Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Reizen

Wrakduik op Madeira

Duiken op Madeira is gevarieerd! In het laatste deel van de vierluik staat  er voor Susan Dogterom een wrakduik op het programma.

Op Madeira kun je wrakduiken maken – ook als je geen technisch duiker bent. Ze hebben het wrak zo gesitueerd dat je niet naar grote dieptes hoeft. Uiteraard heb je voldoende ervaring nodig, maar zeker met gids is het goed te doen en veilig.

Corveta Afonso Cerqueira – wrak én nationaal park

Het wrak is de Corveta Afonso Cerqueira, oftewel de F488, een voormalig Portugees marineschip. Het schip is door middel van explosieven in september 2018 afgezonken naar de zandbodem. Het is daar tussen de 24 en 33 meter diep. Het wrak is 85 meter lang en heeft drie verdiepingen over de lengte van het schip met daarboven nog een stuurhut – deze ligt op 18 meter diepte. De top van de toren bevindt zich 12 meter onder het wateroppervlak. De locatie is na het afzinken van het schip meteen als nationaal park bestempeld en er mag dus niet gevist worden.

Vanaf het duikcentrum is het wel een stuk varen om er te komen. We gaan op de heenweg tegen de stroming en golven in, dus we zijn ruim drie kwartier onderweg. De boot is niet oncomfortabel, maar ik ben blij als ik te water kan. We hebben afgesproken dat ik achterover mag rollen zodra onze boot aan een van drie boeien vastligt. De schipper kiest de boei in het midden van het wrak, zodat we altijd vrij snel bij de lijn kunnen zijn.

Zodra ik in het water lig, zie ik bijna het complete wrak onder me liggen. Ik daal rustig af langs de lijn en merk dat er weinig stroming staat. Wel hangt er veel vis rondom het wrak, waaronder ook kleine barracuda’s en makrelen. Het wrak is in twee jaar nog niet veel begroeid, waardoor je alle details  van het schip nog kunt zien. We maken eerst een rondje buitenom en zien onder andere het luchtafweergeschut, katrollen en meerdere trappen. Alles is compleet intact.

Foto: Susan Dogterom
Foto: Susan Dogterom

Begaanbaar

Wel zien we veel grote gaten in het wrak. Deze zijn expres gemaakt. Je kunt er makkelijk doorheen zwemmen. Als je het wrak binnengaat, dan ben je vanwege deze gaten altijd maximaal vier meter van een uitgang verwijderd. Daarom mogen we van gids Jessica zelf op pad tijdens deze duik. Wel hebben we afgesproken dat we niet door het onderste dek duiken. Hier ligt veel zand, waardoor het zicht snel slecht kan worden en er is bovendien weinig te zien. Daarom gaan we eerst door het op een na onderste dek en daarna steeds verder omhoog.

Het is makkelijk navigeren dankzij het vele licht dat door de gaten schijnt. Op de benedendekken staan nog veel stapelbedden en een paar wagons. Er is altijd genoeg ruimte om er langs te manoeuvreren. En op een aantal plekken kun je makkelijk van verdieping wisselen. Er ligt weinig stof, waardoor het zicht goed blijft. We eindigen in de stuurhut. Ook hier zijn alle details nog zichtbaar. Er hangt nog een telefoon, maar bij controle blijkt dat deze geen verbinding meer heeft.

Foto: Susan Dogterom

Na een laatste ronde over het dek is het tijd om weer naar de lijn te gaan voor de veiligheidsstop. We zijn blij dat we met nitrox duiken, want we zijn op 28 meter geweest, maar zitten nog ruim boven de nultijd. Het deel van de groep met lucht heeft de duik veel sneller moeten afbreken. Wij hebben het idee dat we wel alles hebben gezien.

Terwijl we aan de lijn hangen, begint Jessica naar mij te gebaren. Ik begrijp haar niet meteen. Ik denk in eerste instantie dat ze met het wrijven over haar buik en het wijzen naar de boot bedoeld dat ons iets lekkers te wachten staat. Maar dan begint het te dagen. Ze heeft het over zeeziekte en dat ik beter nog even aan de lijn kan wachten tot alle andere duikers in de boot zijn geklommen. Dat scheelt mij weer gehobbel op de golven. Wel heel fijn dat ze daar rekening mee houdt. Ik klim als laatste aan boord en we beginnen meteen aan de terugweg, die gelukkig met de golven mee veel comfortabeler is. Het is best een stuk varen, maar het wrak maakt het helemaal waard!

Madeira - algemeen

Madeira is een eiland in de Atlantische Ocean. Het eiland is een autonome regio van Portugal en ligt 700 km ten westen van Afrika. Madeira heeft een mild klimaat en gemiddeld 7 zonuren per dag.

Massatoerisme kennen ze hier niet en met zijn natuur, bergen en bossen is het eiland met zijn vulkanische oorsprong en kust met steile rotsen populair bij wandelaars en natuurgenieters.

De taal op Madeira is Portugees. Het water uit de kraan is drinkbaar en van goede kwaliteit, maar kan een lichte chloorsmaak hebben. Het gangbare voltage is 220 Volt en er worden dezelfde stekkers gebruikt als in Nederland en België.

Duiken

De meeste duikplaatsen liggen aan de zuidkant van het eiland. Het Garajau zeereservaat is een beschermd gebied met verschillende mooie duikplaatsen. Hier zijn onder andere tunnels en grotten in de rotsformaties. De watertemperatuur varieert van 19 graden in de winter tot 25 graden Celsius in de zomer. Rond Madeira zijn pijlstaartroggen, murenen, tandbaarzen, barracuda’s en kreeften te vinden, maar ook dolfijnen en walvissen. In de Madeira-archipel komen 28 soorten walvisachtigen voor. Tuimelaars zijn het hele jaar rond Madeira te vinden, gewone dolfijnen zijn er vooral van januari tot augustus. Van april tot oktober zijn de meeste walvisachtigen in de wateren rond Madeira aanwezig. Er worden dan ook diverse boottochten georganiseerd om walvissen en dolfijnen te spotten.

Susan dook in september 2020 op Madeira met Madeira Diving Center.

Dit is deel vier van de vierluik. De andere delen gemist? Klik om deel één, deel twee én deel drie van het het verhaal terug te lezen.

Foto: Marco van Rijswijk

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief