Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dirk Van den Bergh – Close encounter met de giftigste vis op aarde

Tijdens zijn duikvakantie in Dahab komt Duikreporter Dirk niet alleen mooi leven tegen. Niet alles onder water is even onschuldig!

De vorige reportage eindigde ik met te zeggen dat de Sakara klaar stond om mijn 650e duik te vieren, maar dat feestje ging niet door: we maakten nog een nachtduik! De nachtduiken (drie) ga ik in een afzonderlijke reportage behandelen.

Vandaag rijden we naar het Zuiden, Moray Garden, mijn geliefkoosde duikplaats. Ten tijde van de aanslagen was het er rustig, maar nu komen er bussen met toeristen toe. Ze komen zwemmen, snorkelen, een tochtje met de kamelen maken en … met de quads rijden. Die quads zijn een pest: lawaai en stank … Een beetje jammer dat ze dit op deze mooie plek toelaten.

Bij Moray Garden kan je vele duikroutes kiezen. Ofwel ter plaatse links of rechts, diep of ondiep, maar je kan je ook even verplaatsen naar The Caves, Um Sid, Three Pools of Golden Blocks.

De eerste duik doen we met vertrek bij de Three Pools en we driften terug naar Moray Garden. Na de instap kom je onmiddellijk in de “Three Pools” terecht. Het zijn drie, ondiepe, natuurlijke en zanderige lagunes in het rif, onderling verbonden door koraalzadels waar je even overheen moet. Het koraalrif loopt daarna langzaam af naar 25 meter diepte.

We zien veel geelvinbarbelen, allerlei soorten lipvissen en papegaaivissen. De blauwe trekkervis ik ook weer van de partij.

Doopvontschelpen zoals deze gravende doopvontschelp kom je veel tegen.

Dirk-Van-den-Bergh_20191201_gravende-doopvontschelp-90344

Onderweg steekt een steenvis de zandvlakte over. Meestal zitten ze tussen de koralen en rotsen, waar ze door hun schutkleur (die ze bovendien kunnen aanpassen) bijna niet te zien zijn. Het is de giftigste vis op aarde … De gifstekels zitten bovenop. Ik nader hem voorzichtig. Deze kans om hem zo in beeld te brengen kan ik niet laten liggen!

Dirk-Van-den-Bergh_20191201_steenvis-90344

Voor de tweede duik rijden we een eindje voorbij de Golden Blocks en driften dan terug naar Moray Garden.

Een grijze murene komt piepen vanuit zijn schuilplaats.

Dirk-Van-den-Bergh_20191201_Grijze-murene-90344

Veel slakjes zien we deze week niet. Ik zie slechts één pyjamaslakje en twee keer deze Ruppell’s wratslak.

Dirk-Van-den-Bergh_20191201_Rüppells-wratslak-90344

Op onderstaande foto is goed te zien waarom deze duikstek Golden Blocks genoemd wordt: er staan een aantal pinnacles die omringd worden door duizenden “gouden” vlagbaarsjes.

Dirk-Van-den-Bergh_20191201_buddy-Bart-tussen-vlagbaarsjes-90344

Net voor ik het water uitga zit er ondiep een barracuda (zie video). Het is de Grote barracuda die 1,9 meter lang wordt. Mooie afsluiter van alweer een schitterende duikdag!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief