Inloggen

Wachtwoord vergeten?

7 reacties

 1. Ik kan toch maar moeilijk wennen aan die dubbelopnames. Of dat nu komt door de onrealistische verhoudingen of dat het manipuleren van de foto belangrijker lijkt te worden dan het foto’s maken zelf, ik weet het niet. Sommig plaatjes zijn echt mooi maar het voelt wat onethisch.

  REAGEREN
 2. Hoi Wouter, die gedachten kwamen ook bij mij op toen ik de foto’s bekeek! Het is blijkbaar een beetje de mode …………………..

  REAGEREN
 3. Als een beeld-op-beeld opname goed in elkaar overloopt en het blijft realistisch dan kan het iets toevoegen aan de foto. Zoals bij alles is het niet in alle gevallen van toegevoegde waarde. Dat het op dit moment een mode trend is blijkt wel, maar dat wil niet zeggen dat je hierin in mee moet als fotograaf.

  REAGEREN
 4. Dubbel opnames maken is een techniek die laat zien dat je fotografie en jouw camera beheerst. Het is een creatievere vorm van fotografie en zoals met alles wat smaakgevoelig is in het leven, kun je ook over dubbel opnames niet spreken over goed/fout, mooi/niet mooi. Het is momenteel inderdaad een beetje een modetrend, maar dat geldt ook voor de ‘magic tube’, gekleurde lichten, beweging in de foto vastleggen, etc. Eigenlijk alles om de standaard ‘biologieplaatjes’ niet te hoeven maken. Die maakt iedereen al. 😉

  REAGEREN
 5. Toch vind ik met een tube, licht of beweging werken (hardwarematig) anders dan met je camera twee foto’s over elkaar knippen en plakken (softwarematig). Het moet natuurlijk allemaal wel op je camera én onderwater gebeuren tijdens een wedstrijd maar ik denk dat je dan met zo’n weefine smartphone huis nog veel meer mooie trucjes uit kunt halen. Denk aan de photoshop app die je dan onderwater kunt gebruiken. Ik keur het absoluut niet af maar het geeft me (heel toepasselijk) een “dubbel” gevoel.

  REAGEREN
 6. Maar je kunt er wel mee scoren blijkbaar. Sommigen onder ons maken gelukkig niet alléén standaard biologie plaatjes. Het is eigenlijk zoals in de muziek: Ik hoorde een stuk dat ik niet mooi vond; dát mag al niet; het staat je niet aan, dat is wat je dient te zeggen! Een tweede argument: weet je wel hoe moeilijk dit stuk is om te spelen. Analogie?

  REAGEREN
 7. @Wouter, ja zo heeft iedereen daar een eigen mening over, gelukkig maar. Ik ben er ook echt niet altijd fan van hoor, maar je moet zulke foto’s ook niet per se zien als een ‘realistische weergave’, maar dat is fotografie eigenlijk per definitie al niet als je er goed over nadenkt. De spelregels van deze shoot-out wedstrijden geven gelukkig de ruimte om zowel hardwarematig als software creatief bezig te zijn. Dat komt wat mij betreft de creativiteit alleen maar ten goede in deze wedstrijden.

  REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief