Review: Backscatter Mini Flash MF-1
Een combinatie van een flitser en snoot – onderwaterfotograaf Ron Offermans nam de proef op de som met de Backscatter Mini Flash MF-1.
De Backscatter Mini Flash MF-1 heeft een voor een flitser heel onconventioneel uiterlijk. Wat meteen opvalt, is de lange dunne cilinder die aan de achterkant uitsteekt. In die cilinder is de accu gehuisvest. Hierdoor is de flitser minder compact dan een aantal concurrenten. Hij lijkt kwetsbaarder, maar door de stevige metalen behuizing hoef je daar waarschijnlijk niet bang voor te zijn. In de praktijk blijkt het uitsteeksel zelfs wel erg handig om de flitser zorgvuldig te richten. Het tweede opvallende kenmerk van de flitser is de volledige integratie met de eventueel meegeleverde optische snoot.
De afgelopen tien jaar zijn snoots behoorlijk gemeengoed geworden. Voor alle leverbare flitsers zijn er diverse snoots beschikbaar. Van eenvoudige conische gevormde holle buisjes tot geavanceerde lenzenstelsels. In veel gevallen zijn de leverancier van de flitser en die van de snoot niet dezelfde. Er zijn ook veel onderwaterfotografen die ze zelf in elkaar knutselen. Vandaar dat de samengestelde constructie van flitser en snoot zelden optimaal is.
Nu is er voor het eerst een flitser op de markt waarbij rekening heeft is gehouden met het feit dat hij voornamelijk met een snoot gebruikt zal worden. De combinatie van flitser en snoot ziet er wél uit als een soort lange dunne deegroller, maar in de praktijk blijk je daar weinig last van te hebben.
Bediening
De bediening van de flitser is simpel en robuust. De flitser heeft een drukknop en een draaiknop. De draaiknop heeft een stand-by-stand en zes numerieke waarden, die staan voor een oplopende lichtsterkte. Je activeert de flitser door – met de draaiknop op de stand-by-stand – de drukknop vijf keer snel achter elkaar in te drukken. Rond de drukknop verschijnt dan groen licht. Je kunt nu één van de zes lichtsterkten kiezen. Rond de drukknop wordt het licht blauw.
De instel-ledverlichting activeer je met de drukknop. Deze heeft drie standen. Elke keer dat je de drukknop indrukt, verhoog je de sterkte. Na de vierde keer indrukken gaat het licht weer uit.
Met de draaiknop weer terug in de stand-by-stand en vijf keer drukken op de drukknop deactiveer je de flitser.
Geen TTL
De mini flash beschikt niet over een TTL-functie en dus kan het licht niet automatisch kan worden gedoseerd voor een juiste belichting. Voor sommige onderwaterfotografen misschien een gemis, maar de meer ervaren onderwaterfotografen maken hier toch al geen gebruik van. Met een proefopname kun je snel de juiste belichting bepalen en met zes verschillende instelbare lichtniveaus kun je optimaal invloed uitoefenen op het resultaat.
De flitser herkent zelf of de camera wel of geen voorflitsjes gebruikt en na een proefopname zal hij probleemloos synchroniseren met de flits van de camera.
Mini Flash voor gewoon gebruik
Hoewel de flitser op de markt lijkt te worden gezet als snootflitser, wil dat niet zeggen dat je de flitser absoluut niet zonder snoot kan gebruiken. Backscatter geeft aan dat het richtgetal 16 is. Dat is minder dan de meeste kleine flitsers van Inon en Sea & Sea die een richtgetal van 20 hebben. Om te zien wat dit in de praktijk betekent, heb ik het licht van de flitser vergeleken met dat van de Inon S2000.
Wat absolute lichtopbrengst betreft is er niet veel verschil – wel wordt het licht van de Inon flitser iets beter verspreid over het hele beeld. De test is uitgevoerd met een 16mm lens met een behoorlijk wijde beeldhoek. Met een lens met een iets minder wijde hoek zul je niet zo snel last hebben van donkere hoeken. Daarnaast kan er ook nog een diffuser gebruikt worden op de Mini Flash.
Snootflitser
Als snootflitser komt de Mini Flash pas goed tot zijn recht. Je hebt geen losse opzetstukjes nodig voor een nog een kleinere lichtbundel. Via een schuifje met verschillende gaatjes kun je heel snel wisselen tussen de verschillende lichthoeken.
Lichtovergang
De lichtovergang van de lichtbundel is vrij abrupt. Dit is ook afhankelijk van de afstand waarop de snoot gebruikt wordt. Een optische snoot heeft namelijk een lens en een lens heeft een brandpunt. Bij de Mini Flash ligt deze op ongeveer 6 centimeter. Op deze afstand krijg je een harde overgang van licht naar donker. Dichterbij of verder weg wordt de geprojecteerde lichtcirkel weer meer of minder onscherp.
Instellicht
De mini flash heeft een krachtig instellicht, bestaande uit twee led’s aan weerszijde van de flitsbuis. Dat is voor een flitser uit deze prijsklasse absoluut uniek. Hierdoor kun je de flitser heel exact richten op het onderwerp. Met name bij snootfotografie is dit erg belangrijk.
Praktijk
Ik heb de flitser met snoot gebruikt tijdens een duik bij TODI en in de Oosterschelde. De flitser-/snootcombinatie is duidelijk lichter en veel handzamer dan alle andere flitser-/snootcombinaties die ik in het verleden heb gebruikt.
Voor visportretten met een zwarte achtergrond is deze combinatie uitstekend geschikt. Het is wel afhankelijk van de vis en de invalshoek in hoeverre de lichtovergang duidelijk zichtbaar is. Bij een lichte egale vis vanaf de zijkant is dat veel duidelijker dan bij een donkere vis met meer tekening die schuin op je afkomt.
In de Oosterschelde zie je ook snel wat het effect van de snoot is op het contrast en de kleurverzadiging. Het licht krijgt weinig kans zich te verspreiden via het zweefvuil omdat er slechts een klein gedeelte van de waterkolom wordt verlicht. Hierdoor krijg je hard licht en hoe harder het licht hoe grote het contrast en de kleurverzadiging.
Een snootverlichting is een soort theaterverlichting waarmee je kunt forceren dat een onderwerp heel mooi loskomt van de achtergrond.
Via het schuifje kun je heel snel wisselen tussen de verschillende lichtbundels zodat je deze goed kunt aanpassen aan het onderwerp of aan het effect dat je wilt bereiken.
Heel belangrijk hierbij is wat je wel of niet belicht. Het lichtaccent moet exact op het onderwerp. Als de lichtbundel te veel voorgrond verlicht, gaat het effect verloren.
Door de eenvoudig aan te passen lichtbundel en de mogelijkheid om exact te richten vanwege het heldere instellicht is de Backscatter Mini Flash een uiterst praktische snootflitser voor een heel aantrekkelijke prijs. Enige nadeel is misschien de iets te geringe lichtopbrengst bij groothoekopnamen onder lichte omstandigheden.