Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Mieke Noordanus – Passport to Paradise – Lembeh

Het laatste traject van de geweldige reis die Duikreporter Mieke maakt naar Noord-Sulawesi. Tijd om te gaan duiken in Lembeh Strait!

“Welkom terug” op Lembeh in bijna hetzelfde huisje als jaren eerder. Nummer 3B dit keer i.p.v. 3A. Inmiddels wel gerenoveerd, terwijl het daarvoor al zo mooi was. Zo verschrikkelijk hier, een beetje over Lembeh Strait kijken, omringd door de jungle. Echt een opgave om hier te zijn.

De middag van aankomst begon met heftige regenbuien en onweer. Buitje tegen het stof zullen we maar zeggen. De 3e duik van de dag een keer overgeslagen… nee, ik was niet ziek, maar een rust momentje inlassen na al bijna 30 duiken op rij is niet zo verkeerd. Opladen voor de dagen die nog zouden volgen.

Wat ik in een eerder report al had geschreven: wel wensen, geen verwachtingen… De 1e duik van de volgende dag gelijk een hairy frogfish en de mimic octopus! Vink! Die kan van mijn lijstje. Het was de eerste keer dat ik een mimic heb gezien sinds ik duik.

Nog heel veel mooie struinduikjes hadden we voor de boeg.

Ook nooit eerder van een pygmy squid gehoord en nog knapper dat de gids deze vindt en aan weet te wijzen. Wat zijn die pijlinktvisjes klein. Het is de kleinste in zijn soort. Niet meer dan een centimeter groot.

BWP3282459-128219

Behalve het hele kleine spul, kwamen we ook een zeepaard tegen, waar je bijna je fisheye lens voor nodig had.

We werden deze duik opnieuw gekoppeld aan meneer en mevrouw Klaag, zij waren nl. niet blij met twee heren, waar ze eerder die dag mee hadden gedoken en van ons hadden ze geen last (?). In Lembeh Strait waren ze in staat hun torpedosnelheid te verhogen door gebruik te maken van hun “wandelstokken”. Pointers mee onder water, zeker 70 cm lang, die diep in de bodem werden geprikt als ze zich voort bewogen. Zagen ze iets waarvan ze dachten dat het wel interessant kon zijn… Prik! Zelfs toen de gids een coconut-octopus aanwees… Prik! Resultaat, weg coconut-octo. Oh, mevrouw Klaas was trouwens alleen tevreden als een krabbetje met eitjes aangewezen werd, zonder eitjes was niet interessant genoeg. Uiteindelijk hadden ze het idee dat ze het zelf allemaal wel beter konden vinden. Niet tevreden over de gids, gelijk klagen bij het management. Normaliter bemoei ik me hier niet mee, maar we vonden het toch noodzaak om de situatie een beetje te nuanceren bij de leiding, die hier blij mee was.

Maar het kon onze vakantie niet beïnvloeden. Wat een diversiteit onder water. De 2e dag (zonder meneer en mevrouw Klaag)…. de 3e duik?!?! Whoop whoop, de blue ringed octopus, goed gecamoufleerd, maar toch waren zijn ringen duidelijk zichtbaar. Het is bekend dat dit octopusje klein is, maar zoooooo klein! Ontzettend gaaf. Vink! Weer één van mijn wensen in vervulling, ook de eerste keer dat ik dit zag.

BWP3282500-128219

BWP3292798-128219

Slakken, garnaaltjes, peacock mantis shrimps, kreeftjes, krabbetjes met en zonder eitjes, bobbit worm, emperor shrimps in symbiose op een nudibranch. Box visjes, blue ribbon eal en ga maar door. Te veel om op te nomeen en dat allemaal in één vakantie. Wat een paradijs. Alles doet de naam van deze reis eer aan!

BWP3292756-128219

BWP3302993-128219

Dan nog de accommodaties. Stuk voor stuk super. Bij Lembeh Resort doen ze er nog een schepje bovenop. Bijna letterlijk, het eten is er voortreffelijk en als je dus niet uitkijkt, doen die schepjes ook wat met je lijf. Maar duiken maakt hongerig, dus probeer jezelf maar eens in te houden. Gelukkig hadden we de dropjes thuis gelaten, best een opgave voor 2 dropverslaafden. We hebben ons netjes aan 3 maaltijden per dag gehouden en geen tussendoortjes.

Nu moeten we het voorlopig doen met onze herinneringen en vele mooie foto’s. Zeker geen straf. Maar 1 ding is zeker, we komen nog een keer terug. Niks 3x is scheepsrecht, een 4e keer kan ook nog wel. Tot ziens dus!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief