Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film / Het verhaal achter de foto

Schuwe sailfin blenny – Het verhaal achter de foto

Ron Offermans, die in november bij ons in beeld was, spendeerde meerdere duiken aan het fotograferen van dit ene visje.

Om een sailfin blenny in vol ornaat te kunnen fotograferen heb je heel veel geduld nodig. Het is überhaupt al een kunst om ze te vinden. Ze zijn uiterst klein en zitten voornamelijk verscholen in een holletje waarbij hooguit hun kopje naar buiten steekt. Tijdens een duiktripje naar Bonaire vonden we tijdens de veiligheidsstop, op een niet zo interessante en redelijk vlakke bodem met veel gruis, enkele stenen waar zo af en toe wat leek te bewegen. Bij nader inspectie leefde er in meerdere stenen sailfin blennies. Af en toe kwamen ze heel even, wat zenuwachtig bewegend, uit hun holletje. Dat duurde maar enkele seconden, dus als je het zag gebeuren waren ze meestal alweer terug in hun holletje voordat je maar de kans had je camera op ze te richten. De enige manier was positie kiezen, instellen en wachten tot hij naar buiten kwam en op tijd afdrukken.

Dat leek makkelijker dan gedaan. In het kwartiertje van onze veiligheidsstop was het in ieder geval niet gelukt. Ze kwamen er wel af en toe uit, maar niet in de gewenste positie. Ik wilde ze namelijk precies van de zijkant fotograferen, zodat je de sailfin mooi zag. Of hij kwam er wel uit in de goede positie, maar dan was ik weer net te laat. We zijn daarom nog twee keer terug geweest en hebben het grootste deel van deze duiken op de loer gelegen bij een holletje. Ik had gelukkig een steen met een holletje gevonden die iets hoger lag zodat ik hem vanuit een lage positie kon fotograferen. Op deze manier stak hij mooi af tegen het blauwe water. Het heeft wat moeite gekost, maar ik was blij met het resultaat.

Ron Offermans was in november ‘in beeld’ op DuikeninBeeld. Klik hier voor meer foto’s en het verhaal van deze fotograaf.

Lees en kijk nog een ‘verhaal achter de foto’:

Het verhaal achter de foto
Dat beelden vaak meer zeggen dan duizend woorden, staat buiten kijf! Maar soms kan het verhaal het beeld versterken. In deze serie vertellen onderwaterfotografen het verhaal achter de foto – hun beleving of de techniek!
Heb jij ook zo’n foto met een mooi verhaal? Plaats de foto in je album in de fotogalerie en stuur een mailtje naar redactie@duikeninbeeld.tv met het verhaal. Een selectie van de verhalen zal worden geplaatst op DuikeninBeeld. Nog geen eigen album, registreer je, upload een foto en je hebt een eigen album.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief