Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Ayumi Kuramae Izioka – Olympisch abseilen en duiken!

Dat wordt geen standaardduikje in de binnenlanden van Brazilië. Maar na de voorbereidende training is het nu wel zo ver voor Duikreporter Ayumi.

Ayumi_Duiken_2-41415


Datum: 1 augustus 2016
Duiklocatie: Bonito, Brazilië

duikreport-call-to-action-350x85

In mijn vorige DuikReport vertelde ik hoe wij richting het grootste moerasgebied ter wereld reden tot aan een training voor abseilen die nodig was voorafgaand mijn duik.

Op dag van de duik gingen wij richting Abismo Anhumas (Abyss Ahumas). Een grot ontdekt door een Braziliaanse cowboy na een bosbrand en genoemd naar een vogelsoort. Om de natuur te behouden zijn er maximaal 20 personen per dag toegestaan, waarvan er maar 4 (gecertificeerde) mogen duiken. Om de grot van binnen te kunnen bezichtigen moet men eerst 72m abseilen (gelijk aan een gebouw van 30 verdiepingen!) waarna je een drijvend platform bereikt. Het platform drijft op kristalhelder water met een breedte van een voetbalveld en diepte van 80 meter. Deze grot staat bekend om de meeste onderwater pilaren ter wereld.

Op de vroege ochtend besefte ik nog niet helemaal waarmee ik bezig was. Ik werd gewekt toen ik de diepte in keek, zover het zwarte gat mij dat toeliet (zie foto). Na het aantrekken van mijn klim-uitrusting, gierde de adrenaline door mij heen en mijn hart klopte in mijn keel. Hoogtevrees, als dit een olympisch sport was dan had ik nu goud gewonnen.

Ayumi_Brazilië

Ayumi_Brazilië  Ayumi_Brazilië

Wij mochten als eerste naar beneden… wie het eerste komt, het eerste maalt (kakt, in mijn geval!). De afdaling was niet door de grote opening zoals op de foto boven. Wij moesten een kleinere opening van 1x1m. en 10 m. diep. De blik van mijn ouders sprak boekdelen: “Jullie zijn compleet gestoord”. De gids sprak ons toe met een laatste opmerking: “Je duikuitrusting wordt door ons omlaag gebracht. Als jullie beneden komen, zal de instructeur je naar het platform slingeren.”, nog meer sensatie en niets meer is te gek.

Eenmaal door het kleine gat kwamen we in een grotere ruimte. De gouden medaille kwam steeds dichterbij. De grot was enorm! Op een hoogte van 20m hebben wij hangend een pauze gehouden en toch nog van het uitzicht te genoten. Wat is de natuur toch prachtig. De gids beneden leek wel een mier.

Drie meter boven het platform werden wij op de tel van 3 naar het platform geslingerd. Welkom in de kern van de aarde. Het water was zo helder, dat het platform eerder leek te zweven. Tientallen pilaren die na miljoenen jaren gevormd zijn, kwamen vanuit het platfond ons tegemoet. Sommige pilaren torende onder water wel 20 m. onder ons uit, de grootste ter wereld. De kracht van de natuur, de perfectie, de stilte, waar men eigenlijk niks te zoeken heeft.

Ayumi_Brazilië  Ayumi_Brazilië

Na een korte boottour en wetsuits aangetrokken te hebben, stond ik later met een tank op mijn rug om het water van 17 graden C in te gaan. Mijn derde zoetwaterduik ooit. In het water zwemmen er een aantal visjes en >60 m. bevinden zich albino zoetwatergarnalen. Eenmaal onderwater, geloofde ik mijn eigen ogen niet. Alsof ik me in een surrealistische omgeving bevond, het water was zo helder, het leek alsof ik zweefde. Wij gingen tot de maximale toegestane 18 meter diepte. We zwommen om de pilaren heen, soms tussendoor en soms er overheen. We volgden een geel lijntje waarmee de duikroute gemarkeerd stond. Als je de zaklamp uitdeed, zag je hoe de lichtstralen het water doordrong en de pilaren deed oplichten. Niet veel later zagen we ook een skelet. En dit alles, in een van de meeste indrukwekkende grotten ter wereld!

Ayumi_Duiken_3-41415

 

Ayumi_Duiken_1-41415

Na 20 min. doordrong de kou mijn wetsuit. Al gauw was het tijd en stonden we terug op het platform. Na het omkleden realiseerde ik me dat we nog terug moesten klimmen. Ik was erg moe en ik trilde nog na van de kou. Daar was een oplossing voor, ik werd omhoog gehesen! (zie film onderaan).

Ik ging als een speer omhoog. Voor de laatste keer nam ik in mij op hoe prachtig het was. Mijn broertje klom samen met een Australiaans meisje op eigen kracht terug.

Ondanks mijn hoogtevrees, was het mij echt helemaal waard. A once in a lifetime opportunity! Abismo Anhumas, diegenen die er al zijn geweest, plannen een terugkeer. Diegenen die het nooit hebben ervaren, weten nu wat ze missen!

Duik informatie:
Diepte: 18 m.
Tijd: 35 min.
Temperatuur: 17 graden C.
Neopreen dikte: 7 mm

4 reacties

  1. Super reportage !

    REAGEREN
  2. Wat een bijzondere ervaring!

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief