Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter / Foto en film / Nederland

Sander van der Heijden – Jubileumduik in Zeeland

Het wordt zaterdag goed weer, wind noord tot noordoost 4. Ideaal weer voor . . . de Zeelandbrug!


Datum: 23 april 2016
Duiklocatie: Oosterschelde, Zeelandbrug

duikreport-call-to-action-350x85

Sinds de heropening ben ik hier nog niet geweest. Gisteren is de laatste hand aan de oostelijke trap gelegd, dus ook met laag water moeten we er gemakkelijk uit kunnen komen. De laagwater kentering valt gunstig, om 10.50. We vertrekken omstreeks 7.30 om op tijd te zijn. Wanneer je niet in de buurt woont, moet je er wat voor over hebben zeg maar.

Na een kleine 2 uur sturen, draaien we de parkeerplaats op. Er staat al een auto of 15 geparkeerd en vlak na ons komt er nog een auto of 10 bij. Best druk! De nieuwe parkeerplaatsen staan vrijwel haaks op de smalle weg, wat de indraai wat onhandig maakt. De breedte van de parkeerplaatsen laat ook wat te wensen over. Dat is vragen om beschadigingen als je een autodeur open wilt doen of als je vlak voor je duik met duikuitrusting op je portier op slot gaat doen. Vast op kantoor bedacht allemaal. Gelukkig een voorlopige indeling zo te zien, hopelijk wordt het nog aangepast. Dat heeft men in Vinkeveen toch beter voor elkaar! Misschien kunnen degenen die de plannen maken hier eens een kijkje gaan nemen voordat de definitieve strepen gezet worden?

20160424_SandervanderHeijden_1

We nemen een snelle kijk over de dijk, Het water ligt er prachtig bij in het zonnetje. Het water is redelijk glad omdat de wind tegengehouden wordt door de dijk. Na wat babbelen op de parkeerplaats is het tijd om ons klaar te maken voor de eerste duik van de dag.

Wat neem ik mee:
Camera : Nikon D7100
Lens : 105 mm macro
Voorzetlens : Nauticam SMC met flipadapter
Flitsers : 2x INON D-2000
Snoot 1 : Flipsnoot Pro van Onderwaterhuis.nl
Snoot 2 : een normale bovenwatersnoot met een (custom made) flipadapter van Aquacam.nl

Mijn set heb ik iets aangepast. Tussen de beide flitsarmen heb ik langere clamps geplaatst. Hierdoor kan ik twee stix blokken extra op mijn eerste armen zetten waardoor de set weer vrijwel neutraal is. De combinatie 105mm macrolens, voorzetlens en focuslicht werd toch wel erg negatief onder water. Na de aanpassing blijkt de set een stuk beter hanteerbaar, wat prettiger duikt en fotografeert.

Het duikplan
Omdat mijn buddy Nancy nog niet veel Oosterschelde ervaring heeft, gaan we geen gekke dieptes opzoeken, maar gewoon genieten! Lekker richting de eerste pijler en daar rondscharrelen. Van daaruit zien we wel verder.

Na trap op en twee trapjes af gaan we te water. Het zicht valt tegen bij de trap, hopelijk wordt het verderop beter. Helaas . . . ook verderop stof en vlokken in het water, wat resulteert in zicht variërend van 1 tot 2,5 meter. Op kompas navigeer ik richting pijler. Als de dieptemeter richting 7 meter loopt, weet ik dat we de pijler net gemist hebben. Niet verwonderlijk met dit zicht. Wanneer we een klein stukje richting kant zwemmen, stuiten we snel op de eerste pilaar. Hier worden de camera’s ingesteld en de flitsers in de startpositie gezet. Nu op zoek naar leuke dingen!

Tubularia met vele bewoners (105mm + SMC, 1/100 sec, f/32, ISO 250)

Tubularia met vele bewoners (105mm + SMC, 1/100 sec, f/32, ISO 250)

Naast elkaar speuren we de pijler af. Er is van alles en nog wat te zien, ze zijn prachtig begroeid! Ik stort mij op wat kleine tubularia. De meesten worden bewoond door een soort vlokreeftjes, maar dan de zoute variant. Het geheel is erg klein, ik schat zo’n max 1 cm doorsnede. De grootste kreeftachtigen schat ik circa 2 mm. Aan alleen de 105mm lens heb ik niet voldoende, dus klap ik de voorzetlens ervoor. Het valt allemaal niet mee. Door de stroming beweegt alles heen en weer, de tubularia inclusief bewoners. Zo is alles scherp, zo weer niet. Na wat instellingen aanpassen en snoots verplaatsen, lukt het om wat redelijke plaatjes te maken.

Aan de andere kant van de pijler vinden we een millennium wratslak en twee parende grote vlokslakken. Meer dan een portret past er niet in m’n beeld met de 105mm lens, maar een erg boeiend plaatje geeft dat niet. We zwemmen rustig verder, genietend van het onderwaterleven. Er volgen plaatjes van een paardenanemoontje, nog meer tubularia, een zeester en wat ieniemienie zakpijpjes. Thuis eens opzoeken wat voor soort dit nu precies is.

20160424_SandervanderHeijden_3-35082

Ieniemienie zakpijpjes (105mm + SMC, 1/125 sec, f/32, ISO 320)

De stroming begint aan te trekken wanneer we op de terugweg zijn. Onderweg wijst Nancy mij op 2 donderpadden, een kleintje en een grote. Helaas blijven ze niet erg zitten en voordat ik mijn flitsers en instelling goed gezet heb, ben ik ze uit het oog verloren. Volgende keer beter. Na ruim vijf kwartier komen we weer boven, en zwemmen het laatste stukje naar de trap. Apart, zoveel duikers toen we erin gingen en nu zijn we de enigen aan de waterkant?

20160424_SandervanderHeijden_4-35082

De 400ste duik van Nancy vieren we met gebak! (foto: Marion Haarsma)

Na een mooie duik gaan we weer trappetjes op en trap af naar de auto. De wind is koud en we kleden snel om. Naast de auto zitten we heerlijk uit de wind en in het zonnetje. Leuk om je jubileumduik, nummer 400 alweer, bij de Zeelandbrug te maken. Zeker als je daar voor de eerste keer duikt. Maar zeker niet de laatste keer! Voor deze speciale gelegenheid is er gebak meegebracht, wat we lekker in het zonnetje oppeuzelen. Heerlijk! Het is een gezellige boel bij de brug, het lijkt wel een after duikparty. Na thee, gebak en gezellig kletsen is het tijd voor de tweede duik. Waar we heen gaan en wat we daar tegenkomen, lees je in het volgende

Dit bericht delen

Sander van der Heijden

Water trekt mij enorm! In 1998 ben ik een duikopleiding gestart bij duikvereniging OSV ORCA (Alkmaar). De "oude" opleiding voor de kenners. Bikkelen, het was niet gemakkelijk. Met duiken in zoet en zout water, alles in Nederland. Vele jaren later komen daar buitenlandse duikbestemmingen bij. En daarbij de eerste camera, een minolta met onderwaterhuis(je). Prachtige foto's vond ik toen. Vanaf dat moment is een hobby binnen een hobby gaan groeien: fotografie. Van Minolta naar sealife DC 500 naar Canon Powershot G9 en G10. Dan een externe flitser toegevoegd. De foto's worden stapsgewijs beter. Na de G10 een upgrade naar Nikon 7100 met 2 flitser. Foto's blijven verbeteren en vooral veel plezier hebben tijdens het duiken is nu mijn doel. En daar geniet ik elkee keer weer van! En hopelijk genieten jullie mee met mijn artikelen en foto's!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *