Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Blog / Duiken / Reizen

Slecht zicht vandaag!

Even voorstellen, Joost Claassen. Vanaf het Canarische eiland La Palma zal hij regelmatig gaan bloggen over duiken én het lokale leven. De eerste… Slecht zicht!

Vandaag is het weer zover. Je voelt de trilling van een jaar lang opgebouwde spanning in de lucht hangen. Bussen rijden afgeladen vol richting de hoofdstad Santa Cruz de La Palma, aan de oostkant van het eiland. De bus zit vol met in het wit geklede mensen, van strak in het pak tot in een simpele broek met overhemd. Sommige mensen hebben zo´n oude hutkoffer bij zich en iedereen draagt wel iets van een hoed.

Als de bus de hoofdstad binnenrijdt stuiven de stofwolken al hoog boven de gebouwen. Stofwolken talkpoeder welteverstaan. Overal standjes met bier, cocktails en eten, op straat lopen de drumbands met opzwepend getrommel. Hier en daar loopt een man verkleed als een voluptueuze Cubaanse, La Negra Tomasa. Mensen lopen rond met eigengemaakt karretjes, volgeladen met bier, rum en cola. Het is druk, heel druk in de smalle en vooral zeer witte hoofdstraat van Santa Cruz. Wat is hier aan de hand?

joost-en-reneNou, we vieren dus carnaval hier, maar dan net even iets anders. Het is “Los Indianos” op La Palma en dat is toch wel een speciale carnaval om te kunnen vieren. Wij zijn van boven de rivieren en hebben nooit iets van Carnaval meegekregen. Maar op La Palma ontkom je er niet aan en vooral het grote feest in Santa Cruz is een geweldig volks- en familiefeest. De sfeer is gemoedelijk en de mensen zijn uitgelaten. Door de straten rijden auto’s met talkpoederkanonnen om iedereen van een flinke dosis talkpoeder de voorzien. Iedereen heeft ook wel een bus talkpoeder bij zich om elke voorbijganger ook even flink in te poederen. De poeder vindt je na een week nog terug in je oren, neus, kleren en noem maar op.

plaza-santa-cruz

Waar het precies vandaan komt, dat hele feest met in wit geklede mensen met koffers in de hand, die enorme Cubaanse dames en het witte poeder, dat weet eigenlijk niemand precies. Er zijn meerdere verhalen maar het is vooral een eigen leven gaan lijden.

Het feest heeft iets magisch, zoals zoveel dingen hier op La Palma. En wat dat is, dat weet je pas als je er tussen staat. Net als tijdens de duiken die ik hier maak kom ik even los van alles en zweef ik even op een wolk, een witte stofwolk in dit geval. Het zicht is alleen wat slechter dan normaal, maar dat biertje in mijn hand en het samenzijn met mijn vrienden, maakt alles goed. La Palma is ook vandaag weer een beetje magie!

Links:

http://www.casadebuceo.nl

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief