Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Om de dag een nieuwe soort in Amazonegebied

Fascinerend! In het Amazonegebied wordt elke 2 dagen een nieuwe soort ontdekt. In 2014 en 2015 waren dat 381 nieuwe soorten, waaronder naast 93 vissen ook nog eens 216 planten, 32 amfibieën, 20 zoogdieren, 19 reptielen en 1 vogel.

Nieuwe soorten omvatten een honingraatvormige rog, een roze rivierdolfijn, een vuurstaart-springaapje, een geelachtige hagedis en een vogel die vernoemd is naar de voormalige Amerikaanse president Barack Obama: ‘Nystalus obamai’.

Biodiversiteit moet beschermd worden
Ricardo Mello, coördinator van het WWF-Brazilië Amazon Programma, zegt dat het Amazonewoud nog steeds een grote ontdekkingstocht is: «We zien een enorme verscheidenheid en rijkdom aan biodiversiteit. Er is nog zo veel te leren en te ontdekken.» Mello zegt ook dat de nieuwe ontdekkingen ons aan het nadenken moet zetten over de onomkeerbare gevolgen van grote projecten zoals wegen, boskap en waterkrachtcentrales in de Amazone. «Deze biodiversiteit moet bekend en beschermd worden. Het verbinden van kennis van plant- en diersoorten aan technologische ontwikkelingen kan heel interessante informatie opleveren; bijvoorbeeld over nieuwe behandelmethodes bij ziekten en over nieuwe voedingsmiddelen.»

«Voor de instandhouding van soorten is het nodig om te weten welke soorten er zijn, hoeveel er van zijn en informatie over hun verspreiding. Wetenschappelijk onderzoek naar nieuwe soorten draagt bij aan een groter begrip van het belang van het Amazone. Het kan ook helpen bij het zo inrichten van beschermde gebieden dat bijvoorbeeld rekening wordt gehouden met trekroutes zodat soorten zo goed mogelijk beschermd kunnen worden.» Het huidige tempo van het uitsterven van soorten door menselijk toedoen is tussen 1.000 en 10.000 keer die van het natuurlijke uitstervingspercentage.

Onomkeerbare schade
WWF maakt zich zorgen om de bescherming van het Amazonewoud, gezien het presidentieel besluit in Brazilië vorige week om een natuurreservaat open te stellen voor mijnbouw. Een rechter heeft dit besluit voorlopig tegengehouden en besloten dat het congres hierover dient te beslissen. Vanwege de slechte economische situatie in Brazilië vreest het WWF dat dat economische activiteiten toegestaan zullen worden in (delen van) natuurreservaten in de Amazone.

Openstelling van natuurreservaten voor economische activiteiten zoals mijnbouw in de Amazone kan onomkeerbare schade voor het milieu en de gemeenschappen in de regio veroorzaken. Naast ontbossing, verlies van biodiversiteit en vervuiling van waterbronnen kan dit leiden tot een intensivering van landconflicten en bedreigingen voor inheemse volkeren.

80% van de soorten nog niet ontdekt
Door de enorme omvang en verscheidenheid aan leefgebieden is er nog veel onbekend over het Amazonewoud. De meeste soorten zijn ontdekt door observaties en verzamelingen langs de grote rivieren of in de buurt van steden. Met name in de meest afgelegen gebieden van het woud zijn naar verwachting nog steeds grote aantallen soorten onbekend voor de wetenschap en de mensheid. De Amazone bevat bijna een derde van de overgebleven tropische regenwouden op aarde. Ondanks het feit dat het slechts 1 procent van het oppervlak van de aarde bedekt, wordt geschat dat 10 procent van alle bekende soorten op de aarde er leven. Globaal wordt geschat dat 80 procent van alle soorten nog ontdekt moet worden.

Bron: WNF.nl

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief