Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Advertorial

PADI Pro-blog – Duikinstructeur in Nederland: een roeping!

In de aanloop naar het PADI Pro Event 2019 nemen PADI Course Directors je mee in de wereld van de PADI Pro’s. Hoe gaat dat nou als je een opleiding geeft? Ruud Witte blogt.

Foto: Marloes Otten

‘Goedenavond en welkom allemaal bij deze Open Water Cursus. Mijn naam is Paddy. Ik ben jullie instructeur en heb zin in het spannende avontuur dat we de komende weken samen gaan beleven.’

Handenwrijvend kijkt Paddy het lokaal rond. Er zitten zes mensen die zich op deze doordeweekse avond, na een lange werkdag, beginnen te ontspannen. Hoewel de aspirant-duikers zich thuis al hebben voorbereid met de Open Water Touch, waardoor het behandelen van de theorie veel vlotter gaat dan een paar jaar geleden, merkt Paddy dat het maken van de quiz en het behandelen van de vragen alsnog veel van hun concentratie vergt. Maar niet voor lang, want een rondgang door de winkel en de eerste praktijkoefeningen maken de avond leuk en interactief. De concentratie is snel weer op peil en tevreden sluit Paddy de avond af.

Een paar dagen later volgt de zwembadtraining. Voor de zwembadlessen van deze cursus is totaal vijf keer een uur gereserveerd. Vaak is het een hele toer om alle cursisten binnen de beschikbare tijd voldoende zwembadoefening te geven om ze klaar te stomen voor de buitenwaterduik.

‘Ook dat nog,’ moppert Paddy’s assistent zachtjes, ‘de groep vóór ons loopt uit.’

Paddy begint een beetje onrustig te worden. De setjes moeten nog worden opgebouwd en de tijd die de cursisten in het water zijn, is zo belangrijk dat ze daar niets van kunnen missen. Gelukkig verstaat Paddy de kunst om niet aan de cursisten te laten merken dat hij en zijn assistent onder tijdsdruk moeten werken. ‘Geen zorg,’ zegt hij met rustige stem, ‘we hebben het opbouwen van de duikset en de buddy-check vorige week al in de duikshop geoefend, dus dat zal wel lekker vlot lopen straks.’

Een maand later zijn de cursisten klaar voor het buitenwater. Als de kandidaten vroeg in de ochtend bij de duikshop aankomen, liggen alle uitrustingen al klaar.

Een uur later staan ze te popelen aan de waterkant. Maar Paddy kijkt bezorgd. Het regent en er staat een harde wind die ervoor zorgt dat de golven voor een eerste buitenwaterduik te heftig zijn. ‘We moeten verkassen,’ zegt Paddy, wederom met die rustgevende stem, ‘maar geen paniek, we hebben een perfecte alternatieve locatie.’

Paddy en zijn assistenten begeleiden de cursisten naar een betere buitenwaterduikstek en na een lange dag hard werken, heeft iedere aspirant-duiker twee geslaagde duiken gemaakt. Paddy is tevreden als hij zijn cursisten vrolijk babbelend bij de auto’s zich ziet omkleden. Voor hem is het duidelijk dat ze een fantastische dag hadden en als hun dag goed is, is die van hem perfect!

Vanwege de weer- en wateromstandigheden is het soms lastig om in Nederland duikles te geven, maar wat je ervoor terugkrijgt is meer dan waardevol. Het enthousiasme van net opgeleide duikers is zo aanstekelijk dat het veel voldoening geeft. Paddy is blij dat hij weer zes mensen heeft geholpen met hun droom om duiker te worden en kan bijna niet wachten op de volgende groep.

Tekst: Ruud Witte

Het PADI Pro Event 2019 vindt plaats op 24 november vanaf 13.00 uur tot 16.00 uur in de brasserie van Bowling Knijn in Amsterdam. Hier presenteren 17 PADI Course Directors uit Nederland en België zich in een informele meet & greet. Kom kennis maken, kom vragen stellen! PADI geeft ook korte presentaties over professional worden en de opleidingen en is aanwezig voor al je PADI-vragen.

Maak kennis met de PADI Course Directors!

De PADi Course Directors die op 24 november aanwezig zijn, stellen zich voor. Klik!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief