Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken

De geboorte van een nieuwe duikstek

Hoe spannend is het om een nieuwe duikstek te ontdekken? Mark van de Meulengraaf en Erik Wiesmans vertellen je hoe hun oude visstek een favoriete duiklocatie werd.

Jarenlang hebben we gevist, maar inmiddels zijn we verslingerd geraakt aan het duiken. Dan is het toch logisch dat we ons afvragen of onze oude visstek de moeite van een duikje waard is.

Zo is het idee geboren en… zou het dan niet fantastisch zijn om de vis nu in zijn normale habitat te bezoeken? Niet als slinkse verleiders met lokaas en een scherpe haak, maar als vreedzame gasten, onder water? Wat zou er te zien zijn? Waar houdt de vis zich schuil? En waar hadden we eigenlijk al die keren met ons vistuig aan vast gezeten?


Zeven meter zicht

Het plan was goed. Na het bedenken liet de uitvoering echter weken op zich wachten. Totdat een visser ons benaderde om op de bewuste stek een losgeraakte fuik op te sporen. Het was de aanleiding waarop we gewacht hadden.

Vier dagen later gaan we met bewolkt weer en een iets te harde wind te water. Wat we zien, overtreft onze stoutste verwachtingen. Zeven meter zicht. Als getraind GUE duiker kan Mark dat redelijk inschatten. Latere GUE-metingen bevestigen het.

Her en der hangt vistuig

Samen duiken we langs veenwanden, oude boomstronken en waterplanten op zoek naar iets herkenbaars. Maar… niets. Onze oude vertrouwde visstek is veranderd in een compleet nieuwe wereld. Tussen het riet schuilen brasems. Even verderop woelt een karper in de bodem. En daar, een enorme kolonie wolhandkrabben. Gefascineerd vervolgen we onze duik. Een voorn glinstert in het zonlicht. Her en der hangt vistuig, hier een blinkertje, daar een stalen onderlijntje.

 Mission accomplished

Dan doemt de bewuste fuik op. We bevestigen er een touw aan zodat hij straks naar de kant gesleept kan worden. Mission accomplished! Maar het daaropvolgende OK-teken heeft niets met vissen of vistuig te maken. Eenmaal boven kunnen we ons enthousiasme nauwelijks bedwingen. Een nieuwe duikstek is geboren!

Wij maakten sindsdien vele duiken op deze stek, die nu snel een officiële naam moet krijgen. We hebben afgesproken deze duiklocatie in kaart te brengen voor Duikersgids 10 en hebben besloten deze stek tot deze nieuwe gids geheim te houden. Op de onthulling van de naam en de exacte locatie moet je dus nog even wachten. Hebben we jou al wel nieuwsgierig gemaakt?

Foto’s: Mark van de Meulengraaf

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief