Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Wat is een zeevlinder?

Gewoonlijk zweeft een zeevlinder met een neerwaartse vleugelslag als een ruimteschip door de oceaan. Eigenlijk zwemt deze slak achteruit, want het achterste deel van zijn schelp is dan naar voren gericht. Maar wanneer er gevaar dreigt, gooit hij het roer om. Hij duwt zijn schelp, nu met de voorkant naar voren, door het water en schiet weg met een snelheid tot wel 45 centimeter per seconde. Dat is in één seconde meer dan zeven keer zijn lichaamslengte!

Scubapedia_logo

De Cymbulia peronii is een zeevlinder die behoort tot de vleugelslakken, ofwel pteropoden. Cymbulia peronii is bijna helemaal doorzichtig, maximaal zes centimeter groot, en heeft een flexibele zachte schelp.

Cymbulia is een van de vele soorten zeevlinders. Deze groep speelt een belangrijke rol in het oceaan-ecosysteem. De schelpen van de verschillende soorten variëren enorm. Sommige hebben een harde schelp, een halve schelp, of helemaal geen schelp. Andere hebben een zachte schelp, gemaakt van gelatineachtig doorzichtig materiaal, zoals het glazen muiltje van Cymbulia. Harde schelpen lossen op in een zure omgeving en zijn dus gevoelig voor oceaanverzuring. De zeevlinders met een harde schelp worden daarom gezien als kanaries in de kolenmijn: een graadmeter voor oceaanverzuring.

Cymbulia peronii gefotografeerd tijdens een nachtduik bij Florida. (Foto: Linda Ianniello)

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief