Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken / Gezondheid

Jeukende plekken na het duiken

Koraaldermatitis. Er gaan dagen voorbij dat ik er niet aan denk. Bij jou vast ook. Maar toch kan het relevanter voor je zijn dan je denkt.

Ik duik niets liever dan in prachtig tropisch water. Die ene baars na 40 minuten duiken in Nederlands water is ook leuk, maar meer dan 9000 visjes op het koraal zien dansen is toch eigenlijk wel leuker. Al zal ik dat nooit hardop zeggen.

Als ik duik in dat prachtige water, is het alleen al een feest om door mijn shorty zo veel meer bewegingsvrijheid te hebben vergeleken met mijn materiaal in Nederland. Maar er zit ook een nadeel aan blote huid in het water: je bent minder beschermd tegen de elementen. En dan bedoel ik niet alleen de kou.

Bron: Shutterstock.

Boosdoeners

Dat duikpak beschermt je ook tegen de dieren die leven in het tropische water. Niet zozeer de vissen, maar vooral de bacteriën die leven in water. Die zijn namelijk echt heel anders dan boven water. Dat komt vooral omdat er onder water veel minder zuurstof is. De bacteriën in het water zijn veelal ‘anaeroob’ (wil je uitstralen alsof je weet waar het over gaat, dan spreek je het uit als: an-er-oob), dat zoveel wil zeggen dat ze kunnen leven zonder zuurstof. Daarnaast zijn onderwater-bacteriën vaak heel goed in staat om te overleven in moeilijke omstandigheden, soms veel beter dan bovenwater-bacteriën. Als je een wondje hebt of krijgt onder water,  kan het zijn dat deze anaerobe bacteriën een plekje krijgen in je lichaam. Gelukkig is een eenzame bacterie geen probleem voor ons afweersysteem, maar als het er erg veel zijn, kun je daar best last van krijgen.

Vage klachten

Als je per ongeluk met een stuk onbedekte huid langs het koraal schuurt, is de kans vrij groot dat je een hele kolonie van deze bacteriën aan boord krijgt. En dat kan enkele dagen tot weken daarna ‘vage’ huidklachten geven. Dan ben jij al lang alweer terug in Nederland na je duikvakantie en probeert de huisarts je met een zalfje of antibioticakuur  te helpen. Maar omdat deze bacteriën zichzelf zo goed kunnen beschermen, slaat dat gebruikelijke kuurtje niet aan. Meestal doet de huisarts dan een kweek van de wond, zodat na een week bekend is welke bacterie de boosdoener is en welke antibiotica ervoor nodig is. Netto heb jij als patiënt dan al een paar weken een vervelende plek op je benen die kan jeuken of pijn doen. Eerste tip: vertel je huisarts dat je recent op vakantie bent, zodat deze mogelijk eerder op het idee komt dat de boosdoener ‘een exotische bacterie’ is, waarvoor mogelijk andere therapie nodig is. Verwijs de huisart daarvoor naar een recent artikel uit ‘Huisarts en Wetenschap’.

Koraalrif dermatitis. Bron: Blattner CM et al. Dermatological conditions of aquatic athletes. World J Dermatol 2015; 4(1): 8-15. http://dx.doi.org/10.5314/wjd.v4.i1.8

Bescherm je!

Maar voorkomen is beter dan genezen: je had natuurlijk beter niet tegen het rif aan moeten komen. Dat heb je niet altijd in de hand. Het is mij ook overkomen in Zeeland, toen een buddy mij als anker moest gebruiken omdat zijn loodpocket uit zijn vest viel. Daardoor werd ik op de scherpe wand geduwd en had ik een mooie scheur op mijn knie in mijn net nieuwe neopreen pak. Maar ook stroming en andere factoren kunnen er zomaar voor zorgen dat jij dichter bij de rifwand komt dan de bedoeling is.

Als ik duik in tropisch water, duik ik met een heel oud zwart-geel 3mm neopreen pak dat ik ooit in het zwembad gebruikte. Net zo veel bewegingsvrijheid als een shorty, veel hygiënischer dan het duikpak dat ik ter plaatse huur. Behalve dat ik het nooit koud heb na lange duiken, ben ik ook nog eens de best dressed duiker van de club. En als bonus heb ik net een klein beetje meer bescherming tegen deze onderwater-verstekelingen…

Heb je meer vragen over duikmedische zaken, neem dan contact op met je duikerarts. Je kunt ook een vraag sturen naar de Nederlandse Vereniging voor Duikgeneeskunde (NVD) of telefonisch contact opnemen met het Duikmedisch Centrum (088 950 1417).

2 reacties

  1. Nou ik ben net terug uit Bonaire, alleen gesnorkeld en heb grote jeuk plek op mijn onderarm. Lijn in het water daar ben ik langs geschuurd, prikte toen behoorlijk, er groeit blijkbaar van alles op touw. Nu na 1,5 week behoorlijk rood en jeukt erg.

    REAGEREN
  2. Beste Anne-Met,
    Wat vervelend dat je nog steeds last hebt. Je doet een goede toevoeging aan het artikel: niet alleen van koraal kun je ‘koraaldermatitis’ krijgen. Op alle oppervlakken onder water, of het nu steigerpalen of onderwaterhuisjes zijn, kunnen bacterien leven. Bij verwondingen kunnen die voor infectie zorgen waar ons lichaams soms niet een goed antwoord op heeft. Dus het is belangrijk om dit in de gaten te houden en bij aanhoudende klachten, of als je er ziek van wordt, naar de huisarts te gaan.
    Hopelijk is het bij jou snel over.
    Hartelijke groet,
    Thijs

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief