Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dirk Van den Bergh – De winter is in aantocht…

Nu de watertemperatuur daalt, merkt Dirk van de Bergh een duidelijk verschil in de hoeveelheid onderwaterleven. Deze keer duikt hij in de Put van Ekeren.


Datum:  25 oktober 2016
Duiklocatie:  Ekeren, Domein Muisbroek

duikreport-call-to-action-350x85

Dirk_Van_den_Bergh_20161025_amphoor-42241

De winter is in aantocht en dat is duidelijk te merken aan het onderwaterleven …

Op 23/10 ging ik op uitnodiging van buddy Pierre Spirlet duiken in de Nekker te Mechelen en het enige leven dat we daar tegenkwamen was een rivierkreeftje. Ik was er wel blij mee, want dat was voor mij de eerste waarneming. Ons duikdoel was op zoek gaan naar de lijnbus die er onlangs afgezonken werd, maar die hebben we niet gevonden. Verder was het een goede oefening om “in het blauw” te duiken, want veel zicht was er niet. We kwamen nog wel enkele andere objecten tegen. Ik maakte er toch een kort filmpje van. Voor de geïnteresseerden, klik hier.

2016-10-23 rivierkreeft-42241

Op 25/10 dook ik nog eens in de Put van Ekeren. Buddy Pierre wist te vertellen dat er nieuwe amphoren waren afgezonken en we hadden meteen weer een duikdoel. Pierre vond ze zonder problemen. Wat ons echter verbaasde: geen enkele vis meer te zien! Begin september krioelde het nog van het onderwaterleven

Dirk_Van_den_Bergh_20161025_Aziatische_korfmossel-42241.

De winter is duidelijk in aantocht! De watertemperatuur is inmiddels gezakt naar 12°C en onder de thermocline naar 6°C. Hierdoor daalt de stofwisseling en de bloedsomloop van de vissen en gaan ze zich verschuilen om in rust te overwinteren.

We zien wel een prachtig schelpje en wanneer ik het thuis ga opzoeken blijkt het een Aziatische Korfmossel te zijn. Weeral een nieuwe waarneming!

Dit bericht delen

Dirk Van den Bergh

Ik duik sinds 2014 en ben ondertussen 4* - Master Scuba Duiker en behaalde het brevet van Self Sufficient Diver. Master voel ik me echter helemaal niet: elke duik is een nieuwe belevenis én leerschool! Laat ons het maar houden op duiker met voldoende ervaring ... Van in het begin nam ik de videocamera mee onder water en van elke duik maak ik een kort filmpje (en reportage), om dan op het einde van het seizoen een compilatiefilm te maken met de mooiste beelden. Ik kan elke dag duiken, dus als er iemand eens een buddy nodig heeft, laat maar weten!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *