Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Wat is schuimalg?

De schuimalg Phaeocystis pouchetti dankt zijn naam aan de enorme schuimlaag die de algen achterlaten op de stranden wanneer ze afsterven – het is net opgeklopt eiwit.

De alg is een eencellig plantje dat met duizenden exemplaren tegelijk bruine, halfdoorschijnende bolletjes met een doorsnede tot enkele millimeters vormt. Een complex natuurfenomeen dat zich jaarlijks manifesteert, maar slechts om de ongeveer vijf jaar massaal toeslaat.
De halfdoorzichtige bolletjes, die de doorzicht van het water belemmeren, worden omgeven door een gelachtig membraan dat uit suikers bestaat die door natrium en magnesium aan elkaar worden gekoppeld. Dit membraan lijkt de alg te beschermen tegen predatie door onder andere dierlijk plankton.

Meestal duurt de bloei vier tot zes weken. Dan zijn de essentiële voedingsstoffen uit het zeewater verdwenen, door de algjes opgenomen en vastgelegd in de cellen. De bolletjes zakken dan naar de bodem, sterven daar af en worden verteerd door onder andere bacteriën. Hierbij komen heel veel eiwitten en andere biomoleculen vrij in het zeewater. Door stroming en golfslag denatureren veel van deze eiwitten. Daarbij vormen ze een stevig vuilwit schuim dat op het water drijft en aanspoelt op de stranden.

Klik hier voor een uitgebreide uitleg van Peter H. van Bragt van Stichting ANEMOON.

Schuimalg
Foto: Peter H. van Bragt, Stichting ANEMOON
Foto: Peter H. van Bragt, Stichting ANEMOON

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief