Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Schade aan rif Bonaire na Matthew valt mee

STINAPA heeft de schade aan de koraalriffen van Bonaire na orkaan Matthew geïnventariseerd. De schade valt mee in vergelijking met de schade na de orkanen Lenny in 1999 en Omar in 2008, meldt Bonaire.NU.

Bonaire_Edwin_blog3_1

Foto: Edwin van der Sande

Na de krachtige golfslag op dinsdag 4 en woensdag 5 oktober als gevolg van orkaan Matthew heeft STINAPA samen met vrijwilligers een inventarisatie gedaan van de schade aan het rif van Bonaire. Er zijn 18 verschillende plekken verspreid langs de westkust van Bonaire en Klein Bonaire, systematisch en vergelijkbaar geïnventariseerd. Er is gekeken naar schade en bedekking met zand van koralen en sponzen. De resultaten zijn vergeleken met inventarisatie van schade na de orkanen Lenny en Omar.

STINAPA komt tot de volgende conclusies:
Op elf van de achttien onderzochte locaties is schade aan koralen in de ondiepe zone (<10m diep) geregistreerd. Vooral vuurkoraal maar ook sponzen en Elkhorn en Staghorn koraal zijn gefragmenteerd of gebroken. Er is vrijwel geen schade geregistreerd aan het rif op een diepte van meer dan 10 meter als gevolg van de golven na Matthew. De schade aan het rif van Bonaire valt gelukkig sterk mee in vergelijking met de schade die werd veroorzaakt door voorgaande orkanen als Lenny in 1999 en Omar in 2008.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief