Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

René Weterings – Duik 500!

Locatie Sint Annaland

Een jubileumduik! Nummer vijfhonderd…. dat moet haast wel een bijzondere duik worden.

Tijd voor een zoektocht naar snotolven, dus ik plan een duik met Fred op de laagwater kentering bij Sint Annaland. De kentering staat wat laat, maar het is nog goed te doen. Bovendien ben ik vrijdag vrij om maximaal uitgerust aan de Duikvaker deel te kunnen nemen op de stand van Duikeninbeeld.tv.

Het was de hele dag al prachtig weer en de wind was er nauwelijks, ik had dus goede hoop op een mooi duikje bij Sint Annaland. Iets vroeger dan gedacht vertrok ik richting het eiland Tholen en kwam ruimschoots op tijd aan op de parkeerplaats, waar Fred ook al aanwezig was. In principe hadden we nog dik 45minuten tijd, dus maakten we daar even gebruik van om wat bij te kletsen.

Vandaag zou ik mijn 500e duik gaan maken, niet dat dit mij echt veel doet ondanks dat ik mijn statistieken wel goed bij houd. Het zou natuurlijk wel mooi zijn als het een beetje een aardige duik zou worden. Fred en ik hebben beiden de hoop dat het wel zou moeten lukken met dit weer en de afwezige wind.

Na de aankleedsessie trokken we er op uit, sjokkend door het zachte zand richting het water. We stapten het water in ter hoogte van de groene vaargeulboei. Daar leek het water best helder, maar we zagen ook al wel dat het toch wat melkachtig was. Er stond nog een lichte afgaande stroming en ons omgewoelde zand trok naar links weg. We gingen onder en ik schrok toch weer even van de watertemperatuur, wat je meteen goed voelt rond de lippen. Mijn duikcomputer gaf 4 graden Celsius aan.

We lieten ons met de lichte stroming meevoeren en zochten de overgang van oesters naar zand op, omdat we rond dat gebied de meeste kans zouden hebben, dachten we. Het mooie landschap van Sint Annaland kwam door het matige zicht niet uit de verf en ik had moeite om een goed zoekbeeld te creëren, ik moest mijn lamp wel onder een hoek hanteren om te zorgen dat er geen mistgordijn verlicht werd.

Al vrij snel zat er toch een paar meter tussen Fred en mij en zijn lamplicht was af en toe volledig weg. Dus het onvermijdelijke gebeurde weer, ik was Fred nu echt even kwijt. Maar goed, geen probleem, dat zijn we beiden wel gewend. Even doofde ik mijn duiklamp en vrij snel vond ik zijn lamplicht weer terug en doken we weer verder op zoek naar een snotolf.

Op de oesters zag ik van alles en nog wat, maar ik had er geen aandacht voor vandaag. Ik zag geen enkele slak en eigenlijk alleen de “simpele” krabben vielen op omdat die af en toe nog wat bewegen. Al met al was het dus niet echt spectaculair te noemen qua onderwaterleven en ik vond het zelfs een saaie duik. Het zicht werd richting de punt van de dijk wel wat beter en je kon hier de mooie sponzen weer goed zien, blijft toch een karakteristiek onderwerp van deze duikstek.

Na een half uur begon ik het al ietsje fris te krijgen en na 45minuten vond ik dat we moesten keren om niet al te koud het water uit te kunnen. Fred seinde OK en we keerden om, inmiddels stond er een lichte opkomende stroming die ons mooi hielp om terug bij het strandje te komen.

Wederom volgden we de rand van oesters en zand en ik probeerde nog een eventuele zeedahlia te vinden, om de duik wat op de fleuren. Maar helaas, ook die vond ik niet. Ik zag nog wel een kleine worm of zager in de waterkolom dansen en liet hem aan Fred zien. Heel actief was dit diertje niet, maar toch grappig om te zien.

Door de kou en het mindere zicht heb ik niet 1 keer de behoefte gehad om mijn camera gebruiksklaar te maken en foto’s te schieten. Na 64 minuten kwamen we netjes bij het strand boven water en ik was eerlijk gezegd blij dat ik er uit mocht, helaas zonder een foto te hebben gemaakt. Ik had het flink koud! Maar ook Fred had het koud, dus het lag niet alleen aan mij. Bij de auto trokken we snel onze spullen uit. Fred verraste mij met een klein flesje champagne om de 500e duik te vieren! Wat een leuk idee en leuk dat hij daar aan dacht, het maakte de duik toch weer goed. Zo’n glaasje bubbels gaat er wel in bij mij, dat heb ik liever dan een pilsje….die Fred overigens ook had meegenomen, voor het geval ik geen bubbels lustte. Mooi einde van avond dus en Fred heeft zich goed op de kaart gezet als buddy…haha. Dat smaakt naar meer!

Max. diepte 6.5m, temp. 4gr.C., zicht 1-2m, duikduur 64min.

WP_20140130_003_LOGO

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief