Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Aike Willemsen- Egypte, Hurghada 2/3

Datum april 2014
Locatie Hurghada, Egypte

 

Ondertussen is het 3 dagen geleden dat we zijn vertrokken uit Nederland en we zitten al aardig in het ritme, 07:30 de wekker, snel douchen, een bak koffie en op naar de Duitse bakker waar de ham/kaas croissantjes en de pizza broodjes al klaar voor ons liggen en daarna door naar Voodoo Divers. Daar aangekomen nog even wat rondhangen en snel de boot op.

Setje opbouwen, camera opbouwen en met een flesje fridrank onderuit op een zitzak die we ondertussen al zo gepositioneerd hebben dat we vanuit de zitzak bij de koelkast en watertank kunnen…. toppunt van luiheid is wel bereikt.

Voor de eerste duik van vandaag varen we naar Fanadir Noord, een grote rifwand met een pinnacle en een klein grotje en de wand, vooral dat laatst kan interessant zijn want heb er vorig jaar een frogfish gevonden.

Duik 302
We springen het water in en gaan eerst richting de drof-off op 30 meter om te kijken of er nog iets groters rond zwemt, maar helaas geen geluk. Langzaam zoeken we het weer wat ondieper op en komen een grote Knobbelige zeekomkommer tegen, bruinachtig met grote stekels en rond de 40 cm, veel groter worden ze ook niet. We zoeken nog wat rond bij de pinnacle en duiken via de wand terug waar we verschillende soorten murenes zien, o.a. de Roodkopmurene. Waarom deze zo heet is mij een vraag, hij is bruin met gele spikkels.

Iets verderop zien we een Grote Tijgermurene, lichtbruin met donkere vlekken, de eerste keer dat ik deze zie, hij duikt snel tussen het koraal als wij eraan komen en na 2 fotootjes is hij helemaal verdwenen.

We zijn ondertussen 40 minuten onderwater en brengen de laatste 20 minuten door bij het kleine grotje dat vol met kleine visjes en koraalduivels zit. Jeroen, Lotte en ik zoeken naar de frogfish, de rest kan gestolen worden. Ondertussen voel ik iets aan mijn vin trekken, meestal iemand die wat van me moet;) Het is iemand van een andere duikschool met 3 intro duikers die overal en nergens op de kop rond hangen, dat kan ook alleen maar in Egypte.

Ik maak netjes plaats zodat ze ook even kunnen kijken totdat hij 2 van zijn introduikers letterlijk op het rif zit en met de derde ook het grotje wil gaan bekijken, wat een prutsers duiken hier toch rond. Ik wijs nog naar zijn introduikers die ondertussen aan het testen zijn hoever ze met hun vinnen het rif in kunnen schoppen en geef daarna het internationale teken om op de rotten…. Wat kan ik me ergeren aan dit soort volk.

Na 20 minuten nog geen frogfish dus tijd om weer terug naar de boot te duiken, een leuk duikje met een wat mindere afsluiting. Op de boot aangekomen staan er ook nog doodleuk wat toeristen vanaf een andere boot te vissen in een gebied waar dat verboden is…. gelukkig weet de crew heel goed hoe ze dat moeten oplossen, ook al is het in het Arabisch, iedereen snapt de hint.

Op de boot de setjes ombouwen en ik hoor van een cameraman die mee is dat hij de frogfish wel gevonden heeft, ze zijn ook niet makkelijk te vinden. De lijnen worden losgegooid en we varen naar Torfa Bakash, een rif waar zeker weten geen andere duikers zijn. Het rif is vernoemd naar de kapitein van de Red Sea Star, de boot waar we op zitten. Via Google Earth hebben ze een ondiep stuk gezocht en er een duikje aan gewaagd, altijd leuk!

Duik 303
We doen een drifduik bij Torfa Bakash, het heeft wat weg van Shaab Sabina wat een van mijn favorieten is. Aan een stuk door een koraaltuin, echt schitterend. Al snel zien we een pyjama slakje en wat mooie zeesterren. Langzaam laten we ons meevoeren met de stroming die af en toe wat draait. Echt een duik om van een afstandje naar al het mooie koraal te kijken. Ik maak weinig foto’s deze duik maar stap tevreden weer aan boord van de boot. 70 minuten lang genieten!
Zoals bij de meeste dagen is het tijd voor een koud biertje bij de Caribbean bar waar het met de zonsondergang goed vertoeven is. Ondertussen hebben we ook de cocktails uitgevonden en samen met het hele zooitje van de boot maken we er een paar gezellige uurtjes van. Als afsluiter een biefstuk bij Moby Dick en dan vallen rond 23 uur de ogen ook wel weer dicht. Vermoeiend zo’n duik vakantie;)
Vandaag hebben we een nieuwe vriend op weg naar het duikcentrum, een puppy die met ons meeloopt en tegen andere mensen blaft als ze in de buurt komen, zou het ook tegen opdringerige verkopers helpen? Bij de drukke hoofdstraat jagen we hem toch maar weg want oversteken gaat hij niet overleven vrezen we.

Voordat de boot uitvaart vragen Jeroen en ik al naar een derde duik, we willen graag naar de Balena, of zoals de meesten hem noemen, de Belina. Dat gaat lukken vandaag, dan kan de dag al niet meer stuk!
Maar eerst 2 andere duiken, als eerste varen we naar Torfa Ben El Gebel, een duikstek dat tussen Big en Small Giftun ligt. De dames liggen op het zonnedek te doen waar ze goed in zijn, zonnen en roddelen ( dat denken wij tenminste) terwijl de mannen het achterdek weer onveilig maken, de mooiste en sterkste verhalen gaan de rondte zoals gewoonlijk.

Duik 304
Na een uurtje varen komen we aan bij Torfa Ben El Gebel waar we snel het water in duiken, opzoek naar de mooiste vissen en andere diertjes tussen de pinnacles. Na wat koraalduivels en zeesterren zien we een grote krokodilvis liggen. Jeroen en ik duiken er op af en schieten wat plaatjes. Vooral de ogen vind ik erg mooi om vast te leggen. Voor de rest van de duik zien we niet veel speciale dingen, we zijn ook al aardig verwend wat betreft Egypte.
Op het einde van de duik schiet ik nog een boeitje, niet dat het nodig is maar toch goed om af en toe te oefenen.
Ik sta even bij kapitein als we naar de volgende duikstek varen, netjes vaart hij tussen alle ondiepe stukken door zonder enige vorm van navigatie behalve de kaart die hij in zijn hoofd heeft zitten, blijft bijzonder. We gaan naar El Aruk split Erg, een duikstek met een gespleten pinnacle zoals de naam al zegt.

Duik 305
Deze duik hebben we Zsofie bij ons, een van de gidsen van Voodoo Divers, ze heeft een dagje vrij en wil gewoon lekker duiken dus gaat met ons mee als buddy. Ze heeft een goed oog voor kleine dingen en zegt zelf dat ze alles kleiner dan 5cm en groter de 5 meter mooi vind (ja die grapjes zijn al gemaakt).
We duiken van de ene pinnacle naar de andere en al snel zie ik tussen het koraal een Savigny’s brokkelster, het heeft de vorm van een zeester maar dan met erg dunne armen vol met stekels, met de macro lens kun je hier altijd mooie foto’s van maken, geeft een mooie diepte met die stekels.

Niet veel verder zit er op een stuk koraal de ei streng van een Spaanse danseres, de Spaanse danseres laat zich voornamelijk alleen in het donker zien dus deze vinden we helaas niet. Overal waar je kijkt op deze stek zitten kleine holletjes in het koraal vol met zee-egels, kleine visjes, krabbetjes en vooral veel kappergarnalen.
Al snel zien we ook weer het Geellipchelidonura slakje, zo zie je ze 6 jaar niet en dit jaar al minstens een stuk of 10. Aan het einde van de duik hangen we wat na bij de gespleten pinnacle, duizenden Yellowtail sweepers zwemmen rond en terwijl de dames naar de boot duiken gaan Jeroen en ik nog bij 1 pinnacle kijken, na 70 minuten is het voor ons ook tijd om terug te duiken.
Op de boot bouwen we onze setjes om en gaan er nieuwe batterijen in de camera en flitser. Ook rol ik mijn reel een stuk of om te kijken of daar geen knopen in zitten, alles staat nu klaar voor de Belena, eindelijk weer eens het wrak in en daarna opzoek naar al het bijzondere leven dat hier zit.

Wordt vervolgd…..

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief