Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film / Materiaal

Onder water fotograferen met je smartphone

Je smartphone heb je (bijna) altijd bij je. Hoe handig is het dan om er ook onder water mee te fotograferen? Onderwaterfotograaf Ron Offermans probeerde het met een Weefine onderwaterbehuizing en zijn Samsung Galaxy S8.

De ontwikkeling van de smartphone als camera is zeker spectaculair te noemen, dus een logisch gevolg daarvan is dat hij ook als onderwatercamera gebruikt zal gaan worden. Bijna iedereen is immers al in het bezit van een smartphone.

In smartphones worden altijd minuscule beeldsensors gebruikt om de het apparaat zo dun mogelijk te houden. De beeldkwaliteit is daar uiteraard de dupe van. Aan de andere kant wordt er enorm veel tijd en research geïnvesteerd om te zorgen dat die beeldkwaliteit optimaal is. De kwaliteit van de camera is voor leveranciers heel vaak een van de belangrijkste verkoopargumenten en ze proberen daar als het even kan de concurrent de loef mee af te steken.

Een heel fijn voordeel ten opzichte van alle andere camera’s is het enorme grote en heldere beeldscherm van de smartphone. Hier heb je onder water ook heel veel profijt van.

Kenmerken telefoon en onderwaterhuis

In feite is dit een review van een onderwaterhuis en niet van een telefoon omdat je elke telefoon kunt gebruiken. Omdat er zonder telefoon niet veel te testen valt, heb ik mijn eigen Samsung Galaxy S8 gebruikt. Probeer hiermee rekening te houden als je de review leest. Sommige resultaten van de test zijn alleen te herleiden naar de gebruikte telefoon, sommige naar het huis en uiteraard ook een aantal naar de combinatie. 

Type: Smartphone Samsung Galaxy S8
Beeldsensor:  1/2,55 inch groot
Optisch: 27 mm lens met een beeldhoek van 77 graden
Autofocus: Dual pixel-focus
Lichtgevoeligheid lens: f/1,7
Belichting programma’s: Auto, S, M
Geavanceerde functies: RAW, HDR

Onderwaterhuis: Weefine
Duikdiepte:80 meter
Geschikt voor:  groot aantal types smart- en Iphone
Extra functies: vacuümsysteem, dieptesensor (alleen pro-versie)

Onderwaterhuis

Het onderwaterhuis heeft een geheel andere vorm dan de gangbare onderwaterhuizen voor gewone camera’s. Zo ontbreekt de lenspoort in het midden van het huis, maar daarvoor in de plaats zit er een doorzichtig venster aan de zijkant van het huisje. Telefoons bezitten per slot van rekening geen lens die in het midden uitsteekt. Het venster is vrij groot omdat de plaats van de lens per telefoon nogal kan verschillen.
Rond het ruitje zitten een paar gaten met schroefdraad. Deze zijn bestemd voor een verstelbare lensadapter. Hiermee kun je een macro- of groothoekconverter exact gecentreerd voor de lens monteren.

De achterkant wordt voor het grootste gedeelte in beslag genomen door een venster waardoor je het beeldscherm van de telefoon kunt zien. Aan de rechterzijkant is nog wat ruimte voor een vijftal druktoetsen.

Via een draaimechanisme met vergrendeling, waar tegenwoordig de meeste onderwaterhuizen mee zijn uitgevoerd, kun je het huis openen. Wat meteen opvalt, is het totaal ontbreken van bedieningsmechanismen. Er is slechts een verend schuifje te zien waarmee je telefoons van verschillende formaten kunt vastklemmen, en een batterijcompartiment voor twee AAA cellen die de stroom moeten leveren voor de Bluetooth unit.

Vacuüm

Ik ben nog vergeten te vermelden dat het huis ook beschikt over een vacuümsysteem. Aan de voorkant is hiervoor een ventiel aangebracht. Met een pompje zuig je lucht uit het huisje totdat het rode lampje groen wordt. Een prettige gedachte dat je hierdoor redelijk goed beschermd bent zodat je niet plotseling midden in je vakantie alleen zonder camera komt te zitten, maar ook zonder verbinding met de buitenwereld.

Het onderwaterhuis is er in twee versies. De WeeFine  Smart Housing en de Weefine Smart Housing Pro. De Pro versie heeft een dieptesensor waarmee het de diepte en temperatuur kan meten.

Bediening

De bediening van een telefoon verloopt hoofdzakelijk via het touchscreen. Als de camera in het onderwaterhuis zit, kun je dat dus niet gebruiken. Daarom zit er een Bluetooth-unit in het onderwaterhuis die verbinding maakt met de telefoon. Op het huis zitten diverse drukknoppen. Om die te kunnen gebruiken moet er naar de telefoon een app gedownload worden zodat de telefoon. Op dit moment werkt het WeeFine huis met de Dive+ app.

Eigenlijk superhandig. De drukknoppen op het huis hoeven niet via ingewikkelde mechanische constructies verbinding te maken met de telefoon en kunnen dus zo ergonomisch mogelijk geplaatst worden. En dat zijn ze ook. Alle knoppen kunnen eenvoudig met de duim en wijsvinger van de rechterhand bediend worden. De app bepaalt welke knop welke functie krijgt. De app zorgt er ook voor dat je zo goed als elke telefoon kunt gebruiken zolang de app maar goed werkt. Updates en verbeteringen aan de app kunnen nieuwe of verbeterde functies aan de telefoon toevoegen.

Je zou eigenlijk wensen dat elke camera op deze manier met het onderwaterhuis zou communiceren. Waarom eigenlijk niet? Ook hier is het weer duidelijk dat fabrikanten van telefoons voorlopen als het om nieuwe technieken gaat.

Smartphone als duikcomputer

Via de Dive+ App kan je ook actuele duikinformatie op je scherm laten verschijnen. Met de pro-versie van het onderwaterhuis houdt de app de duiktijd, diepte en temperatuur bij. Ook de tijd die nog resteert voordat je in deco komt, wordt vermeld. Zelfs een kompas ontbreekt niet. Nou zijn er meer camera’s die diepte en duiktijd kunnen registreren, maar die verliezen deze functies als je ze in een onderwaterhuis gebruikt. Bij de WeeFine wordt het juist met het onderwaterhuis geregistreerd, dat is een groot verschil. De Weefine smarthouse is in feite ook een complete duikcomputer.

De Weefine smart housing in de praktijk

Ik heb de Weefine uitgeprobeerd in de Rode Zee. Wat meteen opvalt als je ermee onder water gaat, is het enorm grote beeldscherm dat je ter beschikking hebt. Zeker als ogen wat slechter worden is het een genot om met deze set te werken.

Buiten het actuele beeld worden in de foto- of videomodus alleen nog de status van de accu en de actuele duikinformatie getoond. Fotografische informatie zoals diafragma, sluitertijd, ISO waarde, enz, ontbreken. Deze zijn met de Dive+ app ook niet te wijzigen, dus je kan er ook niets mee. Ik heb het vreemd genoeg ook niet gemist. Je krijgt een mooi groot duidelijk beeld voorgeschoteld en als je op de ontspanner drukt, is de foto gemaakt exact zoals je het beeld zag.

Voor de duidelijkheid moet ik hierbij ook vermelden dat ik de set tijdens mijn fotoduiken had uitgerust met de Weefine WFL01 groothoekadapter en twee WiFine videolampen met 5000 Lumen. Flitsers kun je niet gebruiken omdat deze niet aangesloten kunnen worden op het onderwaterhuis. Dus het is echt ‘what you see is what you get’. Voordeel van videoverlichting is dat je net zo makkelijk een stukje video opneemt. De autofocus werkt snel en efficiënt. Eigenlijk lijkt het fotograferen onder water met een smartphone precies zoals je dat ook boven water bent gewend, zonder enige poespas gewoon richten en afdrukken.

Ik heb er twee duiken mee gemaakt en vooral toen ik probeerde een schildpad bij te houden (ja ze kunnen best snel zwemmen) en onderwijl hem schuin van voren fotografeerde, heb ik veel voordeel van de set gehad. Door het grote beeldscherm kon ik de camera ver van mij afhouden zodat ik zicht had over het beeldscherm, maar kon ik ook mijn omgeving goed in de gaten houden zodat ik niet per ongeluk ergens tegenaan zwom.

Groothoekfotografie

De standaardeigenschappen van de smartphone op het gebied van groothoekfotografie zijn niet overweldigend. De vaste 27 mm lens heeft een beeldhoek van 77 graden, tel daar nog bij op de ongeveer 25% vergroting die de het vlakke glas van de lenspoort erbij optelt, en je komt uit op een beeldhoek van een krappe 58 graden.

Daarom is het voor echte groothoekopnamen nodig om gebruik te maken van een groothoekconverter zoals de WeeFine WFL-02. Deze vergroot de beeldhoek van 58 graden naar ongeveer 124 graden.

Beeldkwaliteit

Zoals ik al aangaf, is de beeldkwaliteit prima. Het is scherp, contrast en kleurrijk zoals we van het beeld van een smartphone gewend zijn. De informatie van de beeldsensor wordt hiervoor softwarematig behoorlijk opgekrikt. Nabewerking is hierdoor zelden nodig. Wat je wel merkt, is dat het dynamisch bereik hiervan wat te lijden heeft. Dat wil zeggen dat de doortekening in de schaduwen en hoge-lichten matig is. Sommige telefoons bieden de mogelijkheid om RAW-opnamen te maken. Dit zou het dynamisch bereik zeker ten goede komen, maar dat betekent ook dat je alle opnamen achteraf moet gaan nabewerken. Ik weet niet of dat de bedoeling is van gebruikers die voor deze set kiezen? Buiten dat, met de Dive+ app kun je niet in RAW fotograferen, alleen met de camera-app van de telefoon zelf, maar die is niet beschikbaar als je hem in het onderwaterhuisje gebruikt.

Nadelen

Waarschijnlijk is de Dive+ app nog volop in ontwikkeling want aan de bediening schort nogal het een en ander. Grootste gemis is het kunnen aan en uitzetten van de telefoon. Dat betekent dat je de telefoon aan moet zetten voordat je hem in het huisje plaatst en pas weer kan uitzetten als je hem eruit haalt. In de tussentijd consumeert de te telefoon alle batterijvoeding en wordt hij ook behoorlijk warm.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief