John Haverkate – Nooit te oud om te leren duiken!
Een nieuwe Duikreporter! Hij vertelt waarom je nooit te oud bent om te leren duiken en hoe fantastisch het in Egypte is.
Voordat ik, op een leeftijd van 42 jaar, mijn allereerste duik maakte, had ik al vaak met de gedachte gespeeld om eens uit te zoeken wat er nodig is om te mogen duiken. Evenals veel andere mensen dacht ik altijd dat ik daar hele ingewikkelde dingen voor moest doen en dat dat vrijwel altijd in tropische gebieden moest gebeuren.
Toen we in 2010 onze zomervakantie in Egypte hadden geboekt, begon ik ongeveer een maandje voor vertrek me een beetje in te lezen in de omgeving en kwam daarbij ook tot de ontdekking dat er een duikcentrum in het resort zat. Dit bracht mij op het idee om toch maar eens uit te zoeken of het mogelijk was om een duikbrevet te gaan halen en wat daarvoor nodig was. Na wat onderzoekwerk en contact met het betreffende duikcentrum, hebben mijn oudste zoon en ikzelf een paar weken voor vertrek besloten om tijdens onze vakantie de PADI Open Water Diver cursus te gaan doen en zijn eigenlijk meteen al begonnen met de voorbereiding (lezen van de PADI theorieboeken en bekijken van de DVD, beide geleend van een kennis).
De eerste duiken in Egypte waren voor mij een openbaring en maakten mijn vakantie de mooiste tot dan toe. De theoriekennis had ik voor de vakantie al tot mij genomen en de verplichte testen verliepen dan ook erg goed. Vanaf het behalen van mijn eerste brevet ben ik erg blij dat ik deze stap in de duikwereld genomen heb, alleen jammer dat ik er niet 20 jaar eerder mee ben begonnen.
Bij terugkomst vond ik dat we een manier moesten zoeken om het in ieder geval bij te houden en waar mogelijk verbeteren, ik wilde niet zo’n duiker worden die eens per jaar op vakantie een duikje gaat maken. Meteen ben ik op zoek gegaan naar duikverenigingen in de buurt en kwam al snel terecht bij duikvereniging Aquavit in Lelystad, vooral de snelle reacties en het enthousiasme waarmee de duiksport werd gepromoot. Inmiddels zijn we 2 jaar (en ca. 80 duiken) verder en ben ik 1 oefening verwijderd van mijn 3* brevet.
Aangezien ik met de duikvereniging al een Live Aboard op de Rode Zee had geboekt voor Oktober van dit jaar, was het voor mij niet echt nodig om een duikvakantie in de zomer te hebben. Na het Egyptische Hurghada (2010) en Marsa Alam (2011) kwamen wij dit jaar toch weer in het Egyptische Sharm El Sheikh terecht en kon ik het natuurlijk niet laten om toch een aantal duikdagen te plannen. We hebben in 3 dagen 9 duiken gemaakt. Sharm El Sheik ligt in het zuiden van de Sinaï, het enige Aziatische deel van Egypte. De Sinaï ligt ingesloten tussen de Golf van Suez, de Golg van Aqaba en natuurlijk ten zuiden de Rode Zee. De meeste Sharmse duikstekken liggen in de Golf van Aqaba maar zeker een absolute aanrader is het natuurgebied ten zuiden van de Sinaï, genaamd “Ras Mohammed”. In de overgang van de Golf van Suez en de Rode Zee zijn ook diverse mooie duikstekken waaronder enkele mooie duikwrakken, waarvan de grootste “Thristlegorm” het spectaculairst schijnt te zijn.
Waar je hier ook gaat duiken, je zult het grootste deel van iedere denkbare Rode Zee vissenkaart zeker te zien krijgen. Het is gebied met veel en divers leven zoals Napoleonvissen, Papagaaivissen, Koraalduivels, Steenvissen, Krokodilvissen, Koffervissen, Schorpioenvissen, Reuze Murenen, Trekkervissen, Pijlstaartroggen etc. Met wat geluk kom je ook nog een Adelaarsrog, Duivelsrog (Manta) of een haai tegen.
In Ras Mohammed zaten we op een gegeven moment zelfs ingesloten in 3 hele grote scholen met vissen, onder ons een grote school Zalm, boven ons een grote school Snappers en midden in een grote school Barracuda’s (dit was echt fantastisch om mee te maken). Ras Mohammed is dan ook echt een aanrader om eens te bezoeken als je in Sharm El Sheik bent.