Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film

Fotojaaroverzicht 2021 – Dennis Rabeling

December is de maand van de lijstjes… In het Fotojaaroverzicht 2021 laten wij het jaar zien door de ogen van 31 onderwaterfotografen – elke dag één. Vandaag de drie favorieten van Dennis Rabeling.

Bijzondere vondst

Tijdens een relaxduik op zoek naar klein macroleven kwam ik langs een heel kleine vissoort. Ik heb er van alle kanten foto’s van gemaakt en deze opgestuurd naar een expert. Schijnbaar is het de op een na kleinste zeevis in Europa en de kleinste vis rond de Canarische Eilanden. Vroeger is het visje verkeerd geïdentificeerd als de Lebetus scorpioides, nu weten we ze zo goed als zeker dat het om de Lebetus guilleti gaat. Met ongeveer een maximale grootte van twee centimeter is het echt een klein pareltje. Nadat ik de foto’s had opgestuurd, zijn nog dezelfde week twee experts overgevlogen om een uitgebreide duik te maken naar de kleine grondelsoort. We vonden er in totaal zeven. Ze leven normaal gesproken in koppeltjes in groepjes van acht. Dit werd al snel bevestigd toen we een koppeltje zoenend samen zagen. De vis met het witte kopje is het mannetje en die met het bruine kopje het vrouwtje. Voor mij is het een van de meest bijzondere diertjes die ik dit jaar ben tegengekomen.

Engelhaai

Begin november kwam de vijftienjarige Franse Clea van de haaienbeschermingvereniging “Association Ailerons” op bezoek. Deze organisatie zet zich in voor de bescherming van roggen- en haaiensoorten. Ook doen ze veldmissies, projecten op scholen, interviews en meer. Clea’s grote wens was oog in oog komen met de voor de Canarische Eilanden zo typische engelhaai (Squatina squatina).
Die dag maakten wij de tweede duik voor de cursus onderwaterfotografie. Na alle oefeningen ging ik met haar op zoek naar de zo gewenste engelhaai. Toen we aan het einde van de duik naar het strand zwommen – ik had de hoop al opgegeven – kwam er op nog geen twee meter diepte een mannetje aan zwemmen. Geweldig vond ze het om letterlijk oog in oog met de haai te staan.

Plastic soup

“Dit is niet zomaar een tas, het plastic wordt gerecycled” is de tekst op de tas die ik onder water voorbij zie drijven. Triest genoeg is dat niet het enige wat we onder water vinden.

Zeker vorig jaar en dit jaar vinden we veel plastic in het water. Veel handschoentjes van de supermarkten. Mondmaskers in alle kleurtjes en maten. Ga zo maar door. Het is goed van de supermarktketen Hiperdino dat de tassen worden gerecycled. Jammer genoeg gaan de klanten er niet goed mee om.

31 fotografen werken mee aan het Fotojaaroverzicht 2021. Elke dag van december wordt er een fotograaf toegevoegd.
Wil je het complete overzicht tot nu toe zien?

Meer van Dennis Rabeling op DuikeninBeeld 

Foto-album
Content

Wil jij ook je foto’s op DuikeninBeeld laten zien?

Dat kan! Open een album in de fotogalerie en je kunt het hele jaar door in een eigen album je foto’s met andere duikers en niet-duikers delen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief