Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken / Reizen

Arraial do Cabo – Duiken bij Rio de Janeiro

Duikers reizen de hele wereld af en komen op de meest verschillende plekken. Zo ook Nick Cox, die de kans kreeg om een ‘weekendje’ in Brazilië te duiken.

Het is vrijdagmiddag en ik zit onderuit gezakt in de bus op weg naar een van de bekendste duikregio’s in Brazilië, het fraaie Arraial do Cabo, een havenplaatsje in de buurt van Rio de Janeiro. Ik verheug me erop om tijdelijk het drukke en hectische Rio achter me te laten. Rio is een interessante stad met een aantal mooie bezienswaardigheden, zoals het grote Jezus-standbeeld dat vanaf de top van de Corcovado uitkijkt over de stad, de botanische tuin, het uitzicht vanaf de imposante rots “Pão de Açúcar” (Suikerbrood) en de lange populaire stranden van Copacabana en Ipanema. En ondanks dat we ons midden in de winter van het zuidelijke halfrond bevinden, is het weer aangenaam warm met slechts af en toe een regenachtige of bewolkte dag. Het belooft een mooi zonnig weekend te worden.

rio_azucar  rio_botanical  rio_corocovado_color

Arraial do Cabo

Als ik na de busrit van ongeveer drie uur aankom, word ik reeds opgewacht door Marcelo van duikcentrum DivePoint. Mijn hotelletje, de pousada “Capitão n’Areia”, ligt op loopafstand van de lokale haven van waaruit de meeste duikboten en dagjesboten vertrekken. De Pousada ziet er goed onderhouden uit en de kamers zijn comfortabel. Het heeft een gemeenschappelijke ruimte, restaurant en zwembad met uitzicht op zee. Pousada’s, van variërende kwaliteit, zijn er voldoende in Arraial, maar de informatie op internet is gelimiteerd. In mijn geval kon het duikcentrum enkele suggesties doen en een reservering maken.

rio_arraial_beachHet dorp, Arraial do Cabo, is van oorsprong en grotendeels nog steeds een vissersdorp. Niettemin, de opkomst van het duiktoerisme in Brazilië heeft duidelijk impact gehad. Er is min of meer een hoofdstraat met een aantal winkels en restaurantjes met kort daarachter ‘favela’-achtige wijken. In de buurt van de Pousada zitten enkele restaurants van hogere kwaliteit (maar nog steeds goed betaalbaar). Ook lokale tentjes zijn er genoeg. Veiligheid is moeilijk in te schatten, maar in je eentje rondlopen als ‘gringo’ in de late avond lijkt hier, net als in Rio, af te raden.

In Arraial do Cabo bevindt zich een tiental duikcentra. De meeste duikers komen in de (met name zomerse) weekeinden uit de nabijgelegen grote steden, zoals Rio de Janeiro en Sao Paulo. De grootste drukte is er in de zuidelijke zomermaanden (niet alleen veel duikers maar ook veel Cariocas die het drukke/hete Rio willen ontvluchten). Tijdens mijn verblijf in augustus is het nog rustig en is het aantal duikers beperkt.

Duiken bij Ilha dos Porcos en Ilha de Cabo Friorio_gurnard

Er wordt hier met name gedoken rondom Ilha dos Porcos en Ilha de Cabo Frio (Divesite map). Er zijn zo’n 25 aangewezen en gedocumenteerde duikstekken. Het gebied kent zowel mariene reservaten als visserijzones, wat betekent dat er niet overal gedoken mag worden. De gemiddelde watertemperatuur is zo’n 20 graden met slechts een variatie van enkele graden gedurende het jaar. Optimale duikcondities, warmer en beter zicht, heb je vooral in de zuidelijke herfst, tussen half maart en eind juni. Voor wie twee of meer duiken op een dag wil maken is een goed 7 mm pak aan te raden (een gehuurd 5mm pak zal zelden voldoende thermische bescherming geven). Dit is zeker het geval als er gedoken wordt op plekken waar door opwelling diep koud zuid-atlantisch oceaanwater zich mengt met het tropische water van de Braziliaanse stroming en het kustwater.

rio_anemoon  rio_sponges  rio_pufferfish3

Flora en Fauna

Ik heb geluk dat de duikleider goed Engels spreekt en mij in detail kan inlichten over de verschillende duikstekken. Nadat we de duiksignalen en buddy-check hebben doorgenomen met mijn Portugees sprekende buddy (onder water maakt dat niet meer uit), staat niets meer in de weg van een aangename duik.

Het water is voedselrijk (veel fytoplankton) en daardoor valt er veel te zien qua flora en fauna. Al dat fytoplankton maakt fotograferen met een interne flits wel zo goed als onmogelijk (de externe flitser moest helaas thuis blijven). Qua kleur en onderwaterlandschap heeft het hier in eerste instantie iets weg van de mediterrane zee, maar er zijn duidelijk verschillen. Het bladkoraal deint zachtjes heen en weer en vele rotsen zijn bedekt met oranje/geel koraal. Tijdens mijn korte weekend in Arraial bezoeken we de volgende duikstekken: bij Ilha Porcos “ponta sul” (Varkens – zuidpunt) en bij Ilha Cabo Frio “Enseada do Anequim” (Makreelhaaibaai), “Gruta Azul” (Blauwe grot) en “Enseada da bobora” (Pompoenbaai).

rio_nudibranch  rio_pufferfish1

Er zijn een aantal duikstekken waar schildpadden vrijwel zeker gespot kunnen worden (in mijn geval op drie van de vier duikplaatsen). Met name de kogel-, koffer- en egelvissen zitten overal en zijn er in allerlei kleuren, uitvoeringen en afmetingen (van enkele centimeters tot wel 30 centimeter). Verder zijn er ponen in overvloed. Daarnaast zie ik tijdens mijn duiken ook nog een fluitvis, verschillende murenen, schorpioen-/steenvissen, lipvissen, een zandtong, hagedisvis, Franse keizersvis, en uiteraard ook zee-egels, zeesterrenrio_moonfish, naaktslakken, anemonen, koraal (veel matkoraal, “palythoa zoanthids”, en Braziliaans endemisch bladkoraal “Phyllogorgia dilatata”) en sponzen. Al met al dus een erg diverse flora en fauna in het warme voedselrijke water in de baai van Arraial. De naar verluidt gigantische zeepaardjes heb ik helaas niet gespot…

Yes! ik ben in Brazilie: wel of niet duiken?

In plaats van een weekend duiken kun je ook andere uitstapjes maken. Bijvoorbeeld naar de watervallen in Iguaçu of de Amazone (met dank aan Christina voor onderstaande foto’s). Uiteraard hangt dit alles erg af van je tijdschema en budget. Accommodatie, duiken (inclusief complete duikuitrusting) en busticket voor een weekend duiken in Arraial komt neer op zo’n R$ 650 (US$ 350). Een tweedaagse trip naar de watervallen van Iguaçu kun je boeken vanaf US$ 175 + vliegticket en een driedaagse trip naar het Amazone regenwoud vanaf US$ 470 + vliegticket. Vliegtickets kosten rond de US$ 500 (zomer 2009). Mocht je in de buurt van Rio vertoeven en je hebt of heel veel of erg weinig tijd, of je hebt alles al gezien, en/of je niet al te veel wilt uitgeven, dan is duiken en relaxen in Arraial een leuke optie. Het duiken is qua condities vergelijkbaar met duiken in het Spaanse deel van de Middellandse Zee maar verschillen en diversiteit in flora en fauna maken het zeker de moeite waard.

rio_amazone  rio_iguacu

Ilha Grande

Tot slot, ook ten zuiden van Rio, in de omgeving van Ilha Grande, is een tiental duikcentra actief met duikspots aan de kust en rondom de vele eilandjes, zoals Ilha Grande. In deze omgeving kun je ook veel wrakduiken maken. Angra dos Reis, van waaruit veerdiensten naar het autovrije eiland varen, is ook gemakkelijk met de bus vanuit Rio te bereiken.

Praktische informatierio_turtle

Duikcentra met Engelstalige website:
Divepoint
Ocean

De hoofdtaal is Braziliaans Portugees. Met Spaans kun je je meestal een beetje verstaanbaar maken. Er zijn verschillende duikcentra met Engels sprekende duikleiders/instructeurs (Divepoint, Ocean, e.a.). Allemaal varen ze uit met boten van het type “omgebouwd vissersbootje”.
Valuta is de Reais (R$).

Twee bootduiken (inclusief SIT snacks op de boot), inclusief volledige duikuitrusting, kost ongeveer R$ 200 (bij de meeste duikcentra). Op een typische duikdag vertrekt de boot om 10 uur en is hij tussen 14 en 15 uur terug in haven.rio_lizard

Buskaartjes kunnen bij tussenpersonen (verschillende locaties zoals Ipanema en Copacabana) of direct bij de busmaatschappij op het centraal station (Novo Rio bus terminal – Centro) gekocht worden en kosten ongeveer R$ 30 voor een enkele reis (zowel naar Arraial do Cabo als Angra dos Reis). Het is aan te raden om indien mogelijk de kaartjes al enkele dagen van te voren te kopen. Duikcentra bieden vaak ook transport aan voor R$ 300, wat aantrekkelijk kan zijn als je met meerdere personen reist.
De tarieven voor nette, comfortabele kamers in Arraial liggen tussen R$ 100 en R$ 150 per nacht.

Heb jij ook een leuk reisverhaal met foto’s? Bij ons kun je het plaatsen. Mail je verhaal met beeldmateriaal (800×600 pixels, 72 dpi) en wie weet, zie je het binnenkort op DuikeninBeeld.tv.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief