Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Reuzenhaai maakt comeback

In de Ierse Keem Bay worden weer volop reuzenhaaien gezien. Opmerkelijk want juist daar werd er tientallen jaren op de dieren gejaagd.

In de tweede helft van de vorige eeuw werd aan de westkust van Ierland veel geld verdiend aan de lever en vinnen van de reuzenhaaien of basking sharks. Soms werden er in één seizoen honderden dieren gedood en lagen de stranden bezaaid met de karkassen, met als resultaat dat de populatie kleiner en kleiner werd. Tot in 1984 nog maar vijf reuzenhaaien in één seizoen werden gevangen. Dat was – eindelijk – het keerpunt… er werden maatregelen genomen zoals een jachtverbod en een verbod op de verkoop van de vinnen. En nu neemt de populatie in aantallen toe.

De Irish Basking Shark Group, een internationaal team van wetenschappers, tast nog in het duister naar de reden van de toename in de afgelopen jaren. Mogelijk draagt het verbod aan drijfnetten in de regio hiertoe bij – drijfnetten vormen een obstakel voor de reuzenhaaien en andere soorten, ze kunnen erin verstrikt raken.

Per seizoen varieert het aantal reuzenhaaien dat wordt gezien. Soms zijn het er tientallen, een jaar later kunnen het er honderden zijn. Waar dat aan ligt, wordt onderzocht. Mogelijk pendelen de reuzenhaaien tussen de Ierse en Schotse wateren en zorgen ze in deze regio voor het nageslacht. In 2021 werd baltsgedrag van honderden reuzenhaaien gefilmd.

Foto: Martin Prochazkacz/Shutterstock

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief