auto op mijn eigen parkeerplekje zetten helemaal vooraan bij de trap.
Ik stap uit en ik zie allemaal glas op de parkeerplaats liggen, verdomme denk ik bij mezelf de klootzakken zijn weer bezig geweest.

Ik besluit om alles op te tuigen en mezelf om te kleden en dan te wachten tot de eerste duikers aankomen op de parkeerplaats dan is de auto een stukje veiliger tegen inbrekers.
Na een 5 minuten wachten krijg ik er genoeg van en ga ik toch te water en ik lig er net voor 7 uur in.
Ik stap het water in en wacht op de koude golf water die in mijn nieuwe duikschoenen en duikpak stroomt maar er gebeurt eigenlijk weinig, de nieuwe duikschoenen met de sokken werken perfect.
Ik besluit vandaag lekker ondiep te blijven gewoon lekker een beetje zoeken tussen het wier en de stenen, eerst krijg ik een zeepissebed in het vizier maar dit is echt een moeilijk baasje om te fotograferen hij wandelt op en neer over het bessenwier en als ik denk naar de voorkant van de pissebed te kijken is hij alweer omgedraaid en kijk naar zijn achterwerk.
Dan beweegt het wier ook nog op en neer en moet ik de snoots van de flitsers nog goed zetten en een nieuwe camera het viel allemaal niet mee dus na een tijdje stop ik er mee en ga weer verder.

Ik zie opvallend veel rib kwalletjes rond zweven en ook heel veel vlokreeftjes maar eigenlijk zoek ik een kreukeltje maar ik vind er geen een die ideaal voor de foto ligt de meeste kruipen in hun huisje als ik te dichtbij kom met de lens dan maar weer verder op zoek naar iets anders.
Ik ben al een tijdje onderweg en ik heb nog steeds geen koude voeten de nieuwe Bare schoenen die een maatje groter zijn met de Fourth elements sokken zijn een gouden combinatie voor mij ik ben helemaal blij.

Na wat andere kleine dingen te hebben gefotografeerd kom ik de klapper tegen een zager in de scharen van een krab ik probeer dit tafereel vast te leggen maar meneer krab is niet gecharmeerd van mijn camera en vlucht weg met zijn heerlijke maaltje, ik zwem hem voorzichtig achterna maar hij voelt zich waarschijnlijk bedreigt (dat zou ik ook doen als er zo’n lelijke duiker boven je zwemt) en laat zijn heerlijke maaltje vallen.
De zager beweegt nog een heel klein beetje en ik maak gebruik van het misschien wel ongemakkelijke moment voor de zager.
Na een paar minuten zit er geen beweging meer in de zager ik maak nog een paar foto’s en houd het voor gezien.
Eigenlijk ben ik een enorme voyeur onderwater, kijken en fotograferen van liefde bedrijvende beesten en dan ook nog de sterfscène van een zager op de foto zetten het moet niet gekker worden.
Maar dat mag de pret niet drukken ik besluit er uit te gaan want mooier kan het niet worden en ik heb het heel de duik niet koud gehad maar daar had ik ook de tijd niet voor om over na te denken.


Ik ga er uit en loop terug naar de auto en er staan nu wat meer auto’s ik kleed me snel om want dan ik nog mooi aanschuiven bij het ontbijt.
Als ik thuis kom haal ik vlug de foto’s van de camera en als ik ze bekijk zitten er een paar echte beauty’s bij, mijn eerste duik van het jaar was meer dan geslaagd.

Ik ben ongeveer anderhalf uur totaal onderwater geweest, ik ben rond 07:00 te water gegaan, de watertemperatuur was 10 graden, het zicht was redelijk, ik ben max. 3 meter diep geweest.

1 reactie

  1. Wat een monster!

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief