Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dirk Van den Bergh – Weer het verkeerde traject!

Dirk Van den Bergh vraagt zich af of hij niet beter aan een anemonen weekend had kunnen deelnemen. Ontdek waarom.

Laatste dag van het biologieweekend “De Nederlandse zeenaaktslakken” met Peter H. van Bragt en buddy Eddy Brandsma.

Na het ontbijt krijgen we het vervolg van de lezing van gisterenavond (zie vorige reportage). Daarna zoeken we de namen van slakken op via de determinatietabel van blauwtipje.nl, trouwens dé site en app waar je alle info over slakjes vindt!

We lunchen en vertrekken naar Burghsluis waar we op de laagwater kentering gaan duiken. Briefing: er zijn diverse trajecten mogelijk. Omdat Eddy hier nog nooit gedoken heeft kies ik voor een gekend traject. Vertrek bij de ronding.

We zakken af tot 11,5 meter en gaan dan op die dieptelijn tegen de stroom in. Er zitten weer prachtige anemonen en … brokkelsterren natuurlijk!

Dirk-Van-den-Bergh_20190922_anemoon-en-brokkelsterren-86748

We zien verschillende Noordzeekrabben, veel fluwelen zwemkrabben en dit botervisje verschuilt zich vóór ik teken kan doen aan Eddy.

Dirk-Van-den-Bergh_20190922_botervis-86748

Tussen de baksteenanemoontjes zijn de spookkreeftjes met mekaar aan het bakkeleien en naar voedsel aan het grabbelen.

Dirk-Van-den-Bergh_20190922_spookkreeftjes-86748

We hebben dit weekend veel anemonen gezien, maar dit anemonenveld is werkelijk de top!

Dirk-Van-den-Bergh_20190922_anemonenveld-86748

Misschien volgende keer maar eens inschrijven in een cursus anemonen: die zie ik tenminste!

De kentering is 25 minuten later dan in de tabellen. We houden onze veiligheidsstop en ondertussen zien we verschillende heremietkreeften.

Dirk-Van-den-Bergh_20190922_heremietkreeft-close-86748

Het zicht wordt na de kentering veel slechter. We gaan aan de oppervlakte kijken waar we zijn en laten ons ondiep meedrijven met de stroming tot aan de trap. Het zicht is nu zo slecht dat we mekaar niet meer zien. Eddy is het eerst boven en weet je wat hij gezien heeft? Juist: slakjes … net voor de trap. Het waren er witte, waarschijnlijk vlokslakken. Door het slechte zicht en de toenemende stroming heeft hij ze echter niet goed kunnen vastleggen met de camera, maar het bewijs heeft hij wel!

Nog even een nabeschouwing bij de auto en het zit er weeral op. Binnen 14 dagen volgt er weer een biologieweekend met Bas van der Sanden. Ditmaal specialisatie kwallen. Wedden dat ik dan alleen maar slakjes ga zien en geen kwallen!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief