Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Advertorial

PADI Pro-blog – Een IDC in eigen land

In de aanloop naar het PADI Pro Event 2019 nemen PADI Course Directors je mee in de wereld van de PADI Pro’s. Peter Rombaut vertelt je over de voordelen van een IDC in de lage landen.

Een IDC-opleiding tot PADI duikinstructeur in België? Het beeld lijkt te vloeken met de mooie, exotische plaatjes van de IDC’s die je vaak op het internet ziet passeren. Toch is het perfect mogelijk om ook in onze lage landen een degelijke vorming tot duikinstructeur te volgen, alleen zal het traject er wel iets anders uitzien dan in het buitenland.

Drukke agenda’s

In het buitenland is het gebruikelijk dat je je een tiental dagen onafgebroken onderdompelt in het IDC. Logisch, want heel wat kandidaten gebruiken hun vakantiedagen om deel te kunnen nemen aan deze cursus en na een tiental dagen zitten ze meestal terug op het vliegtuig. Deze aanpak werkt helaas minder goed in een IDC in Vlaanderen. Vrije tijd is een schaars goed en hier dient de planning van het IDC rekening te houden met de overvolle agenda’s van de studenten, de beschikbaarheid van het zwembad en de bereikbaarheid van de openwater locaties. Om hieraan tegemoet te komen, wordt het aantal deelnemers die aan het IDC deelnemen bewust klein gehouden. Met een beperkt aantal studenten in de groep is de agenda makkelijker te plannen en hoeft niemand echt vakantiedagen op te offeren aan de cursus. Deze kunnen achteraf als beloning van het geleverde werk worden opgenomen in de vorm van een heerlijke duikvakantie.  Bovendien heeft deze aanpak ook heel wat voordelen ten opzichte van het IDC in het buitenland.

Persoonlijke coaching en uitgebreide oefenmogelijkheden

Een goed IDC start met een goede planning.  In tegenstelling tot het buitenland, worden in België vrij weinig Instructeurs Examens georganiseerd (IE), dus een goede  opbouw van de cursus is zeer belangrijk. Gewoonlijk start het IDC een viertal maanden voor het geplande IE. Dit lijkt heel lang, maar het biedt jouw Course Director de mogelijkheid om tijdens de opleiding heel wat persoonlijke feedback te geven,  je te coachen, de opgedane ervaring even te laten bezinken en daar waar nodig bijkomende oefenmogelijkheden aan te bieden. Dit kan alleen maar als je er voldoende tijd voor hebt. Bovendien is er dan ook genoeg tijd om te herhalen, zodat je automatismen creëert die later in het échte leven als duikinstructeur goed van pas zullen komen. En als je voor één of andere redenen het IE toch moet missen, bijvoorbeeld door ziekte, dan bestaat er toch nog de mogelijkheid om vrij snel aan een ander IE deel te nemen, terwijl de coaching door jouw Course Director blijft doorgaan. In het buitenland heb je deze mogelijkheid vaak niet. Je vakantie zit er op, je gaat terug naar huis zonder brevet en dat was het dan.

 

Plan-Do-Check-Act

Ruim voldoende tijd voorzien tijdens een IDC geeft ook de mogelijkheid om heel wat extra’s in het programma op te nemen. Geen enkel IDC is een copy van de voorgaande. De richtlijnen vanuit de Course Director Manual worden natuurlijk nauwlettend nageleefd, maar er is meer dan dat. Elke keer wordt bestudeerd welke activiteiten en wat voor bijkomende informatie een meerwaarde kunnen bieden voor een PADI-instructeur. Deze activiteiten worden dan als bijkomende puzzelstukjes in het IDC- programma geschoven, zodat een evenwichtig lespakket ontstaat voor de  PADI-duikinstructeur. Dit is een mooie bonus er bovenop!

En het leven als PADI-Professional in Vlaanderen?

Als PADI-professional dien je je eigen weg te vinden in België. De kandidaat-duikers komen niet wekelijks met het vliegtuig aangevlogen, neen, je moet het vertrouwen van je klanten verdienen. Vaak zijn jouw studenten mensen die op jouw reputatie afkomen of  via mond-aan-mond-reclame van jou gehoord hebben. Dit vergt tijd, maar laat je je hier ook niet voor afschrikken.  Of je kan samenwerken met een duikcentrum.  Dit is trouwens de ideale manier om professionele ervaring op te doen omdat je vaak optrekt met je collega-duikinstructeurs.  Je zal gauw merken dat het een hele uitdaging is om de agenda te plannen met jouw –vaak werkende of studerende- kandidaat-duikers. Een uitdaging die je heel veel zal bijbrengen op vlak van planning, management en mensenkennis. En het is juist deze ervaring die van jou, als Vlaamse PADI-professional, op de internationale kaart zal zetten en van jou een gevraagde PADI-pro zal maken.

Tekst: Peter Rombaut, Course Director bij Bubble&Dive
Foto’s: Bart Cobbaert

Het PADI Pro Event 2019 vindt plaats op 24 november vanaf 13.00 uur tot 16.00 uur in de brasserie van Bowling Knijn in Amsterdam. Hier presenteren 17 PADI Course Directors uit Nederland en België zich in een informele meet & greet. Kom kennis maken, kom vragen stellen! PADI geeft ook korte presentaties over professional worden en de opleidingen en is aanwezig voor al je PADI-vragen.

Maak kennis met de PADI Course Directors!

De PADi Course Directors die op 24 november aanwezig zijn, stellen zich voor. Klik!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief