Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Koraalaanwas Great Barrier Reef fors minder

In 2018 was er als gevolg van de massale sterfte van koraal in de twee voorgaande jaren 89 procent minder aanwas van nieuw koraal op het Great Barrier Reef in Australië dan gemiddeld in de jaren negentig van de vorige eeuw.

Dit blijkt uit een nieuw onderzoek dat is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

In de afgelopen twee jaren werd het grootste barrièrerif ter wereld getroffen door massale verbleking, waardoor twee derde van het volgroeide koraal beschadigde en daaardoor geen nieuw koraal aanmaakte. De wetenschappers hebben in 2018 gemeten hoeveel volgroeid koraal de ‘coral bleaching’ overleefde en hoeveel nieuw koraal er is geproduceerd. Deze uitzonderlijke daling van nieuwe aanwas hadden ze niet verwacht. Het is voor het eerst dat het probleem zich op deze grote schaal voordoet.

Normaal gesproken kan nieuw koraal grote afstanden afleggen als een rif wordt beschadigd, aldus de onderzoekers. Meestal zijn er andere gezonde riffen in de buurt waar ze zich aan kunnen hechten. . Door de recente verbleking is echter een gebied van 1500 kilometer lang aangetast.

Samenstelling van nieuw koraal is veranderd

Uit het onderzoek blijkt ook dat de samenstelling van het nieuwe koraal ook is veranderd. Zo is er 93 procent minder nieuwe acropora, een koraalsoort die een habitat vormt voor duizenden andere soorten en normaal gesproken de dominante soort is op een rif.

Volgens de onderzoekers kan de aangroei van koraal zich in de komende vijf tot tien jaar herstellen, mits er geen nieuwe verbleking plaatsvindt. Dit laatste is op basis van de huidige schattingen echter bijna ondenkbaar.

Bron: NU.nl

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief