Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Organisaties slaan alarm over conditie van Caribisch koraal

De koraalriffen in het Caribisch gebied worden ernstig bedreigd en kunnen over twintig jaar zelfs helemaal verdwenen zijn, als er niet snel wordt ingegrepen.

Tot die conclusie komen drie internationale natuurorganisaties na een groot onderzoek dat drie jaar heeft geduurd. De resultaten zijn woensdag in het Zwitserse Gland gepubliceerd.

Volgens het onderzoek over de periode 1970-2012 is het koraal vergeleken met ruim veertig jaar geleden gehalveerd. De zeedieren verdwijnen vooral doordat er veel minder papegaaivissen en zee-egels zijn en het ecosysteem is verstoord. Door het ontbreken van de ‘grazers’ krijgen verstikkende algen meer ruimte. Verder zijn de opwarming van het zeewater, vervuiling en toerisme boosdoeners.

Lichtpuntje

De onderzoekers noemen ook een lichtpuntje. Volgens hen is het tij simpel te keren door het tegengaan van overbevissing en vervuiling en herstel van de visstand. Het verdwijnen van het koraal is een bedreiging voor diverse vissoorten en zal ook voor het toerisme een klap betekenen, aldus het rapport. Verder fungeert koraal ook als bescherming van de kust.

Aan het onderzoek deden negentig deskundigen mee. De drie organisaties die het rapport presenteerden, zijn Global Coral Reef Monitoring Network (GCRMN), International Union for Conservation of Nature (IUCN) en United Nations Environment Programme (UNEP).

Foto: Edwin van der Sande

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief