Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Hoe komt dat water in mijn trimvest?

Water in je trimvest… precies wat je niet wilt. Hoe komt het erin? En hoe voorkom je dat er water in je trimjacket komt?

Scubapedia_logo

Via de inflatorslang pomp je lucht in je trimvest om meer drijfvermogen te creëren en laat je lucht uit je trimvest ontsnappen (ontluchten) zodat je kunt afdalen.

Dat ontluchten van je trimvest via de inflatorslang doe je met de knop – simpel gezegd, je drukt erop en de klep gaat open. In je trimvest zit lucht onder druk. Deze kan niet weg vanwege die klp, maar zodra de klep opengaat, ziet de lucht kans om te ontsnappen. Op dat moment kan er ook geen water naar binnen komen. Maar stel dat de klep wordt geopend zonder dat er lucht in het trimvest zit of als de lucht niet via de klep kan ontsnappen (omdat de inflatorslang geknikt is bijvoorbeeld), dan is de waterdruk groter dan de luchtdruk en loopt er water in het trimvest. Overigens is dat vaak maar een klein beetje.

Een duiker met net te veel drijfvermogen (dus te weinig lood) probeert onder water vaak nog wat lucht uit het trimvest te laten, terwijl er dus geen lucht meer in zit. De klep staat dan vaker en langer open en water kan dus het trimvest in lopen.

Ook kan er water in het trimjacket lopen wanneer je met je hoofd omlaag dieper probeert te komen en tegelijkertijd lucht via de inflatorslang wilt laten ontsnappen. Lucht heeft een opwaartse kracht en zal zich altijd naar het hoogste punt van je trimvest verplaatsen. Wanneer jij dan met je hoofd omlaag afdaalt, zit de lucht aan de onderzijde van het trimvest zitten, ofwel ter hoogte van je heupen of onderrug. De lucht zal dan niet ontsnappen via de inflatorslang, hoe vaak je ook op de inflatorknop drukt. Maar ondertussen heeft het water vrij baan.

Heb jij vaak water in je trimvest? Let eens op je houding tijdens het ontluchten van het trimvest. En vraag je ook af of je wel voldoende lood gebruikt.

Foto: Clotho, CC BY SA4.0

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief