Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken / Natuur / Nieuws

Zeldzaamste haaiensoort gevangen

Australische wetenschappers hebben twee exemplaren van de meest zeldzame haaiensoort ter wereld opgespoord.

De twee volwassen speertandhaaien (een mannetje en een vrouwtje) zijn gevangen in de Wenlock Rivier in de Australische staat Queensland. De speertandhaai komt alleen voor in het westen van de Stille Oceaan. Tot nu toe waren er nog nooit volwassen exemplaren geobserveerd. Dat meldt het Australische biologische onderzoeksinstituut CSIRO.

Bijzonder

De onderzoekers van CSIRO waren verrast door hun vangst. Eerder waren in de Wenlock Rivier weliswaar onvolwassen speertandhaaien aangetroffen, maar nooit eerder waren er ook volwassen exemplaren gezien.

Door hun ontmoeting met de twee haaien hebben de onderzoekers voor het eerst de grootte van een volwassen speertandhaai kunnen vaststellen. De mannelijke haai heeft namelijk volgroeide geslachtsdelen, wat erop wijst dat het dier is uitgegroeid.

Het mannetje is 2,3 meter lang, de lengte van het vrouwtje beslaat 2,2 meter. “Tot nu toe hadden we geen idee hoe groot deze dieren konden worden”, aldus hoofdonderzoeker Richard Pallins op nieuwssite New Scientist.

GPS

De biologen hebben de twee roofvissen inmiddels uitgerust met GPS-chips. De speertandhaaien zullen eerst nader worden onderzocht. Na 120 dagen worden de GPS-chips weer losgelaten.

De chips zullen ook informatie versturen over het zoutgehalte van het water waarin de haaien zwemmen en zelfs over de diepte waarop ze zich bevinden.

Volgens de laatste schattingen van natuurorganisatie IUCN leven er slechts 2500 speertandhaaien in het wild. Volwasen dieren zijn zeer zeldzaam, omdat de vissen vaak op jonge leeftijd al worden gevangen door vissers.

Foto’s: CSIRO

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief