Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Ayumi Kuramae Izioka – Duiken in een grot bij een moerasgebied

Een enorm moerasgebied in Brazilië blijkt uitdagende duikmogelijkheden te hebben. Er moet echter wel eerst geoefend worden op wat bijkomende zaken…


Datum:  2 augustus 2016
Duiklocatie: Pantanal, Brazilië

duikreport-call-to-action-350x85

Daar gingen we dan. Na een vlucht van 11 uur, waar de meesten verwachtten dat we de Olympische Spelen zouden bijwonen, maakten wij ons klaar voor een roadtrip van wel 16 uur lang. In een 4×4 vertrokken wij vanuit Sāo Paulo richting een moerasgebied die wel 5x zo groot is als Nederland, waar ik 73m moest abseilen om mijn meest gelieve hobby te doen: Duiken.

De Pantanal en Bonito

Brazilië, het land van voetbal, stranden en samba maar ook het land van de natuur. Neem de Amazone bijvoorbeeld. Een uitgestrekt tropisch regenwoud, de longen van ons planeet. Alhoewel de Amazone alle aandacht trekt, is de Pantanal de grootste ‘hotspot’ van biodiversiteit van heel Zuid-Amerika en bevat daarom de hoogste concentratie van wilde dieren op het continent. Daarnaast, is het gebied ruim 5x zo groot als Nederland! Het is de wereld van wel 159 zoogdieren zoals de jaguar en manenwolf, 650 vogelsoorten, ruim 300 vissoorten, hyacint-ara’s en de reuzenmiereneter. En ja, die reuzenmiereneter werd gespot, na ruim 12 uur te hebben gereden, midden op de weg waar het dier ternauwernood aan zijn dood ontsnapte.

Ayumi Kuramae Izioka- Pantanal_Moerasgebied-40951

Alle aanwezige planten en dieren zijn afhankelijk van het regen- en droogseizoen. Elk jaar vullen zware regenvallen de lagunes en overvloeit 85% van het landschap (dit zou maar bij Nederland gebeuren…Maastricht aan Zee). De regen maakt iedere dag een nieuw landschap, een rivier ontspringt, een lagune verdwijnt, een oneindige levenscirkel. Door de zware regenvallen in en rondom het Pantanal, is er veel water- c.q. regenerosie. De combinatie van zware regenvallen en kalkstenen hebben er ook voor gezorgd dat er wel honderden grotten in de omgeving gevormd zijn. Sommigen met een interne en helderblauwe meer.

Ayumi Kuramae Izioka_Gruta-da-Lagoa-Azul-40951

Na 16 uur te hebben gereden, kwamen wij aan in Bonito. Een plaats in de staat van Mato Grosso do Sul, een van de top bestemmingen voor ecotoerisme van heel Latijns Amerika. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn de natuurlijke landschappen, bossen, rivieren met kristalhelder water, watervallen, grotten en sinkholes. En wanneer een duikfanaat de combinatie hoort van de woorden “grotten, sinkholes, kristalhelder water” dan klinkt dat als muziek in de oren en iets waar wij het liefst, met of zonder onze duikuitrusting, in willen springen om te ontdekken wat er te zien is onder water. Vooral ik, als mariene biologe.

Na de eerste dagen de omgeving te hebben verkend en in de rivieren te hebben gesnorkeld, vond ik dat het tijd was voor een uitdaging. Daar zaten we dan, te onderhandelen wanneer ik een duik zou doen, waarna ik nog dezelfde avond bij een klim-hal stond om een training voor abseilen te doen. Ik ben zo’n persoon die ineens zijn angsten vergeet, maar dan op het moment zelf denkt: “waar ben ik nou weer beland” en “wat doe ik mijn hart aan”?
Voordat ik het wist stond ik in een harnas en werd mij uitgelegd hoe ik die 8 meter omhoog moest. Bezweet als een gek, hallo hoogtevrees, kwam ik bij het plateau boven aan. Waarna de instructeur nog lachend zegt: “morgen is de klim nog 9x langer”.
Nog 2x omhoog en omlaag en ik was goed gekeurd: “Até amanhā, e um bom passeio” – “Tot morgen en een goede reis”… Zeg dat wel.

Volgende keer: Olympisch abseilen en duiken

2 reacties

 1. Super, Ayumi, dit staat al lang op het lijstje. Ik kijk uit naar de rest van de reportage!

  REAGEREN
  • Hallo Stefan,

   Wat tof dat je mijn duikreport leuk vindt! Het is echt een aanrader en zo nog veel meer in die omgeving.
   Daar zal ik ook nog wat over gaan schrijven!

   Groetjes

   REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief